Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

14 малки герои станаха модели в благотворителния календар на Отделението по неонатология на УМБАЛ Бургас

Снимка: УМБАЛ Бургас

14 малки герои са модели в благотворителния календар на Отделението по неонатология. Календарът ще се разпространява за пета поредна година, а средствата от продажбата му се използват за закупуване на апаратура, консумативи и други нужди на отделението. "Лицата" на календара са недоносени бебета, които са били истинско предизвикателство за лекарите. Те са родени преждевременно и борбата за живота им продължава с месеци. Но днес те са вече големи и силни деца, които по нищо не се различават от своите връстници. 

Зад всяко детско лице в този календар стоят много безсънни нощи, надеждата, сълзите и молитвите на родителите. Стоят усилията, знанията и уменията на екипа на Отделението по неонатология. Стои взаимното доверие и вярата, че всичко ще бъде наред. Без взаимност успехът е труден, пожелаваме много кураж на родителите, които сега минават през това изпитание. С този календар им казваме, че тези деца са силни, могат да се борят и имат нужда да си вярваме и да се грижим за тях заедно, е посланието на Отделението по неонатология. 

Най-малкото бебе в календара е Златка, която е родена само 700 грама, а вече е на три години. Тя е "лицето" на месец януари. А Гюлсум и близнаците Кристиян и Виктория са дошли на бял свят в шестия месец - цели три месеца по-рано от датата, на която е трябвало да се родят. Останалите деца в календара също са били в тежко състояние и с риск за живота.  Екипът на отделението изказва огромна благодарност към всички модели - Златка, Гюлсум, Мария, Наталия, Лилия, Моника, Александър, Ростислав, Мартин, Самуил, близнаците Кристиян и Виктория, Антон и Петра, както и към техните родители.

Снимките са направени от фотографа Петя Даскалова, която предостави своя труд благотворително в името на каузата. Печатът е платен със средствата на две семейства младоженци, които пожелаха да дарят парите от букетите за сватбите си - Никол и Любомир Колеви и Елена и Радомир Петкови. Цената на календара е 20 лв. 

Календарите могат да бъдат поръчани на телефон 0883 307211 и електронна поща tveleva91@gmail.com - д-р Таня Делчева. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

С един час закъснява бързият влак от Бургас за София

Експресен влак номер 3684 от Бургас за София престоява на гарата в морския влак вече повече от час. За това сигнализира слушател на БНР Бургас. Влакът е от новите композиции, които БДЖ пуснаха преди два месеца и които изминават разстоянието София-Бургас за 5 часа и 55 минути.  Влакът е трябвало да тръгне в 16 часа и да е в столицата в 21:55 часа.  При..

публикувано на 01.09.24 в 16:44

Отново стрелят с пушка по патици в река Тунджа

За поредна стрелба с въздушна пушка по патици в река Тунджа сигнализира собственик на заведение в градския парк на Ямбол. Последният случай е от тази сутрин. Инцидентът днес е от около  8 часа, но не е първият, подчерта управителят  на ресторант „Златен рог“ Орлин Аврамов. „Сутринта стреляха от отстрещната страна, от към блоковете с въздушна пушка...

публикувано на 01.09.24 в 15:40

Още дърва за огрев ще бъдат предоставени на село Воден

Дърва за огрев повторно ще бъдат предоставени на домакинствата от село Воден, пострадали при големия пожар през юли. Според, решението на общинския съвет, се полагат по 5 кубика на семейство. Огнената стихия, преминала през село Воден, в средата на юли, е унищожила и предоставените вече дърва за огрев на много домакинствата.  В момента се уточнява..

публикувано на 01.09.24 в 15:11

За над 2 млн. лева ще ремонтират Младежкия дом в Бургас

Обществена поръчка е обявена за проектиране, строителство и авторски надзор за внедряване на мерки за енергийна ефективност в сградата на Младежкия културен център на ул. „Уилям Гладстон“ в Бургас. Прогнозната стойност на дейностите е над 2 164 000 лв. Средствата ще бъдат осигурени от Националния план за възстановяване и устойчивост.  Сградата е..

публикувано на 01.09.24 в 15:00

Паметник на цар Иван Александър откриха до крепостта Русокастро (СНИМКИ И ВИДЕО)

Монумент на цар Иван Александър беше официално открит на до крепостта „Русокастро“. Това е първият паметник посветен на владетеля от Второто българско царство. Тук той печели победа срещу войските на византийския император Андроник III. Тя е и последната за Средновековна България преди падането й под турска власт. На откриването присъстваха..

публикувано на 01.09.24 в 14:46

Нови правила за детските столчета от днес

От 1 септември 2024 година ще се използва само един стандарт за столчетата, в които децата се движат в автомобила. Това е R129 стандарт. Той взема предвид височината на детето, вместо теглото, както беше при предходния  R44. Това позволява по-прецизно и точно позициониране на малкия пътник, коментира за РСЗ Радослава Митрова от НПО Деца на..

публикувано на 01.09.24 в 09:30

Червен код за интензивни валежи в четири общини в югоизточна България

Червен код за интензивни валежи е в сила за днес в четири общини в югоизточна България.  Националният институт по метеорология и хидрология предупреждава за опасност от наводнения в Созопол, Царево, Приморско и Малко Търново. Там се очакват валежи от над 65 мм за денонощие. Институтът издаде оранжев код за община Бургас, а също и за Камено и Средец...

публикувано на 01.09.24 в 07:03