Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредна сесия за недостига на вода в яз. "Камчия"

| обновено на 01.12.20 в 16:05

Вариантите за алтернативно водоподаване към област Бургас, поради недостига в яз. "Камчия", обсъждат в момента бургаските общински съветници. 

Кметът Димитър Николов повтори плана да се използват язовирите „Порой“ и „Ахелой“. Те ще бъдат предоставени за стопанисване на областния управител, за да може той да предприеме действия за ремонтирането им и свързването им с общата система за водоснабдяване. До 20 февруари това трябва да е свършено, поясни Николов. Трябва да се ремонтират и язовирните стени. За да стигне водата от яз. "Камчия" за Бургас, трябва да се редуцират количествата към Варна, докато се осигури нов водоизточник.

Кметът анонсира и по-дългосрочна визия, за да не се стига до подобни казуси. Проучват се извори и сондажи, проучвания за всички водоеми в областта, включително и възможностите за обезсоляване на морската вода.

Варианти са и включване на недоизградения язовир „Раков дол“, водоемите „Младежко“ и „Индже войвода“. Специално в „Раков дол“ навремето са намерени тежки метали във водата, поясни директорът на ВиК – Ганчо Тенев. Обезсоляване на морската вода пък ще покачи много цената ѝ, добави той. 

Христо Панайотов от БСП обърна внимание, че въпреки заявеното искане да присъства представител на МОСВ, такъв няма, а данните бяха изнесени именно от министър Емил Димитров. 20% е полезният обем на яз. „Камчия“, посочи Панайотов. Новите два язовира са с по 7 и 1.7 милиона кубика, те са по-празни и от „Камчия“, добави той.

Константин Бачийски от СЕК попита дали има осигурени средства за предстоящите ремонти по водоемите „Порой“ и „Ахелой“. Стоян Коларов отправи въпрос дали, ако се стигне до мъртвия обем в „Камчия“, водата ще става за пиене и дали включването на новите язовори ще вдигне цената за крайния потребител. 

Димитър Найденов („Демократична България“) подчерта, че до момента няма никой, който да поеме вината за тази криза, до която сме стигнали. Той попита също откъде ще дойдат средствата, ще бъдат ли завършени тези ремонти до февруари и дали ще се провежда обществена поръчка за изпълнител.

Кирил Начев (СЕК) поздрави всички за бързите и адекватни действия и обвини за кризата затоплящия се климат и посочи като пример, че пред прозореца му има фламинго. Той поясни, че не трябва да се драматизира, ако водата поскъпне, така местните жители ще се научат да я пестят. 

И яз. „Мандра“ е обследван, поясни кметът Димитър Николов. Направени са проби на водата, но тя не отговаря на показателите и трябва да се пречиства, ако ще се ползва. В нея има и високи количества на манган.

Ганчо Тенев добави, че „Ахелой“ и „Порой“ са предвиждани отдавна за подобна дейност. Той подчерта, че ВиК – Бургас не е бездействало през това време. Относно обществените поръчки, той бе категоричен, че няма как да се ремонтират язовирите без такива. Финансирането ще се осигури от държавния ВиК – холдинг. Най-вероятно водата ще поскъпне, но не през следващата година. 

Бойчо Георгиев от ГЕРБ предложи да бъде изискано от министерствата на околната среда, на регионалното развитие и на земеделието, да им предоставят конкретни графици и срокове за изпълнение на дейностите, които се предприемат. Идеята беше възприета и гласувана единодушно от съветниците. Йордан Георгиев и Георги Събев предложиха и да се изготвя детайлна ежемесечна справка по сектори – за какво се разходва вода от яз. „Камчия“ (питейни нужди, промишлени, напояване и други). Това също беше прието от общинските съветници. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Арменската общност в Бургас отбеляза 109 години от геноцида

Бургас почете 109-ата годишнина от геноцида над арменците, извършен в пределите на Османската империя през 1915 година. Присъстваха десетки граждани и общественици.  Пред църквата „Сурп Хач“ в центъра на Бургас прозвучаха химнът на Република България и този на Република Армения. Слово произнесе общинският съветник Мадлен Мутафян: "На този ден е..

обновено на 24.04.24 в 18:37

Планова техническа профилактика на предавател на БНР Бургас

Прекъсвания на ефирния сигнал на БНР Бургас са възможни утре (25 април) за района на Малко Търново.  Причината е редовната годишна профилактика на предавателя на честота 98,9 MHz.  Програмата на общественото радио няма да може да се слуша ефирно в споменатия район днес от 9:00 до 17:00 часа.  Може да слушате програмите на БНР през интернет сайта..

публикувано на 24.04.24 в 17:27

Питат в анкета жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги

Община Бургас предлага на жителите на „Възраждане“ идеи за изграждането на етажни паркинги на 5  възможни свободни терена. Това са: Локация 1: между ул. „Дебелт“ и ул. „Цар Калоян“, ул. „Любен Каравелов“ и ул. „Васил Левски“; Локация 2: между ул. „Дебелт“ и ул. „Цар Калоян“, ул. „Ал. Стамболийски“ и ул. „Сливница“; Локация 3: между ул...

публикувано на 24.04.24 в 14:29

Искат църковен съд за двама свещеници

Свещеници от Сливенска епархия с писмо до Светия синод, в което искат църковен съд спрямо двама свещеници, единият от които е и епархийски избирател. В писмото са описани всички нарушения, които двамата са извършили, плюс участието им във фирми и дружества в нарушение на Устава на Българската православна църква. В писмото се..

публикувано на 24.04.24 в 14:17

Рибари протестираха срещу забраната за улов на бяла мида

Безпрецедентна забрана за улов на бяла мида променена от един на три месеца предизвика недоволството на рибари и рибопреработвателни предприятия по Южното Черноморие. Забраната влиза в сила от 1-ви май. Днес близо 100 представители на бранша от Южното Черноморие протестираха пред сградата на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Бургас..

публикувано на 24.04.24 в 13:58

Община Созопол търси 60 младежи за участие в „Созопол на младите“

Община Созопол обявява старта на нова инициатива - изграждането на Младежка стратегия. Целта е да превърне нашите градове и села в още по-привлекателни места за живот за младите хора. Стратегията е насочена към създаването на устойчиви и динамични общности, където младите могат да намират възможности за развитие и реализация. В този процес, Общината..

публикувано на 24.04.24 в 11:44

Изплащането на великденските добавки започва от петък

От петък ще започне изплащането на великденските добавки от 100 лева за пенсионерите с пенсии до линията на бедност от 526 лева, съобщават от Националния осигурителен институт (НОИ). Парите ще са налични на 26 април както по банковите сметки на пенсионерите, така и по преводите към пощенските станции. Право на празничните суми имат около 534 000 души...

публикувано на 24.04.24 в 10:23