Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Доброто сред нас:

Стоматолози дариха два кислородни концентратора на УМБАЛ - Бургас

Дарителите искат да остана анонимни, но се надяват че примера им ще бъде последван

Група бургаски стоматолози направиха дарение на УМБАЛ – Бургас. Те са закупили 2 кислородни концентратора и са ги предоставили на лечебното заведение. Дарението е направено от 10 души сред които освен стоматолози има счетоводител, зъботехник и служители от пристанищната пилотска служба.

Двата апарата генерират кислород и са много необходими за лечението на пациенти с коронавирус. Единият концентратор е с вместимост 6 литра и е на стойност близо 2 400 лева, другият е 5 литра и е на цена близо 2000 лева.

Поводът за доброто дело е информация, че в бургаската болница недостига такава апаратура, разказа една от зъболекарките участвали в дарението:

„Роднина на наш колега постъпи за лечение от коронавирус и се нуждаеше от такъв апарат, оказва се, че няма свободен! Човекът е с белодробни проблеми и има концентратор вкъщи. Занесли са му го и го е ползвал в лечебното заведение, но така научихме че има недостиг на подобна апаратура и за това решихме да помогнем!“

Дарителите благодарят на фирмата, която е помогнала в поръчването и закупуването в кратки срокове на апаратите, защото търсенето им в момента е доста засилено и доставките се бавят.

От УМБАЛ – Бургас съобщиха, че дарението е навременно и всеки, който реши да помогне в тази тежка ситуация, е хубаво предварително да ги потърси, за да се уточни какво е най – необходимо.

„Предстои изграждане на кислородна инсталация и в новосъздадените ковид отделения, но докато стане това тези концентратори са ни нужни, защото са мобилни и могат да бъдат ползвани от пациентите навсякъде. Призивът, обаче е преди да се направи дарение да се потърси болницата, защото например в началото се даряваха респиратори, но има три, които се оказват несъвместими и не могат да бъдат използвани!“, коментира говорителят на УМБАЛ - Бургас Юлия Андреева. 

А иначе бургазлииите, закупили и предоставили двата кислородни концентратора, са категорични, че искат да останат анонимни. Направили са дарението, защото са решили, че трябва да помогнат и се надяват, че примера им ще бъде последван.

повече може да чуете в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Авариен ремонт затруднява движението на входа на кв. "Долно Езерово"

Заради извършването на авариен ремонт на пътя от входа на кв. "Долно Езерово" до кръстовището към портал № 2 на "Лукойл", се въведе временна организация на движението.  Тя ще е в сила от днес, 19 януари, до 26 февруари.

публикувано на 19.01.21 в 17:39

Част от "Изгрев" остава без вода в сряда

Водоподаването ще бъде спряно в част от бургаския комплекс "Изгрев" на 20.01.2020 г. (сряда) от 9 часа до 11 часа. Това се налага поради строително - монтажни работи. Прекъсването ще засегне блокове 15, 15 А, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 60, 61.

публикувано на 19.01.21 в 16:46

"Булевард Демокрация" на 19 януари

Голямото хвърляне на боб и карти започва. По-вероятно карти, че и фасулът вече не е от евтините стоки. Особено смилянският, внесен от Китай. Иначе, премиерът днес разпореди поетапно отваряне на обектите. Но… Всичко е под знака на „но“. Поредната идея, която едва ли е последна, ресторантите може и да може да заработят, но с 50% капацитет и..

публикувано на 19.01.21 в 15:03

Община Бургас премахва част от дърветата по "Кирил и Методий" - били гнили

Диагностицираните като гнили дървета по ул. "Св. св. Кирил и Методий" се оказаха такива, съобщават от пресцентъра на Община Бургас. Започна премахването на част от едроразмерната растителност там.  Едно от първите отрязани дървета, предварително диагностицирано като опасно, се оказало с кафяво и кореново гниене, както и нападнато от корояди. От Община..

публикувано на 19.01.21 в 13:58

НАП: До 1 февруари може да се променя вида на осигуряването

До 1 февруари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, напомнят от Национална агенция за приходите.  Самоосигуряващите се лица задължително се осигуряват във фонд „Пенсии на държавното обществено осигуряване (ДОО), а по свой избор могат да се осигуряват и във фонд „Общо заболяване и майчинство”. Самоосигуряващите..

публикувано на 19.01.21 в 13:42
(архив)

Предлагат Бургас да се включи в проект на УНИЦЕФ за деца със специфични потребности

Община Бургас да участва като една от първите общини в реализиране на "Пилотен проект за европейска гаранция за детето в България". Финансирането се очаква да бъде от Детския фонд на ООН - УНИЦЕФ. Предложението е на кмета Димитър Николов и ще бъде разгледано от общинските съветници на предстоящата следващата седмица заседание на местния парламент...

публикувано на 19.01.21 в 12:58

Още по 300 лв за пострадалите от наводненията на река Поповска

Освен сумата от 375 лв., които ще получат от държавата пострадалите от наводненията на река Поповска, Общинският съвет в Болярово ще отпусне по още 300 лв. на домакинство. Решението за това ще бъде взето още на първото заседание на съвета за годината, насрочено за 25 януари.  Днес трябва да приключи работа Временната комисия за описване на щетите..

публикувано на 19.01.21 в 10:54