Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Забраниха плътните огради в морските имоти на Сарафово и Крайморие

Камарата на архитектите оспори решението на Общинския съвет, очакват административен хаос

Занапред при строителството в кварталите "Сарафово" и "Крайморие" такива плътни огради няма да се допускат
Снимка: Мариян ИвановЗабраната за строителството на плътни огради за имоти в кварталите, които граничат с морето, е в името на туризма и естетичната градоустройствена визия, заявиха от Община Бургас. От Камарата на архитектите оспориха решението на Общинския съвет. 

Решението на местния парламент въвежда ново изискване за строежите в ивицата с широчина 100 м, измерена по хоризонтала от границите на морския бряг или плажа, основно в кварталите Сарафово и Крайморие, където все още има незастроени зони. Главният архитект Емил Бурулянов пояснява:

"Идеята ни е в тази зона да имаме само огради с плътна част - малък цокъл от около 60 см. и ажурни пана, които да предоставят възможност да циркулира въздуха и да имат по-добър естетически ефект с височина 1.60."

Такава промяна не може да стане с докладна записка, защото лесно би паднала в Адиминистративния съд. Тя ще създаде юридически и административен хаос, е позицията на Регионалната камара на архитектите. Има и много неясноти в докладната, смята председателят организацията архитект Събин Попов:

"Кой ще ги измери тези 100 метра и кой ще ги обозначи? Кой ще ги одобрява? Нали ви е ясно, че тази линия от 100 метра може да варира според настроенията на общинарите и за някой да е гилотина, за други не." Например, в ПУП-ове, които са приети, посочват от камарата, никъде не е упоменато, че оградите трябва да са такива.

От браншовата организация уточниха, че въвеждането на изисквания към оградите е действително от важно значение, за да бъде осигурен единен градоустройствен облик, но те следва да отговарят на действащата нормативна уредба.

Становището на архитектите ще бъде взето под внимание, увери председателят на Правната комисия в общинския съвет Иво Баев.

От Община Бургас коментираха, че ако областният управител установи незаконосъобразност, няма проблем текстове ще бъдат променени, но към момента подобни индикации нямало. Подготвя се и Наредба за градската среда, която ще въведе стриктни норми и правила за изгледа на сградите в Централна градска част и комплексите на Бургас, уточни главният архитект Емил Бурулянов. 

Повече чуйте в звуковите файлове.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

30 водолази почистиха дъното край остров Света Анастасия

Над 30 водолази се включваха в почистване на морското дъно край остров Света Анастасия. Гмуркачите от СНЦ „Приятели на морето“ и техни колеги от София, Пловдив, Варна и Шумен участваха в инициативата, която се провежда за пета година в началото на летния сезон. Водолазът Стоян Димитров сподели: „Всяка година все по-малко са отпадъците,..

публикувано на 20.06.21 в 15:34

Живеещи до булевард "Демокрация" подготвят протест заради паркирането

Протест подготвят живеещи в района на булевард "Демокрация" заради паркирането. Недоволството е на собствениците на имоти, чийто  адресни  регистрации не попадат в обхвата на зелената зона.  Посочват, че буслентата е непрекъсната пред седемте тунела за гаражи на блока им.  Според пост, публикуван във фейсбук групата „Шофьори Бургас“, проблемът..

публикувано на 20.06.21 в 12:49

Облекчени процедури за наемане на непълнолетни искат хотелиери

За облекчения при наемането на работа на непълнолетни настояват хотелиери от Слънчев бряг. И това трябва да стане възможно най-бързо, заяви Мария Инджова: "Инспекция по труда и държавата трябва да отрицателно време да коригира своите изисквания за наемане на работни места от 16 до 18 години. Процедурата е много тежка. А ние в момента имаме..

публикувано на 20.06.21 в 12:31

Площад „Св. Св. Кирил и Методий“ в Поморие става пешеходна зона

От утре за целия летен сезон се забранява се забранява движението и престоя на автомобили на централен площад „Св. Св. Кирил и Методий“ в Поморие. Заповедта е заради влизането в действие на одобрения  Генерален план за организация на движението в курортния град като в часта „Пешеходно движение“се променя посочността на движение по улиците:..

публикувано на 20.06.21 в 09:13

Мидите са главният герой днес на остров Света Анастасия

Миди на тенекия и почистване на морето предстои днес на остров св. Анастасия. Това е акцентът в поредния тематичен летен уикенд, който организират Община Бургас и партньори. Събитията са  посветени на черноморската мида.  Единственият обитаем остров в Черно море очаква над 600 гости през целия ден.  Водолази от клуб "Приятели на морето" ще..

публикувано на 20.06.21 в 08:38

Благотворителен футболен турнир в помощ на Криси

Благотворителен футболен турнир ще се проведе в Бургас на 3 и 4 юли. Инициативата е в подкрепа на 5-годишния Криси, който има нужда от вливане на стволови клетки. Турнирът ще се проведе на игрищата на Спортния център Славейков  във формат 5+1, като всеки отбор ще изиграе минимум два мача. Всички събрани средства ще бъдат преведени по сметката на..

публикувано на 19.06.21 в 15:26

Поройният дъжд наводни кръговото кръстовище до Летище Бургас

Поройният дъжд наводни и направи непроходимо кръговото кръстовище до Летище Бургас. Образуваха се колони от автомобили, а части от тях потънаха в наводнените участъци.  Снимки: Магдалена Текла.  

публикувано на 19.06.21 в 14:59