Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Забраниха плътните огради в морските имоти на Сарафово и Крайморие

Камарата на архитектите оспори решението на Общинския съвет, очакват административен хаос

Занапред при строителството в кварталите "Сарафово" и "Крайморие" такива плътни огради няма да се допускат
Снимка: Мариян ИвановЗабраната за строителството на плътни огради за имоти в кварталите, които граничат с морето, е в името на туризма и естетичната градоустройствена визия, заявиха от Община Бургас. От Камарата на архитектите оспориха решението на Общинския съвет. 

Решението на местния парламент въвежда ново изискване за строежите в ивицата с широчина 100 м, измерена по хоризонтала от границите на морския бряг или плажа, основно в кварталите Сарафово и Крайморие, където все още има незастроени зони. Главният архитект Емил Бурулянов пояснява:

"Идеята ни е в тази зона да имаме само огради с плътна част - малък цокъл от около 60 см. и ажурни пана, които да предоставят възможност да циркулира въздуха и да имат по-добър естетически ефект с височина 1.60."

Такава промяна не може да стане с докладна записка, защото лесно би паднала в Адиминистративния съд. Тя ще създаде юридически и административен хаос, е позицията на Регионалната камара на архитектите. Има и много неясноти в докладната, смята председателят организацията архитект Събин Попов:

"Кой ще ги измери тези 100 метра и кой ще ги обозначи? Кой ще ги одобрява? Нали ви е ясно, че тази линия от 100 метра може да варира според настроенията на общинарите и за някой да е гилотина, за други не." Например, в ПУП-ове, които са приети, посочват от камарата, никъде не е упоменато, че оградите трябва да са такива.

От браншовата организация уточниха, че въвеждането на изисквания към оградите е действително от важно значение, за да бъде осигурен единен градоустройствен облик, но те следва да отговарят на действащата нормативна уредба.

Становището на архитектите ще бъде взето под внимание, увери председателят на Правната комисия в общинския съвет Иво Баев.

От Община Бургас коментираха, че ако областният управител установи незаконосъобразност, няма проблем текстове ще бъдат променени, но към момента подобни индикации нямало. Подготвя се и Наредба за градската среда, която ще въведе стриктни норми и правила за изгледа на сградите в Централна градска част и комплексите на Бургас, уточни главният архитект Емил Бурулянов. 

Повече чуйте в звуковите файлове.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Авариен ремонт затруднява движението на входа на кв. "Долно Езерово"

Заради извършването на авариен ремонт на пътя от входа на кв. "Долно Езерово" до кръстовището към портал № 2 на "Лукойл", се въведе временна организация на движението.  Тя ще е в сила от днес, 19 януари, до 26 февруари.

публикувано на 19.01.21 в 17:39

Част от "Изгрев" остава без вода в сряда

Водоподаването ще бъде спряно в част от бургаския комплекс "Изгрев" на 20.01.2020 г. (сряда) от 9 часа до 11 часа. Това се налага поради строително - монтажни работи. Прекъсването ще засегне блокове 15, 15 А, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 60, 61.

публикувано на 19.01.21 в 16:46

"Булевард Демокрация" на 19 януари

Голямото хвърляне на боб и карти започва. По-вероятно карти, че и фасулът вече не е от евтините стоки. Особено смилянският, внесен от Китай. Иначе, премиерът днес разпореди поетапно отваряне на обектите. Но… Всичко е под знака на „но“. Поредната идея, която едва ли е последна, ресторантите може и да може да заработят, но с 50% капацитет и..

публикувано на 19.01.21 в 15:03

Община Бургас премахва част от дърветата по "Кирил и Методий" - били гнили

Диагностицираните като гнили дървета по ул. "Св. св. Кирил и Методий" се оказаха такива, съобщават от пресцентъра на Община Бургас. Започна премахването на част от едроразмерната растителност там.  Едно от първите отрязани дървета, предварително диагностицирано като опасно, се оказало с кафяво и кореново гниене, както и нападнато от корояди. От Община..

публикувано на 19.01.21 в 13:58

НАП: До 1 февруари може да се променя вида на осигуряването

До 1 февруари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, напомнят от Национална агенция за приходите.  Самоосигуряващите се лица задължително се осигуряват във фонд „Пенсии на държавното обществено осигуряване (ДОО), а по свой избор могат да се осигуряват и във фонд „Общо заболяване и майчинство”. Самоосигуряващите..

публикувано на 19.01.21 в 13:42
(архив)

Предлагат Бургас да се включи в проект на УНИЦЕФ за деца със специфични потребности

Община Бургас да участва като една от първите общини в реализиране на "Пилотен проект за европейска гаранция за детето в България". Финансирането се очаква да бъде от Детския фонд на ООН - УНИЦЕФ. Предложението е на кмета Димитър Николов и ще бъде разгледано от общинските съветници на предстоящата следващата седмица заседание на местния парламент...

публикувано на 19.01.21 в 12:58

Още по 300 лв за пострадалите от наводненията на река Поповска

Освен сумата от 375 лв., които ще получат от държавата пострадалите от наводненията на река Поповска, Общинският съвет в Болярово ще отпусне по още 300 лв. на домакинство. Решението за това ще бъде взето още на първото заседание на съвета за годината, насрочено за 25 януари.  Днес трябва да приключи работа Временната комисия за описване на щетите..

публикувано на 19.01.21 в 10:54