Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Забраниха плътните огради в морските имоти на Сарафово и Крайморие

Камарата на архитектите оспори решението на Общинския съвет, очакват административен хаос

Занапред при строителството в кварталите "Сарафово" и "Крайморие" такива плътни огради няма да се допускат
Снимка: Мариян ИвановЗабраната за строителството на плътни огради за имоти в кварталите, които граничат с морето, е в името на туризма и естетичната градоустройствена визия, заявиха от Община Бургас. От Камарата на архитектите оспориха решението на Общинския съвет. 

Решението на местния парламент въвежда ново изискване за строежите в ивицата с широчина 100 м, измерена по хоризонтала от границите на морския бряг или плажа, основно в кварталите Сарафово и Крайморие, където все още има незастроени зони. Главният архитект Емил Бурулянов пояснява:

"Идеята ни е в тази зона да имаме само огради с плътна част - малък цокъл от около 60 см. и ажурни пана, които да предоставят възможност да циркулира въздуха и да имат по-добър естетически ефект с височина 1.60."

Такава промяна не може да стане с докладна записка, защото лесно би паднала в Адиминистративния съд. Тя ще създаде юридически и административен хаос, е позицията на Регионалната камара на архитектите. Има и много неясноти в докладната, смята председателят организацията архитект Събин Попов:

"Кой ще ги измери тези 100 метра и кой ще ги обозначи? Кой ще ги одобрява? Нали ви е ясно, че тази линия от 100 метра може да варира според настроенията на общинарите и за някой да е гилотина, за други не." Например, в ПУП-ове, които са приети, посочват от камарата, никъде не е упоменато, че оградите трябва да са такива.

От браншовата организация уточниха, че въвеждането на изисквания към оградите е действително от важно значение, за да бъде осигурен единен градоустройствен облик, но те следва да отговарят на действащата нормативна уредба.

Становището на архитектите ще бъде взето под внимание, увери председателят на Правната комисия в общинския съвет Иво Баев.

От Община Бургас коментираха, че ако областният управител установи незаконосъобразност, няма проблем текстове ще бъдат променени, но към момента подобни индикации нямало. Подготвя се и Наредба за градската среда, която ще въведе стриктни норми и правила за изгледа на сградите в Централна градска част и комплексите на Бургас, уточни главният архитект Емил Бурулянов. 

Повече чуйте в звуковите файлове.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Прайд и контрашествие в Бургас  /СНИМКИ/

Започна подготовката за провеждането на първият Бургас прайд. Около 30 души в момента са се събрали зад паметника на площад „Тройката “. На място има сериозно полицейско присъствие. Над 100 служители на реда охраняват периметъра на целия площад и страничните улици около него. На мястото са поставени огради, които да ограничават достъпа на..

публикувано на 15.05.21 в 15:47

Водно оръдие за двете шествия в Бургас

Над сто полицаи вече са в района на площад "Тройката", заради двете събития, които ще се проведат по едно и също време тук - Бургас прайд и шествие на бургазлии за запазване на традиционните ценности .  Има паркиран камион на жандармерията, с водни оръдия, както и полицейски кучета.   Очаквайте подробности!

публикувано на 15.05.21 в 15:07

Автошествие в подкрепа на традиционното семейство се проведе в Бургас (СНИМКИ)

Близо 10 коли с около 20 души се включиха в автошествие в Бургас. То е под надслов „Да съхраним традиционното българско семейство“.  По този начин искаме да отбележим Международния ден на семейството, посочи Боян Дяков, един от организаторите на събитието. „В същия момент искаме да припомним на хората какви са ценностите на традиционното..

публикувано на 15.05.21 в 12:20

На молебен в Бургас призоваха да запазим православното семейство

Бургаското православно духовенство отслужи молебен в подкрепа на традиционното българско семейство. Той се проведе пред храм „Св. Св. Кирил и Методий“, където се събраха около 20 граждани. Със специално изявление сливенският  митрополит Йоаникий се обяви против провеждането на Бургас прайд, който е планиран за 16 часа днес. Идеята,..

публикувано на 15.05.21 в 12:16

Протестно автошествие срещу „Бургас прайд“ от 11 до 12 часа днес

Протестно автошествие срещу „Бургас прайд“ ще започне днес от 11 до 12 часа. То е организирано от Йорданка Лазаринова, Боян Дяков и Валери Ангелов. Автошествието е под надслов „Да съхраним традиционното българско семейство“.  То ще се проведе по следния маршрут: спортна зала „Бойчо Брънзов“ - улиците „ Стефан Стамболов “ , „ Сан Стефано “,..

публикувано на 15.05.21 в 10:29

В 16 часа започват Бургас прайд и Парад на хетеропривържениците

Бургас прайд и Парад на хетеропривържениците ще се проведат едновременно днес в Бургас. Събитията са планирани за едно и също място - пл. „Тройката Шествие, речи и скандирания са предвидени за организирания днес първи „Бургас Прайд“,  каза неговият инициатор Руси Милев . Целим да постигнем пълно равноправие и толерантност, да бъде..

публикувано на 15.05.21 в 10:17

Бургаското духовенство отслужва молебен в защита на традиционното семейство

Пред катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Бургас ще бъде отслужен молебен от бургаското православно духовенство, съобщи архиерейският наместник отец Севастиан. Той ще е в защита и подкрепа на традиционното българско семейство и за отстояване на изконните православни ценности и добродетели.Служението започва в 11 часа. Ще го води Негово..

публикувано на 15.05.21 в 09:13