Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти предлагат мерки за подпомагане на туризма

Снимката е илюстративна.

Мерки за подпомагане на туризма предлагат от местната браншова камара. Причината е ситуацията с кризата заради коронавируса и загубите, които търпи бизнесът. От Бургаската регионална туристическа камара са изпратили писмо до компетентните институции. В него се посочва, че не са изпълнени част  от обещанията от страна на държавата за подпомагане на сектора.

„Първо, обеща да отпусне бърза помощ в рамките на 10 млн. лв. за първите кандидатствали по програмите на ИСУН. Започна една луда борба за първенство, едно чакане пред компютрите. Помощта обаче дойде след три-четири месеца. Дадени бяха обещания за друга помощ, последваха протести, искания, кръгли маси, предложения от страна на бизнеса. Никой не бе чут. Подкрепата за туристическия транспорт така и не дойде, въпреки обещанията. Липсва програма за екскурзоводите – свързващото звено, без която туризмът не може. Декември дойде, а дори идея няма как да се помогне на гидовете. Но обещание има. Туроператорите и турагентите - най-засегнатите в сектора, все още очакват обещаната помощ от 10 милиона – сума, крайно недостатъчна да осигури ликвидността на фирмите. След 9 месеца агония, без работа и оборотни средства, работодателите са изправени и пред предизвикателството да възстановяват средства на своите клиенти за неосъществени пътувания. Как е възможно това без помощ и нисколихвени кредити?“, се посочва писмото на експертите.

Бургаската регионална туристическа камара и Националното сдружение „Случаен превоз“ искат да се вземат адекватни мерки за спасяване на сектора в следните направления:

1. Промяна на мярката 60/40 на 80/20, както това направиха много европейски страни и въведоха 90/10 или 85/15, поради липса на оборотни средства цяла година.

2. Държавата да поеме общественото осигуряване за дейностите – хотелиерство, ресторантьорство, ТО и ТА дейност, заетите в случайния превоз и екскурзоводите.

3. Министерството на туризма договори 50 млн. лв. от Министерство на финансите за подпомагане на туроператорите и турагенти. От схемите за подпомагане са изключени екскурзоводите и туристическият превоз, както и туроператори и туристически агенти, регистрирани през януари и февруари 2020-а, които нямат никакъв оборот. Не е ясно на такава подкрепа те могат да разчитат?

4. Бърза и неотложна помощ за не по-малко от 50% от оборота за декември 2019 г. за всички звена в сектора.

5. Директната помощ за наетите в туризма да бъде диференцирана както следва:

А) за напълно затворени професии, каквито са ТО, ТА, екскурзоводите и работещите в

случаен превоз;

Б) за частично затворените, чиито обороти бележат спад с повече от 50% в сравнение с 2019 г.

6. До края на декември правителството на Република България да разработи конкретни мерки, ако пандемията продължи и през първото тримесечие на 2021 г. Към тези мерки да се включат всички звена в сектор „Туризъм“ и „Случаен превоз“.

7. Министерството на туризма да систематизира направените предложения от туристическия бранш за устойчиво развитие за периода 2021-2023 г. и да ги предостави за обществено обсъждане.

8. Министерството на туризма съвместно с туристическия бранш да разработи нова търговска и рекламна политика в периода на пандемията от COVID-19, която да обхваща и периода след стабилизиране на бранша 2023-2024 г.

9. Да се увеличат субсидиите на 100% за следващата година, ако влезем в трета и четвърта вълна на COVID-19.

10. Самоосигуряващите се управители на ООД/ ЕООД, които вече 9 месеца са оставени без всякаква социална и финансова помощ и не попадат в обхвата на програмите на МТСП, също трябва да получат по 24 лв. на ден.

11. Достъп до „евтини кредити“, гарантирани от ББР. Търговските банки предлагат кредити, гарантирани от ББР, с висок лихвен процент. Искаме с намесата на правителството той да падне с няколко процентни пункта до 2 на сто.

12. Още веднъж настояваме за облекчаване на визовия режим за руснаци, беларусци, турци и други от трети страни. Не искаме те изцяло да бъдат премахнати, а да бъдат електронни, което ще улесни желаещите да посетят страната ни.

13. СПА и балнео курортите ни да бъдат сертифицирани като „европейска здравна туристическа дестинация“, за да дойдат европейците при нас. Но преди това е необходима адекватна инфраструктура.

14. Общинските съвети на 256 общини в Република България на свои заседания да облекчат затворените поради COVID-19 фирми в следните направления:

А) диференциран данък за придобиване на имущество според оценката;

Б) освобождаване от такса „битови отпадъци“ до 100 дни след излизане от пандемията;

В) освобождаване от патентен данък за последното тримесечие на 2020 г., от лихви за данъци и такси за краткосрочни задължения на фирми и граждани.

Много подходящ е примерът на Гърция. Правителството свали данъци, намали осигурителните вноски, пое част от наемите, отмени вноската „Солидарност“ за субсидиране на 100 000 нови работни места, за които държавата ще покрива осигурителните вноски.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ръст на туристи от скандинавските страни, Великобритания и Германия очакват в Созопол

Ръст на туристите от скандинавските страни, Великобритания и  Германия се очаква тази година в община Созопол.  "Проблемът с кадрите стои и пред нас. Наистина е трудно да се намерят качествени кадри със заплащане, което да предполага конкурентноспособност на предлаганата услуга. За да оцелеем и да се развиваме като туристическа дестинация, ние..

публикувано на 19.04.24 в 08:05

Как ще финансират ремонта на пътя Царево - Малко Търново

Концепция за основен ремонт на пътя Царево - Малко Търново и мерки за облагородяване на туристически обекти ще бъде подложена на гласуване в интернет.  До 20 април всички заинтересовани ще имат възможност да се запознаят с нея и да попълнят кратка онлайн анкета, чрез която да я подкрепят или да направят коментари или възражения. Получаването на..

публикувано на 18.04.24 в 17:15

Икономическа полиция и НАП проверяват къмпинг "Тополи" в залива Вромос

Сектор "Икономическа полиция" и Националната агенция за приходите ще се включат в проверките на така наречения къмпинг "Тополи" в залива Вромос, съобщи областната администрация в Бургас. Това стана ясно след работна среща там на междуведомствената комисия. В Община Созопол, РИОСВ и Областна дирекция „Земеделие“ са образувани преписки относно неговата..

обновено на 18.04.24 в 15:20
Заседание на комисията по устройство на територията към Общински съвет-Бургас

Изграждането на жилищна сграда притеснява голям инвеститор в кв. "Мадика"

Голям инвеститор с притеснения относно строеж на 10-етажна жилищна сграда. Мястото е бургаският квартал „Мадика“, където „Сидоинвест“ има производствена база с инвестиция от 10 млн. лв. Ръководството е изпратило писмо до Общинския съвет на Бургас, а казуса обясни зам.-кметът по строителство Чанка Коралска по време на заседание на постоянната..

публикувано на 18.04.24 в 12:26

Зърнопроизводителите са изненадани от оставката на земеделския министър

Зърнопроизводителите са изненадани от оставката на земеделския министър Кирил Вътев. С тях не са водени разговори за евентуалния му наследник на поста. Според председателят на регионалната структура в Бургас - Николай Киров, предстои да се приемат още важни закони. Той определи като сполучлив мандата на Вътев и според него украинската помощ е..

обновено на 17.04.24 в 14:28

До юни ще е готов проектът на ОУП на община Царево

До началото на юни ще е готов проектът на Общия устройствен план на община Царево. Това заявиха проектантите на работна среща в общината с екипа на Националния център за териториално развитие, които по възлагане от регионалното министерство работят по проекта. От своя страна кметът Марин Киров сподели: ”Наясно сме с рестрикциите на всички..

публикувано на 17.04.24 в 09:46

Как бизнесът да получи до до 500 хил. лева за иновации: представят процедурата в Бургас

От 50 хил. до 500 хил. лева за разработване на иновации може да получат българските малки, микро и средни предприятия по процедура на Министерството на иновациите и растежа. Тя ще бъде представена на 17 април в Бургас, в „Морско казино“ от 10 часа, след което ще има панел за въпроси и отговори. Кандидатстването е до 15 май, а едно от..

публикувано на 16.04.24 в 15:58