Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въздухът в Бургас не е мръсен, просто така си мирише – епизод пореден

| обновено на 07.12.20 в 16:38
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За обгазяване със задушливо вещество, миришещо на амоняк, сигнализират бургазлии. То е усетено в края на ноември, в ранните часове на денонощието.

Един от хората, които сигнализира, е бургаският журналист Божидар Божков:

Аз се събудих около 2:30 ч. някъде и усетих дразнене в носа. Излязох навън, защото вкъщи не се дишаше и се оказа, че просто пространството около блока е обгазено от някакви амонячни изпарения. Или някакво лепило на амонячна основа, не знам, но със сигурност имаше съставка на амоняк, защото това дразнеше ужасно. И се опитах да изляза извън „Славейков“ някъде, за да мога да подишам нормално. Тука живеят възрастни хора доста, казаха, че и те са го усетили“, коментира той.

Думите на Божидар Божков се потвърждават и от негови съседи. На следващата сутрин ситуацията се повтори, добавя журналистът.

Най-голямото предприятие, което и колегата посочи като основен заподозрян, в района, е дървопреработвателният завод „Кроношпан“. Оттам отговориха писмено на поставени към тях въпроси. Те са категорични, че в производството им на ориентирани дървесни частици не се използва амоняк или продукти, които да съдържат амоняк. Технологията им не предвижда нито влагането му, нито използването му като консуматив за самите производствени линии. От „Кроношпан“ са категорични, че и в миналото амоняк не е използван. Главният еколог Пламен Димов посочва, че и няма как да се изпускат подобни емисии във въздуха от тяхна страна. Относно поставени въпроси за автоматичната измервателна станция, която беше пусната в експлоатация преди няколко години, от предприятието посочват, че тя измерва само фини прахови частици. За периода 26 – 28 ноември няма превишение на законовите норми. Станцията е разположена на около 500 метра от производството и е в непосредствена близост от жилищните сгради в комплекса. От „Кроношпан“ уточняват, че производственият им цикъл е денонощен и няма промяна в него, спрямо който и да е момент на деня или нощта, във връзка с опасенията на хората, че такива неща се случват само в тъмните часове.

От Община Бургас отговориха на наше запитване, че за посочения период са получили само един сигнал от граждани и той е бил за миризма от отопление на твърдо гориво. От пети ноември мобилната станция за измерване качеството на атмосферния въздух, която е собственост на администрацията, е позиционирана на ул. „Оборище“, срещу Наказателния паркинг. Тя не е регистрирала превишения на допустимите норми на контролираните замърсители.

Въпреки че още миналата сряда изпратихме въпроси и до РИОСВ – Бургас, до този момент отговор нямаме. Дори и след напомняне на служителя за връзка с медиите, от екоинспекцията не са ни информирали какво показват техните данни.

За съжаление, отново се повтаря една и съща история, за която пишем и говорим вече години наред. Че има дни и нощи, в които във въздуха се носят ужасни миризми. Институциите обаче ни убеждават, че данните са в ред и замърсяване няма. И любимата мантра, че дори и да мирише неприятно, не е задължително да е вредно. Бургазлии вярват повече на носовете си отколкото на институциите именно заради повтарящите се обяснения. А официалните данни са единствените, които се признават, колкото и портативни домашни уреди да си закупят гражданите. Но – замърсяване няма. Бургас просто така си мирише. Дори и на амоняк.

Интервю с Божидар Божков можете да чуете в прикачения файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тонове боклуци бяха извозени при екоинициатива в община Сунгурларе

Екоинициативата на МОСВ се проведе за почистване на замърсените зони около Сунгурларе. В нея се включиха кметът инж. Димитър Гавазов, заедно със общинските служители, представители на РИОСВ- Бургас, доброволците от БМЧК- Сунгурларе и граждани.  Беше обходена повече от два декара поляна, а захвърлените и разпилени боклуци бяха събрани в стотици..

публикувано на 01.08.24 в 17:14

Заради протест, в събота затварят за час пътя Бургас - Варна след Обзор

В събота предстои да бъде затворен пътят Бургас - Варна (след Обзор) заради протести. Своето недоволство ще изразят г раждани от Попович, обл. Варна от 11.00 до 12.00 ч. Ще бъде въведена временна организация на движението, при която товарните автомобили ще бъдат спирани още на КПП Кошарица. Алтернатива за тях е преминаване през Руенския проход...

публикувано на 01.08.24 в 15:20

Само един вагон от Айтос за Бургас, хора пътуват и в тоалетната

За проблем с пътнически влак по направление Айтос-Бургас сигнализира слушател на БНР Бургас. Много хора са пътували с един вагон към морския град тази сутрин. Павлина Стаматова от Айтос, която работи в Бургас и всеки ден използва този транспорт, е подала жалба към БДЖ. Тя обясни: „Това е най-натовареното време. Около 7:19 часа е в Айтос...

обновено на 01.08.24 в 14:41

Представят проекта за фотоволтаична централа на покрива на "Парк Арена"

Представят в Бургас най-новата инициатива на общината за създаване на Енергийна общност. Тя  си поставя за цел да изгради фотоволтаична централа с мощност 400 kWp на покрива на Плувен спортен комплекс в жк. „Славейков“. Очаква се над 85% от произведената енергия ще се консумира на място от плувния басейн, което е сред най- важните условия за..

публикувано на 01.08.24 в 14:35

Има ли проблем със сметопочистването в Бургас през лятото?

За проблеми със сметопочистването в Бургас сигнализира Костадин, който от 10 години живее в ж.к. „Възраждане“. Като родител на две деца, той често посещава детските площадки в района и посочва, че има много непочистени места. Виждаме, че около бордюрите има изсъхнали листа, кварталните улици са прашни, уточни той: „По улиците, по които..

публикувано на 01.08.24 в 11:01
Табела за паркиране в

По-скъпо паркиране в Бургас от днес: 1,30 лв. за час в "Синя зона", зелената остава 1 лв.

Паркирането в бургаската "Синя зона" вече струва 1,30 лв. за час престой, съгласно решение на Общинския съвет, влязло в сила на 1 август. Досега таксата беше 1 лев както за синята, така и за зелената зона. Тя остава лев за час престой на автомобилите в местата, определени за "Зелена зона". Новата цена бе гласувана от общинския съвет в края на..

публикувано на 01.08.24 в 08:58
Параклисът край Дряново.

Започва илинденският събор в ямболското село Дряново

Днес и утре в  ямболското село Дряново ще се проведе традиционният илинденски събор. В него ще се включи и сливенският митрополит Арсений, който ще отслужи литургия в обновения параклис носещ името на Свети Илия, считан за покровител на селото. Съборът в Дряново се провежда винаги на Илинден по стар стил без прекъсване от  1865 г. насам, уточни..

публикувано на 01.08.24 в 08:19