Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургас без Ковид зони в ДКЦ-ата

Ковид зона в ДКЦ 1 в Шумен
Снимка: Радио Шумен



В Бургас на този етап няма обособени Ковид зони към бившите поликлиники и медицински центрове. Това, което възпрепятства разкриването им са голям процент болни лекари, липса на втори вход, който да отдели потоците пациенти, както и мобилни рентгени. 

Управителят на ДКЦ 1 д-р Калина Ишкиева посоча:

„Мислехме да сложим евентуално мобилно помещение тип фургон, но това не решава въпроса. То е много ограничено, много малко, трябва да сложим вътре мобилен рентгент, кога ще пристигне е друг въпрос.

Отделно трябва с Агенцията по ядрено регулиране да се уточни къде ще се сложи, какво ще бъде облъчването, каква ще бъде защитата. Две лаборантки имаме рентгенови, едната преболедува, другата обаче не е, двете въртят първа и втора смяна. Отделно не можем да сложим хора, които нямат антитела. Трябва да бъдат хора, които имат имунитет. И без това ресурса ни е ограничен, имаме много малко лекари. Проблемът е много дълбок"

Около 40 000 лв. струва един мобилен рентгент, а срокът му за доставка е около месец и половина.

Въпреки това ДКЦ 1 на практика изпълнява функциите на Ковид зона, макар това да става в лекарските кабинети. Не сме отказали на никого нито преглед, нито рентгенова снимка, допълва д-р Ишкиева. 

Тя смята, че идеята е хубава, но е много трудно изпълнима. Подобно е положението и в другите ДКЦ и медицински центрове в града. В момента в Бургас насочването на съмнителни за Ковид пациенти става в двата триажни центъра към областната болница и тази в кв. Ветрен. Хората, за които е необходимо болнично лечение се транспортират в лечебно заведение, останалите се насочват за домашно лечение.

Повече чуйте в звуковия файл:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лятната антиСПИН кампания стартира днес от Бургас

От днес стартира лятната национална АНТИСПИН кампания. Безплатно и анонимно се изследват и консултират желаещите да се включат в акцията. Днес до "Часовника" бе позиционирана мобилна лаборатория, в която хората се информираха и тестваха за ХИВ или СПИН. Кампанията ще продължи до 12 август и ще обхване и други градове по Черноморието...

обновено на 05.08.24 в 12:07

Тежко, но стабилно е състоянието на пострадалото в Созопол дете

Състоянието на 9-годишното дете, пострадало при инцидент с почистваща машина на плажа в Созопол, е стабилизирано, но остава тежко.  Това съобщиха от болница Пирогов, където беше настанено детето в събота, след като беше транспортирано с военен самолет "Спартан". Нощта е преминала спокойно. Момчето остава в детската реанимация за лечение и активно..

публикувано на 05.08.24 в 10:40
Снимката е илюстративна.

Безплатни тестове в Ямбол в рамките на национална лятна кампания срещу СПИН

От началото на август в Регионалната здравна инспекция в Ямбол работи  специализиран кабинет за доброволно консултиране и изследване за СПИН. Същевременно  тази седмица - от 5 до 12 август, е обявена за провеждането на лятната антиспин кампания в цялата страна. В кабинета, в който работят  лекар и лаборант се  извършва безплатно и анонимно тестване,..

публикувано на 05.08.24 в 08:11

Безплатно и анонимно изследване на ХИВ/СПИН в Бургас

В два поредни понеделника – 5 и 12 август, от 10:30 часа до 12:30 часа на Часовника  ще се извършват доброволно, безплатно и анонимно консултиране и изследване на ХИВ/СПИН с бърз тест в мобилна лаборатория. Поводът е стартиране на националната лятна АНТИСПИН кампания, която тази година ще се проведе под мотото: „Безопасна ваканция“. Целта на..

публикувано на 02.08.24 в 14:40

С постановление на Министерския съвет се разкрива Кръвен център в Бургас

Кръвен център ще бъде създаден в Бургас. Това е възможно след  постановление на Министерския съвет.  Новината съобщи кметът Димитър Николов в социалните мрежи.  Той е бил уверен от служебния здравен министър д -р Галя Кондева, че до няколко дни ще бъде обявен конкурс за директор на центъра. Бургас ще има Кръвен център Община Бургас ще..

публикувано на 31.07.24 в 16:06

Университета „Проф. д-р Асен Златаров“ ще подпише договор с МБАЛ - Ямбол за стаж на студенти

Предстои да бъдат подписани меморандуми за сътрудничество между Университета „Проф. д-р Асен Златаров“ и общините Ямбол и Тунджа. Ще бъде подписан и договор с МБАЛ - Ямбол "Свети Панталеймон" за стаж на студенти, съобщават от университета. През есента ще се проведат нови срещи между ръководството на университета, общинските администрации в областта..

публикувано на 26.07.24 в 10:57

Безплатни изследвания за хепатит днес в Бургас

Бургас ще отбележи Световния ден за борба с хепатита – 28 юли, с безплатни и анонимни изследвания за хепатит В и C. Кампанията ще се проведе днес от 10.30 часа в мобилен медицински кабинет, разположен до Часовника. През това време екипи от доброволци ще раздават здравно-информационни материали и ще мотивират гражданите да се изследват за хепатит..

обновено на 26.07.24 в 08:11