Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна вторият етап от изграждането на Рибарското пристанище в Поморие

Снимка: Община Поморие

Започнаха строителните дейности по заключителния втори етап от изграждането на рибарското пристанище в Поморие. Те включват окончателно му затваряне и защита на всички съдове, акостиращи в него, съобщават от Община Поморие. Кметът Иван Алексиев съобщи, че на самото пристанище ще бъде изградена бензиностанция и ще бъде построено голямо хале за ремонт на морските съдове, а два стационарни крана ще извеждат лодките до съответното място.

„В рамките на първия етап на проекта реализирахме голяма част от дейностите, но ни предстои още работа. Към момента на рибарското пристанище има изградени – 2 броя рибарски хелинга, общо 76 места за лодки, плюс още 8 допълнителни места за малки рибарски корабчета. След приключване на втория етап от реконструкцията и модернизацията на пристанището, капацитетът му ще бъде удвоен. Бензиностанция ще даде възможност лодките да бъдат зареждани на място и ще спести много време и усилия на всички работещи. Предвидили сме и други нови съоръжения, с които да улесним работата на рибарите“, обясни Алексиев.

Мащабните дейности във втория етап включват още: изграждане на понтони; видеонаблюдение; допълнително оборудване на рибната борса със система за замразяване на нежелания улов; изграждане на компостираща инсталация за водорасли и осигуряване на мощен агрегат, който да захранва пристанището, при наличие на проблеми с електричеството.

Проектът „Реконструкция и модернизация на рибарско пристанище Поморие – II етап“ се реализира със средства по „Програма за морско дело и рибарство 2014 – 2020 г.”. Крайният срок за изпълнение е 27 септември 2021 г.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започват Горещниците

Според народните вярвания започват Горещниците. Те са три дни - до 17 юли.  В някои райони на страната се спазват ограниченията за работа, с цел предпазване от пожар и огън. Седмицата до Илинден (20 юли), когато се отбелязва свети пророк Илия се нарича още Запалена неделя. Не се ходи на нивата, не се работи и не се извършват домакински дейности. Счита..

публикувано на 15.07.24 в 09:03

Без топлоподаване за три дни в няколко комплекса на Бургас

До 16:30 часа в сряда - 17 юли ще има прекъсване на топлоподаването към три бургаски жилищни комплекса, съобщиха от „Топлофикация Бургас“. Засегнатите потребители на услугата са в комплексите „Зорница“, „Лазур“ и „Братя Миладинови“. Топлоподаването е преустановено от 00.00 часа днес, а ще бъде възстановено на 17 юли. Причината за тридневното..

публикувано на 15.07.24 в 08:40

111 години от кончината на Коджакафалията

111 години от кончината на най-големия благодетел и дарител на Бургас – Александър Георгиев – Коджакафалията се навършват днес. В 11:30 часа венци и цветя в знак на признателност ще бъдат поднесени пред паметника на ул. „Цар Симеон I. Александър Георгиев-Коджакафалията остава в историята като Бащата на Бургас. Роден е през 1830 г. в с. Дюлгерия..

обновено на 15.07.24 в 07:14
От днес

Лятна автобусна линия вече свързва "Меден рудник" с Крайморие

Лятна автобусна линия свързва от днес  жилищен комплекс "Меден рудник" с квартал Крайморие, съобщи "Бургасбус". Автобус 17А се обслужва само в събота и неделя. Маршрутът му от "Меден рудник" е: ул. “Въстаническа” – бул. “Захари Стоянов” – ул. „”Александър Георгиев Коджакафалията” – ул. “Петрова нива” – ул. “Апостол Войвода” – бул. “Захари Стоянов”..

публикувано на 13.07.24 в 11:37

Катастрофа край Крайморие, осем са ранените (ОБНОВЕНА)

Осем са пострадалите откарани в “Шокова зала” към УМБАЛ - Бургас в резултат на катастрофата, възникнала по пътя Созопол - Бургас, непосредствено след пътен възел “Крайморие”, съобщиха от полицията. Пътният инцидент е възникнал около 19.45 ч. При неустановени до момента причини се е стигнало до сблъсък между микробус “Мерцедес” , управляван от 41..

публикувано на 12.07.24 в 21:05
Снимката  илюстративна

Горят сухи треви и храсти между елховските села Гранитово и Мелница (ОБНОВЕНА)

Разпространението на пожара между елховските села Гранитово и Мелница е ограничено към населените места, но борбата с огъня продължава. На мястото са пет противопожарни автомобила и 20 огнеборци. Включени са и гранични и горски служители В утрешния ден в потушаването ще се включат военни и тежка верижна техника. Над 1000 декара сухи треви и храсти..

публикувано на 12.07.24 в 20:47

В Болярово продължава жътвата на пшеницата

Жътвената кампания в Община Болярово при ечемика е приключила при среден добив 520 кг от декар, съобщиха от администрацията. Жътвата на пшеницата продължава. Пожънати са 65 000 декара, при среден добив 520 кг/декар. Неприбраната реколта от пшеница е 10 %. От засятата рапица в регион Болярово -18 083 декара са пожънати 12 000, при среден добив 220..

публикувано на 12.07.24 в 16:47