Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

60 са финалистите на II-я конкурс за детска поезия „Моята мечта“

И тази година интересът към II-рия бургаски конкурс за детска поезия на тема "Моята мечта" бе голям, а изборът на звездното жури с председател Недялко Йорданов - изключително труден.

Над 60 деца се включиха в конкурса и споделиха в стихчета своите големи мечти с организаторите на конкурса - Център за млади таланти.

"Мечтая и аз от сърце, балерина голяма да стана"; " да обиколя света"; "да помагам и лекувам, смело и безстрашно аз"; "лекарство за Ковид аз да създам, за да няма човек затворен и сам"; "мечтая да бъде доброта"; "да е здрава нашата планета - МАМА" са малка част от най-съкровените желания на талантливите малки писатели.

Журито в състав - известния български поет и драматург Недялко Йорданов, младата бургаска поетеса Яна Вълчева и авторката на известната поредица "Приключенията на мотовете" - Радостина Николова, определи финалистите.

В първа възрастова група на първо място се класира творбата на Анислава Касърова, 8 г. от ОУ "А. Г. Коджакафалията", гр. Бургас, второ място за Виктория Петрова, 8 г. от ОУ "Елин Пелин", гр. Бургас, а Силвана Вълкова, 8 г. от НБУ "Михаил Лъкатник", гр. Бургас е на трето място.

Първото място във втора възрастова група печели Рафаил Колибаров, 10 г. от НБУ "Михаил Лъкатник", гр. Бургас, второ място журито отреди за Елена Диханова, 9 г. от СУ "Н. Вапцаров", гр. Царево и на трето място се класира Анджела Сотирова, 10 г. от ОУ "Христо Ботев", кв. Долно Езерово.

Първото място в трета възрастова група завоюва Мирослава Сарафова, 12 г. от ОУ "Св. Климент Охридски" , гр. Бургас, второто място бе отсъдено за Александър Димитров, 11 г. от ОУ "А. Г. Коджакафалията", гр. Бургас и на трето место се класира Магдалена Радева, 12 г. от СУ "Христо Ботев", гр. Айтос.

Предвид здравната обстановка тази година няма да се състои тържествено награждаване на финалистите, но всички млади поети ще получат наградите си още преди Коледа, уточняват организаторите на конкурса.

Победителите ще получат не само своите първи заслужени призвания, но и изключителната възможност да продължат да развиват писателските си дарби безплатно в пилотния творчески проект "Работилничка за стихове" с ръководител Яна Вълчева към Центъра за млади таланти в Бургас.

"Вторият ни конкурс за детска поезия отново стимулира детското въображение и насърчи интереса на най-малките към поезията. Неслучайно Бургас се слави като град на поети и творци, за пореден път децата, участници в конкурса, ни го доказват! Радваме се, че новите ни литературни открития ще имат възможността да развиват таланта си, като се обучават надграждащо в нашия център за млади таланти. Сърдечно благодарим на г-н Недялко Йорданов, г-жа Яна Вълчева и г-жа Радостина Николова, че ни подкрепиха в мисията ни да даваме шанс на таланта", сподели г-жа Лилиана Славова, председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България" и основател на центъра за таланти в Бургас.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Русев: Може да се прави изкуство и в природните науки

Музикантът Георги Русев вече е и с дипломен проект на тема „Предсказване вероятното токсично влияние на нефтосъдържащи сяроорганични съединения върху живите организми и околната среда“. Той  ще бъде разработен чрез изчислителни методи за оценка на свойствата и въздействието на дадено съединение.  Георги Русев е бас китарист на групите..

обновено на 06.04.21 в 14:32

Великденски венци, аранжировки с цветя и уникални свещи изработва Стела Илиева

Доброто е около нас и може да предизвика добро! Доказа го фейсбук групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“, в която майките с нелека съдба показват снимки на ръчно направени от тях сувенири - подаръци, ръкоделия, плетива, а всеки, който желае може да си закупи от творенията им. В тяхна подкрепа създадохме рубриката ни „Радиомагазинче..

обновено на 04.04.21 в 17:03

Щъркел си намери нов дом в Малко Търново

Щъркелово гнездо, укрепено със съдействието на електроразпределителното дружество, посрещна първите си обитатели в Малко Търново. На мястото е поставена предпазна метална платформа, която улеснява птиците да си създадат "дом" по безопасен начин, така че да не са в контакт с проводниците. Инициативата е по настояване на кмета Илиян Янчев към ЕВН след..

публикувано на 29.03.21 в 16:52

Онлайн запознанствата – реални ли са хората, които срещаме?

Приложенията за онлайн запознанства са част от живота на съвременния човек. А с пандемията през последната година се превръщат и в единствения начин да срещаме нови хора. Флиртът в мрежата има и не малко подводни камъни. „Често хората се представят за такива каквито не са“, споделя Василена Маргаритова, която използва от години онлайн..

публикувано на 29.03.21 в 11:26

Часът на Земята обедини хиляди хора у нас в подкрепа на природата

И тази година Часът на Земята обедини хиляди хора у нас около каузата за опазване на природата. В контекста на пандемията с Covid-19 и в съответствие с въведените здравни мерки, отбелязахме световния празник на околната среда в дигиталното пространство. Повече от 5500 зрители у нас се насладиха на виртуалния спектакъл, организиран от WWF..

публикувано на 28.03.21 в 18:11

WWF отбелязва Часа на Земята с тематичен онлайн спектакъл

От Бразилия до Непал и от остров Мадагаскар до Европа – светът се подготвя да отбележи Часа на Земята . По традиция всяка последна мартенска събота точно в 20:30 ч. милиони хора от всички континенти ще загасят осветлението в домовете си за един час, ставайки част от най-разпознаваемата природозащитна инициатива на планетата. В контекста на..

обновено на 27.03.21 в 14:48

Снимат холивудска продукция в Морската градина и на Централния плаж

Холивудска продукция се снима в Морската градина на Бургас и Централният плаж. Филмът е драма със заглавие „Закуска в Бейрут“ и съвременен сюжет. Снимките в Бургас вече са готови, след като са започнали от януари. Продукцията се реализира от „Ню Бояна 300“ и в нея участват звезден актьорски състав, част от който, е ливанската актриса Тала Калил..

публикувано на 26.03.21 в 15:26