Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За да я има книгата

Книжният бранш с призив: "Купи 1 книга. Подари я за Коледа"

Над 200 издателства и онлайн книжарници подкрепят кампанията на Асоциация "Българска книга"

В трепетното очакване за Коледа, темата за подаръците една от най - актуалните. Един от вариантите е КНИГА. Книжният бранш провежда кампания, с която да популяризира идеята. Тя е под надслов „Купи 1 книга. Подари я за Коледа“. Издателите наричат това подарък с кауза, защото вярват, че книгата си остава непреходен подарък, а купувайки я се помага за оцеляването на бранша, коментира Виктория Бисерова - издател и инициатор на кампанията:

„Надявам се, читателите, които обичат книгите да подберат любимите си четива и да ги подарят на близки и познати за Коледа. Още повече, че чисто като цена, книгата се нарежда в средния ценови клас възможни подаръци, те са средно 15 – 20 лв. Можем да подарим много хубава история, чийто заглавие може и да е послание!“

"Купи 1 книга. Подари я за Коледа" е третата инициатива, свързана с каузата "За да я има книгата", която Асоциация "Българска книга" реализира в рамките на 2020 г. Кампанията възникна по време на извънредното положение заради коронавируса през пролетта и продължи с призив за купуване на книга за първия учебен ден.

„Инициативата успя да обедини книжния бранш в една обща кауза, да излъчи ценни послания към обществото и да запознае читателите с голямото семейство на книгата и ролята на всички ангажирани по пътя на книгата.“, разказа още Бисерова.

Кампанията „Купи 1 книга. Подари я за Коледа“, освен да стимулира четенето сред подрастващите, се стреми и да подпомогне книжния пазар. Тя успя да обедини над 200 издателства и онлайн книжарници в една обща кауза - да помогне на книгата, да оцелее в трудното време, в което живеем.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Връчват наградите "Млад разказвач"

Близо 70 участници от цялата страна са се включили тази година в конкурса за любовен разказ на името на Атанас Радойнов – „Млад разказвач“. Днес от 17:30 часа в дома на писателя в Бургас ще се състои церемонията по връчването на наградите. За големия интерес и как младите хора разказват за любовта, председателят на журито професор Диана..

публикувано на 16.04.21 в 11:33

„Сърдечна недостатъчност“ в картините на Станислав Лазаров

Кое е по-страшното – сърдечната недостатъчност, като диагноза или недостатъчната сърдечност, като ежедневие? Този въпрос задава бургаският художник Станислав Лазаров чрез картините си в деветата си поред самостоятелна изложба. Експозицията е озаглавена „Сърдечна недостатъчност“ и е първата по рода си, която носи името на клинично състояние,..

публикувано на 16.04.21 в 10:57

Симфоничен концерт в Бургаската опера тази вечер

След паузата, във връзка с усложнената епидемична обстановка и отложени спектакли през м. март, с цел опазване здравето на артистичния състав на Държавна опера – Бургас и наложените противоепидемични мерки – първоначално за Бургас и областта, след което – и за цялата страна, както и отмяната на датата на симфоничния концерт под диригентството..

публикувано на 16.04.21 в 10:47
кадър от клипа

Бургаският мост част от дебютната песен на французойка

Французойка, живееща в Бургас избра моста за най-новия си музикален проект. Песента е по музика на Пени Ставрева, аранжиментът е на Руслан Карагьозов, а режисьор на видеото е Лъчезар Аврамов – синът на естрадната легенда Богдана Карадочева. Шарлот Еже Сумаш през последните пет години избира да живее в Бургас. Така към френското име тя добавя и..

публикувано на 15.04.21 в 15:48

Стартира инициатива за подкрепа на творците в Бургас

През 2020 година хората на изкуството бяха изправени пред големи предизвикателства и трудности, поради наложените ограничителни мерки във връзка с Ковид-19. В Бургас над 200 творци, школи по изкуствата и културни мениджъри бяха и все още не знаят дали ще успеят да запазят професията си и да продължат артистичната си работа. Затова по идея..

публикувано на 14.04.21 в 12:08

Райската градина на Климент Атанасов в „Ателие R“

Художник, реставратор, колекционер, Климент Атанасов ни повежда на пътешествие до тайнствена градина с 40 фотографии изображения на цветя. Експозицията озаглавена „Едем – цветя от градината“ е подредена в галерията на улица „Възраждане“ 25 в Бургас. Авторът разказа: „Беше ми интересен различния живот на цветята. При разходките из..

публикувано на 14.04.21 в 11:01

Оригинален портрет на Георги Раковски показват в Историческия музей в Бургас

Оригинален портрет на Георги Раковски гостува в Историческия музей в града ни. Поводът е 200 години от рождението на революционера. Платното е с размери 68  на 51 см. и е част от основната експозиция на Художествената галерия в Казанлък, разказа главният уредник в бургаската експозиция Иванка Делева: „Вълнуващо е да се види..

публикувано на 14.04.21 в 09:40