Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

МОСВ: Няма опасност при проучванията за злато в Болярово

яз. Малко Шарково

Стотици жители на Болярово и Елхово се обявиха през тази година против проучване за полезни изкопаеми в местността „Иглика“. (припомняме - тук) Разрешението на фирмата за тези дейности е дадено още през 2014 г., а местната власт и хората разбират едва през септември. Площта „Иглика“ е в землищата на седем села в община Болярово и три – в Елхово. Там се намират двата водоизточника, които зареждат 11 населени места в двете общини. А българо – чешката компания ще търси злато и мед. Разрешението е издадено на фирмата „Болкан Минералс Дивелъпмънт“, собственост на българина Венелин Желев и на чеха Павел Ханзл. Фирмата е със сто лева капитал, регистрирана в апартамент в софийския квартал „Младост“.

Висящи са въпросите за опазването на околната среда и на водите и как е гарантирано? 

Отправихме още преди месеци такива към Министерството на околната среда и водите (МОСВ), но не ни отговориха. След като изпратихме искане по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), получихме частични отговори. От ведомството уточняват, че при тях работният проект е постъпил в края на 2017 г. В границите на проучването не попадали защитени територии, но се включват защитени зони от Натура 2000. Това са Дервентски възвишения (за опазване на дивата флора и фауна и за дивите птици); Западна Странджа и Язовир Малко Шарково (също за дивите птици). Между другото, както вече сме ви разказвали, там се намира популация на защитения от Червената книга царски орел(вижте тук). Самите геолого – проучвателни работи ще се извършват три години, става ясно от писмо на екоминистерството до управителя на фирмата Венелин Желев. В първия етап на дейностите ще се взимат и анализират проби. Във втория се предвиждат и сондажи – 16 на брой. От фирмата уверяват, че те няма да са по-дълбоки от 2 метра и по-широки от 1 метър. Сондажните апаратури ще са дълги 12 метра и широки – 6. Площадките щели да бъдат екологично възстановени, след проучването, се казва в документа.

МОСВ са преценили, че тези дейности няма да доведат до унищожаване или увреждане на защитените зони, на флората и фауната и казват в заключение, че не са необходими други екологични процедури. За водоизточниците, дали и как ще бъдат опазени, не става и дума. Именно за тях, писмото ни е препратено към РИОСВ – Стара Загора, от която институция вече бяхме пратени към екоминистерството. Старозагорската инспекция трябва да отговори и провеждани ли са изобщо обществени обсъждания, кога и къде, защото местните жители не знаят. Оттам чакаме и информация какви условия са поставени, ако са поставени изобщо, към концесионера, за опазване на природата и на водата за местните. И докато чакаме институциите да реагират, проучванията вече започнаха – в елховското село Лалково. От фирмата уверяват, че при проучванията не използват вредни вещества, а биоразградими. (подробности - тук) В Болярово обаче не вярват на подобни обещания и над 2 300 души от общината вече се подписаха срещу проучванията. Местните жители са готови и на протести, за да защитят малкото останало в техния беден край – природата и водата си. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
архив

В Сливен ученици с благотворителен базар на мартеници за онкоболна учителка

Благотворителен мартенски училищен щанд в центъра на Сливен събира средства за болна преподавателка в Средно училище„Константин Константинов“. Колеги и ученици на онкоболната начална учителка Мария Димитрова продават мартеници и изделия изработени от тях на открития в центъра на града ежегоден мартенски базар.   Средствата се събират за..

публикувано на 26.02.21 в 18:23
Снимката е илюстративна

Възстановено е движението по пътя Шумен-Карнобат

Възстановено е движението по второкласната пътна отсечка Шумен - Карнобат, в района на село Лозарево, съобщи Агенция "Пътна инфраструктура".  По-рано днес то се осъществяваше само в една от лентите. Причината беше възникнала  ВиК авария. 

обновено на 26.02.21 в 16:15

Изграждат анаеробната инсталация за биоразградими отпадъци в Бургас

Анаеробна инсталация за преработка на разделно събрани биоразградими отпадъци ще бъде изградена в Бургас. Днес беше направена първа копка на обекта в Северната промишлена зона на града. Общата стойност на проекта е над 30 милиона лева и е финансиран по Оперативната програма „Околна среда“. В инсталацията ще се третират около 30 000 тона..

публикувано на 26.02.21 в 16:12

Авария в „Сарафово“ – отпадъчни води се изливат в морето (галерия)

Жители на „Сарафово“ сигнализират, че от известно време, от тръба край брега се изливат води – директно в околната среда, а през други тръби – и в морето. Миризмата не може да бъде сбъркана и тя се усеща отдалеч – че най-вероятно водите са битово – фекални. Районът е по т. нар. крайбрежна алея на квартала – черният път, който свързва няколкото..

публикувано на 26.02.21 в 15:58

Темите в предаването "Булевард Демокрация" на 26 февруари

Зачитат ли партиите избирателите по места, спускайки им водачи от София. Имената в листите и сложно ли се очертава следващо управление  на страната ще коментираме с анализатора и предприемач Тодор Георгиев, според когото от значение остава и избирателната активност. 30 000 тона отпадъци годишно ще се третират в анаеробна инсталация в..

публикувано на 26.02.21 в 15:00
Красимир Каракачанов - вицепремиер и министър на отбраната

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов инспектира летище Безмер

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов инспектира основно ремонтираните 8 щурмови самолетаСУ 25 на летище Безмер. Възстановяването на машините струва 82 млн. лева. Самолетите са с изцяло модернизирана система за навигация и с възможности за спътникова навигация, а летателният състав в Безмер вече е готов за изпълнение на своите бойни задачи,..

публикувано на 26.02.21 в 14:59

Второкласници от ОУ "Св. Климент Охридски" дариха с мартеници медиците от Спешно отделение на УМБАЛ Бургас

Втори б от ОУ "Св. Климент Охридски" подари на  медиците от Спешно отделение в УМБАЛ Бургас  мартеници. Валерия, Георги и Генимир от името на своите съученици  поднесоха кошницата на екипа, който бе на смяна в отделението , заедно със стихотворение и емоционално писмо. Класът с помощта на класния ръководител Милена Петкова и учителя в целодневното..

публикувано на 26.02.21 в 14:33