Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Стихосбирка на Роза Боянова ще бъде издадена в Русия

Снимка: Читалище „Отец Паисий”, Сандански

Стихосбирката "Обратна гравитация" на Роза Боянова ще бъде издадена в Санкт-Петербург, Русия. Бургаската поетеса е носителка на тазгодишната награда за цялостно творчество "Златен Пегас".

Национален фонд "Култура" субсидира отпечатването на стихосбирката в рамките на спечеления проект по програма "Преводи". Това съобщи преводачът на стихосбирката и председател на Творческата комисия на Бургаска писателска общност Наталия Недялкова.

Преводът ще представи пред руската читателска аудитория едно от ярките лица на българската поезия. Литературният критик Митко Новков пише за книгата: "Има такава гравитация, повярвайте...При нея обаче притеглянето, придърпването, привличането не е надолу, към земята, а нагоре, към небето." Един от най-изтъкнатите български критици Иван Гранитски определя Роза Боянова като поетеса със свой собствен неповторим почерк. "Добре композирана стихосбирка в пет самостоятелни цикъла и страници с медитативни фрагменти в проза, които представят своя автор като отлично владеещ изкуството си, при това с непринудеността на увлечено в някаква вълшебна игра дете" - думи на критика Юлиан Жилиев.

"Преводът на Наталия Недялкова е направен с точност и дълбоко вникване в метафоричния свят на поетесата, както и в скритите дълбоки пластове зад казаното, докосва нейната ранима чувствителност и кротка мъдрост. Перфектното владеене на езика и изящният вкус на преводача, както и прецизната редакторска намеса, правят изданието поетично бижу", отбелязва от своя страна писателят Румен Шомов. Наталия Недялкова е член на Съюза на преводачите в България, и е носител на международни награди за литературен превод.

Проектът поставя началото на съвместна дейност с издателството, което ще продължи да представя български автори чрез страниците на едно от най-престижните руски списания за литература "Невский альманах", основано още от великия руски класик А.С. Пушкин.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба за епидемиите на Националния природонаучен музей на САЩ гостува в Бургас

Двуезична фотодокументална изложба „Избухване: Епидемии в един свързан свят“ ще бъде открита  в Културен център НХК  н а 21 юни от 11.30 ч.  Експозицията е на Националния природонаучен музей при Института Смитсониън в САЩ. В Бургас изложбата се представя с подкрепата на Община Бургас и Посолството на САЩ в България. Авторите на събитието..

публикувано на 17.06.21 в 17:50

Бронзови пластики, платна и витражи в сливенската галерия „Май“

Гостуваща изложба на представителството на Съюза на българските художници (СБХ) Казанлък бе открита в галерия „Май“ в Сливен. Свои платна, бронзови пластики и витражи представят седем автори от Долината на розите.  Председателят на представителството на СБХ Казанлък Росен Дончев заяви, че тази изложба дава началото на едно добро сътрудничество със..

публикувано на 17.06.21 в 15:37

Започва Националният фестивал „Сцена под Сините камъни“ в Сливен

Националният детско-юношески театрален фестивал „Сцена под Сините камъни“ започва в Сливен от утре, съобщават от Общината. Официалното откриване ще се състои в зала „Зора“ от 15.30 часа. За четвърта поредна година на сливенска сцена ще се изявят театрални формации от градове от цялата страна. Сред тях са Сливен, който е домакин, Котел, Нова Загора,..

публикувано на 17.06.21 в 13:59

11 читалища от община „Тунджа“ са с одобрени проекти за закупуване на книги

11 читалища от община „Тунджа“ са с одобрени проекти по програма „Българските библиотеки - съвременни центрове за четене и информираност” на Министерство на културата. Финансовата подкрепа е за читалищните библиотеки в селата Ботево, Тенево, Бояджик, Кукорево, Голям манастир, Межда, Ханово, Калчево, Роза, Гълъбинци, Симеоново. Това..

публикувано на 17.06.21 в 12:59

Живописецът Юрий Ковачев с юбилейна изложба в Бургас

Русенският художник Юрий Ковачев отбелязва 60 години с изложба в Бургас. Експозицията включва живописни платна в характерния за автора емоционален и изтънчен почерк. Изложбата включва и няколко картини на стария Бургас . Юрий Ковачев е роден в Русе и по професия е архитект, но живописта играе важна роля в живота му. Своето професионално..

публикувано на 17.06.21 в 12:59

"Чамкория" със Захари Бахаров на Летния театър в Бургас

„Че живеем некакси в тая злополучна България, понеже аз я мразим, обаче па я и обичам. Па защо я обичам, и с чук да ме удариш по главата, не моем да ти кажем! Аман от България, аман от тоя умерен пояс, и от равномерното движение на Земята аман!“ Това казва бае Слави, главният герой на романа „Чамкория“ на Милен Русков. Театралната версия, в която..

публикувано на 17.06.21 в 12:50
Снимката е илюстративна.

Маргарит Абаджиев представя книгата си „Царят на татарите” в Сливен

Писателят Маргарит Абаджиев ще представи новата си книга „Царят на татарите” днес от 17.00 ч. в Регионалната библиотека „Сава Доброплодни” в Сливен. Това е художествен роман, базиран върху документален материал. Заглавието идва от прозвището, с което сръбската преса нарича премиера на България в периода 1887-1894 година - Стефан Стамболов...

публикувано на 17.06.21 в 10:50