Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Документален филм на бургазлия е отличен на фестивал в Италия

Кадър от филма "Книга на Йон"

Документален филм на бургазлията Златолин Дончев е отличен на фестивал в Италия. Лентата, озаглавена „Книга на Йон“ е спечелила наградата в категория „италианско документално кино“.

Дончев от години живее в Генуа, където работи по различни проекти в сферата на съвременното изкуство и киното. Неговият филм разказва историята на бездомник, който живее в колата си.

„Неговата кола представлява неговия свят, неговото отшелничество от съвременната социална система. Така моят филм проследява ежедневието на Масимилиано и търси по някакъв начин да обрисува този вътрешен свят, вместо смисъла на неговото отшелничество или мотива, поради който той не живее в къща, в дом“, обясни той.

Златолин Дончев е категоричен, че ще продължи да участва и в други фестивали за документално кино със своя филм. В момента лентата може да се гледа единствено в Италия, но създателят ѝ е убеден, че скоро тя ще има своето разпространение и у нас.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаският художник на годината е Георги Петков

Бургазлията Георги Петков е отличен за Художник на 2021, сред номинациите бяха още  Йордан Ангелов и Иво Бистрички. Връчването на приза стана по време на откриването на традиционната никулденска изложба в Дружеството на бургаските художници. В тазгодишното ѝ издание се представят над 100 творби на 65 автори. Петков каза: Голяма чест е, че..

публикувано на 06.12.21 в 15:18

Митко Иванов представя „Най-старите бургазлии“

Изследователят на историята на Бургас Митко Иванов ще представи днес лекция на тема "Най - старите бургазлии - снимки от 19 век". Тя е част от събитията, посветени на Никулден.   „Това, което ще представим, няма да има претенцията за пълно издание. Напротив – ние ще се опитаме да бъде широко достъпно, да бъде разбираемо и най-важното – да..

обновено на 06.12.21 в 13:24

Сливен е домакин на Държавното лично отборно първенство и Национална купа по спортни танци ,,Туида-2021”

В Сливен се провежда Държавното лично отборно първенство и Национална купа по спортни танци ,,Туида-2021”, в зала ,,Васил Левски”.  Общо 670 състезатели от 54 клуба в страната са подали заявки за участие. Те са разпределени във възрастови групи от 7 години до състезатели над 21-годишна възраст. Организатор е Клуб по спортни танци ,,Туида”, с..

публикувано на 04.12.21 в 16:24

Изложба "От Свети Никола до дядо Коледа" гостува в Ченгене скеле

Изложба "От Свети Никола до дядо Коледа" представя Бургаският музей в културно - туристическия комплекс „Ченгене скеле“. Тя ще гостува там от днес до 6 декември / включително/  и е  част от празничната програма по повод  Никулден.   Експозицията от информационни табла на музея представя легенди и предания за Свети Никола , възприемането..

обновено на 04.12.21 в 11:15
Елка Ебори, Марин Маринов /вляво/ и Слави Томов са носители на литературните награди за 2021

Кой получи литературните награди на Бургас за 2021?

Плакетите "Пегас" за поетична, белетристична книга или литературна критика, "Христо Фотев" за поезия и "Петко Росен" за проза намериха своите достойни носители за литературната 2021 година в Бургас. Церемонията се състоя в залата на дома на НХК.  "Пегас" бе присъден на поетичното семейство Елка и Матей Ебори, което тази година издаде съвместната..

публикувано на 03.12.21 в 22:03

Испанска романтична пиеса е най-новата постановка на бургаския театър

Спектакълът „Третата дума“ е най-новото премиерно заглавие в афиша на бургаския драматичен театър. Пиесата от испанския автор Александро Касона е класическа любовна история, в която се преплитат конфликти и тайни от миналото, пояснява директорът на театъра и режисьор на постановката Борислав Чакринов. "Това е една романтична, класическа,..

публикувано на 03.12.21 в 14:15

В навечерието на Никулден показват филма за Никола Станчев

В навечерието на празника на Бургас е предвидена специална прожекция и среща с екипа на документалния филм, посветен на Никола Станчев „До дъно изпий тишината“. Тя ще се състои 05.12.2021 г. от 19.00 часа в Културен дом НХК. След прожекцията желаещите ще могат да задават въпроси на авторите на филма. Във фокуса на лентата е пластическото творчество на..

публикувано на 03.12.21 в 12:32
Подкасти от БНР