Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Създават мегапредприятие "Общински имоти" в Бургас

С преструктуриране и закриване на някои общински звена и вливането им в други, Община Бургас предвижда съкращения в администрацията от следващата година. 

Едното предложение на кмета Димитър Николов засяга Общинското предприятие „Туризъм“. То трябва да поеме и работата, изпълнявана досега от Отдел „Туристически политики и дейности“, Общинското предприятие „Морски знаци“ и Общинското радио „Гласът на Бургас“. „Морски знаци“ е създадено през 2011 година като общинско социално предприятие за изработка на туристически сувенири, а отделът се занимава с туристически политики и реклама на града като дестинация. Предложението на кмета е трите звена да се закрият и ОП „Туризъм“ да изпълнява техните функции. Към момента, във всички тях има 70 щатни бройки, а след преструктурирането е планирано да се намалят на 63. Предвижда се предприятието да има един директор и един заместник – директор. То ще стопанисва острова „Света Анастасия“ и едноименния кораб, туристическия комплекс „Акве Калиде“, туристически информационен център в автогара „Юг“ и прилежащото кафене там, както и кафенето в сградата на общината и помещение в „Славейков“.

Оптимизация се предвижда и за Общинското предприятие „Летен театър, фестивали и концерти“. То трябва да поеме дейностите и на Младежкия културен център. Щатните бройки ще бъдат намалени от 58.5 на 55. Предприятието ще стопанисва Летния театър, Младежкия дом, Флора-та и Дома на нефтохимика. Структурата ще управлява  група „Горещ пясък", хоровата школа  „Милка Стоева“,  Фолклорния танцов ансамбъл  „Никола Гинов“, Духовия оркестър. Притесненията на хората, които са към Младежкия културен център са свързани с това дали ще има бюджет и за тях, след като минават на подчинение на „Летния театър“.

Безспорно най-любопитното е закриването на ОП „Спортни имоти“. Спрямо предложението, предприятието „Общински имоти“ трябва да влее в себе си спортното звено, както и „Озеленяване и благоустройство Зелени асистенти“. Намаляването на щатните бройки там е най-значително – от 254 – на 210. „Общински имоти“ ще се разпорежда с доста голяма база – 441 нежилищни обекти, в това число – автобусни спирки, язовири, две почивни бази, находището „Бургаски минерални бани“. В него ще влязат и над 30 спортни площадки, спортните зали, тенис – кортовете.  Мегапредприятието ще управлява и рибарското пристанище в „Сарафово“, лодкостоянката в „Крайморие“ и тази в „Ченгене скеле“, след като бъде завършена. По неофициална информация, най-вероятното име за бъдещ директор на цялата структура е това на Тина Писарова. За пристанищата пък се очаква да отговаря досегашният директор на „Спортни имоти“ Живко Иванов.

Бъдещото предприятие ще управлява и 860 жилищни имоти, над 100 дворни места и 500 временни обекти. В неговата собственост влизат и близо 30 000 декоративни храсти и дървета.

Иначе, с преструктурирането на тези предприятия, щатните бройки в тях ще бъдат намалени с общо 54.5. Промяната ще бъде обсъждана и гласувана от общинския съвет в края на месеца. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургас празнува Деня на Независимостта /СНИМКИ/

Бургас отбеляза Денят на Независимостта с молебен и военен ритуал по издигане на флаговете на Република България, Европейския съюз и Общината. Десетки граждани и официални лица отдадоха почит към паметта и делото на българите, допринесли за този исторически акт.  Празникът пред общината започна с химна на композитора Георги Шагунов,..

обновено на 22.09.21 в 17:22

Заделят половин милион лева за реставрация на къщата на маестро Шагунов

През лятото на следващата година Бургас може да има Дом на музиката в къщата на маестро Георги Шагунов , оставил ни в наследство множество музикални произведения, сред които и Химна и независимостта.  До месец се очаква Министерството на културата да съгласува статута на помещенията в бъдещата къща музей на композитора. Ремонтните..

обновено на 22.09.21 в 17:07

Избираме „Будител на годината 2021“

България отново избира „Будител на годината“ в кампания на Българското национално радио . Победителят ще бъде определен чрез гласуване сред 10-те финалисти. Техните вдъхновяващи проекти вече са избрани от подадените над 130 номинации. Селекцията направи жури в състав: проф. Огнян Герджиков, проф. Пламен Павлов, Eвелина Андреева,..

обновено на 22.09.21 в 16:53

Химнът на Независимостта оглася Бургас на 22 септември 1908 г

Текстът и музиката на химна на Независимостта е написан за един час от композитора Георги Шагунов. В архива в Бургас се пази партитурата на музикалното произведение. Има свидетелства, че на 22 септември 1908 г.  музикантите на 24 Черноморски полк са изсвирили и двата химна „Шуми Марица“ и новият - на Независимостта, разказа..

обновено на 22.09.21 в 15:59

И Несебър отбеляза 113 години от обявяването на независимостта

В Несебър на площад „Жулиета Шишманова“, под звуците на националния химн, тържествено бе издигнат флагът на България.  Независимостта е резултат от решителността на народа и неговото желание за самоопределение. Събитията около обявяването й са извор за национална гордост и свидетелство за израстването на българския народ. Те са доказателство, че..

публикувано на 22.09.21 в 14:29
Архив

Откриват тази вечер изложбата „Звук и цвят“ в памет на Радосвет Радев

Изложба с творби от пленера "Звук и цвят" ще бъде открита тази вечер от 18 часа в къщата-музей "Георги Баев" в Бургас . Пленерът събира на едно място 15 разностранни български художници. Инициативата е на Дарик радио и тази година е посветена на Радосвет Радев, създател на пленера и собственик на медията, който почина внезапно на 6..

публикувано на 22.09.21 в 14:22

Ямболски фотографи с изложба на открито

На националния празник ямболските фотографи подредиха изложба със свои творби в градския парк. Средствата от продажбата на фотосите ще бъдат използвани за построяването на паметник на Васил Левски.  В празничния ден 16 фотографи решиха да представят свои творби и да се включат в кампанията за набиране на средства за изгражданетона паметник на..

публикувано на 22.09.21 в 14:08