Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Създават мегапредприятие "Общински имоти" в Бургас

С преструктуриране и закриване на някои общински звена и вливането им в други, Община Бургас предвижда съкращения в администрацията от следващата година. 

Едното предложение на кмета Димитър Николов засяга Общинското предприятие „Туризъм“. То трябва да поеме и работата, изпълнявана досега от Отдел „Туристически политики и дейности“, Общинското предприятие „Морски знаци“ и Общинското радио „Гласът на Бургас“. „Морски знаци“ е създадено през 2011 година като общинско социално предприятие за изработка на туристически сувенири, а отделът се занимава с туристически политики и реклама на града като дестинация. Предложението на кмета е трите звена да се закрият и ОП „Туризъм“ да изпълнява техните функции. Към момента, във всички тях има 70 щатни бройки, а след преструктурирането е планирано да се намалят на 63. Предвижда се предприятието да има един директор и един заместник – директор. То ще стопанисва острова „Света Анастасия“ и едноименния кораб, туристическия комплекс „Акве Калиде“, туристически информационен център в автогара „Юг“ и прилежащото кафене там, както и кафенето в сградата на общината и помещение в „Славейков“.

Оптимизация се предвижда и за Общинското предприятие „Летен театър, фестивали и концерти“. То трябва да поеме дейностите и на Младежкия културен център. Щатните бройки ще бъдат намалени от 58.5 на 55. Предприятието ще стопанисва Летния театър, Младежкия дом, Флора-та и Дома на нефтохимика. Структурата ще управлява  група „Горещ пясък", хоровата школа  „Милка Стоева“,  Фолклорния танцов ансамбъл  „Никола Гинов“, Духовия оркестър. Притесненията на хората, които са към Младежкия културен център са свързани с това дали ще има бюджет и за тях, след като минават на подчинение на „Летния театър“.

Безспорно най-любопитното е закриването на ОП „Спортни имоти“. Спрямо предложението, предприятието „Общински имоти“ трябва да влее в себе си спортното звено, както и „Озеленяване и благоустройство Зелени асистенти“. Намаляването на щатните бройки там е най-значително – от 254 – на 210. „Общински имоти“ ще се разпорежда с доста голяма база – 441 нежилищни обекти, в това число – автобусни спирки, язовири, две почивни бази, находището „Бургаски минерални бани“. В него ще влязат и над 30 спортни площадки, спортните зали, тенис – кортовете.  Мегапредприятието ще управлява и рибарското пристанище в „Сарафово“, лодкостоянката в „Крайморие“ и тази в „Ченгене скеле“, след като бъде завършена. По неофициална информация, най-вероятното име за бъдещ директор на цялата структура е това на Тина Писарова. За пристанищата пък се очаква да отговаря досегашният директор на „Спортни имоти“ Живко Иванов.

Бъдещото предприятие ще управлява и 860 жилищни имоти, над 100 дворни места и 500 временни обекти. В неговата собственост влизат и близо 30 000 декоративни храсти и дървета.

Иначе, с преструктурирането на тези предприятия, щатните бройки в тях ще бъдат намалени с общо 54.5. Промяната ще бъде обсъждана и гласувана от общинския съвет в края на месеца. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Празник в село Мамарчево ще се проведе тази събота

Народни борби, пъстри концерти, огнено шоу, нестинарски танци и заря са част от програмата на традиционния празник на село Мамарчево /община Болярово/ на 23 септември.  По стародавен обичай, местният събор се е провеждал винаги в съботата преди гроздобер. Тогава по стар стил се отбелязва и рождество Богородично, чието име носи църквата.  Народните..

обновено на 21.09.23 в 16:40

Два нови социални центъра отвориха врати в Сливен

За първи път в Сливен бяха открити Център за временно настаняване на бездомни хора и Кризисен център за жертви на домашно насилие. И двата центъра ще работят с капацитет до 20 души. Центровете са изградени по Оперативна програма „Региони в растеж“ на обща стойност близо два млн. лв.  Битовите условията в центровете са съобразени със съвременните..

публикувано на 21.09.23 в 16:32

Безплатно ще е паркирането на синя и зелена зона утре

Паркирането в синята и зелената зона в Бургас в празничния 22 септември, ще бъде безплатно. Това съобщават от общината. Препоръката към водачите е да спазват правилата за паркиране, за да не се създават трудности в придвижването на автомобили и пешеходци.

публикувано на 21.09.23 в 16:11

Бургас кандидатства с проект за 300 000 лева за реставрация на къщата на Шагунов

Местният парламент в Бургас даде зелена светлина общината да кандидатства за финансиране в размер на 300 000 лева за извършване на реставрационни дейности в дома на композитора Георги Шагунов в града. Средствата трябва да се отпуснат по годишната сесия за финансиране на проекти по недвижими културни ценности за 2023 г. и 2024 г., обявена от..

публикувано на 21.09.23 в 15:15

Разсрочиха задълженията на концесионера на паркинга на "Кирил и Методий"

Общинските съветници в Бургас гласуваха разсрочване на задълженията на концесионера на подземния паркинг на площад "Св.св. Кирил и Методий". Те са на стойност близо половин милион лева и са натрупани през последните 4 години.  Отново гласуват предложението за разсрочване на задълженията на подземния паркинг в Бургас Докладната записка..

публикувано на 21.09.23 в 12:09

РЗИ: Има отклонения в стойностите на питейната вода на Резово, Китен, Синеморец

Завишени стойности на манган, желязо и колиформи показват последните проби на РЗИ Бургас на питейната вода в няколко населени места по Южното крайбрежие.  В село Резово "манганът" е 85 μg/l , а в Китен - 448 μg/l, при норма 50 μg/l. При показателят "желязо" пробите са показали завишаване в с. Резово от 697 μg/l и в с. Синеморец - 230 μg/l, при норма..

публикувано на 21.09.23 в 11:50

РЗИ: Водата в Царево и Ахтопол е годна за пиене

Питейна и годна за употреба е водата в град Царево, Ахтопол, както и в селата Лозенец и Варвара . Това информират от Регионалната здравна инспекция в Бургас.  В останалите населени места на общината, водата остава негодна за пиене и употреба.

публикувано на 21.09.23 в 10:59