Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Над 500 творби участваха в конкурса за православна поезия и проза

Снимка: sveta-troica-plovdiv.cam

Повече от 500 творби от цялата страна взеха участие в 9-то издание на националния конкурс за православна поезия и проза "Рождество на Спасителя".

Журито, което разгледа произведенията бе в състав: председател - Атанасия Петрова - организатор и учител в ЦПЛР - член на Бургаско писателско дружество и Конфедерация на българските писатели, инж. Пепа Ангелова - директор на ЦПЛР, Виктория Димова - учител по БЕЛ  и Георги Янев - учител по БЕЛ.

В раздел "Поезия" първа възрастова група от 1-ви до 4 клас не бе излъчен победител. Във втора възрастова група от 5-7 клас първи места получиха: Александра Генова - 6 клас в ОУ "Стоян Михайловски"-Пловдив и Габриела-Симон Радева - 5 клас в СУ "Петко Росен"-Бургас. В трета възрастова група - от 8 до 12 клас - номинирана с 1 място беше творбата на Божидара Бойчева от 11 клас на ПМГ "Яне Сандански"-Гоце Делчев.

В раздел "Проза" - първа възрастова група с първа награда е отличена Симона Котоманова в 4 клас - ЛК "Касталия" при ЦПЛР- Варна. Втора награда печелят Боряна Танева от 6 клас в СУ "Христо Ботев"-Сунгурларе и Мирела Минкова в 7 клас в ОУ "Иван Хаджийски"-Троян. Победители в третата възрастова група за ученици от 8 до 12 клас са Радко Василев в 10 клас в СУ "Св. св. Кирил и Методий"-Карнобат и Елена Точева в 9 клас в ПГ "Пейо Яворов"- Петрич.

Авторите на отличените творби получиха медали, плакети и други предметни награди, дипломи и грамоти, изпратени по куриер.

Инициативата е на Центъра за подкрепа на личностното развитие и се провежда за 9- та поредна година. Наградите са осигурени от МОН, Национален дворец на децата, Сливенска митрополия, Община Бургас, Областен информационен център и Център за подкрепа на личностното развитие.

Линк за протокола с наградени ученици, можете да видите тук.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гостуваща изложба показва в Бургас „Оръжието на Самоков през Възраждането“

Априлското въстание от 1876 г. е най-драматичното събитие в историята на националноосвободителното ни движение. То показва на Европа и света българската решимост за възстановяване на държавната независимост. Като илюстрация на бунтовните настроения на българите от края на XIX век в Историческия музей в Бургас ще гостува мобилна постерна..

публикувано на 16.04.21 в 11:37

Нови обитатели и новородени в Зоопарк Бургас (СНИМКИ)

Лемурче, черно муфлонче, козирогче и малко щраусче ему са се появили на бял свят в Зоопарк Бургас . Благодарение на обмена с други зоопаркове, там могат да се видят и двойка маймуни от породата капуцини, каракал и стадо мини овце. Капуцините са вече настанени и се радват на различните съоръжения за катерене, почивка и забавление. Маймуните от..

публикувано на 15.04.21 в 16:00

Търсят се рибарски предмети за етнографския комплекс „Ченгене скеле“

Община Бургас стартира акция за събиране на интересни обекти, свързани с рибарския бит. Така всеки, който иска и може, ще допринесе за оформлението на новия културно-туристически комплекс „Ченгене скеле“. След като съвсем скоро завърши строителството, пространството ще трябва да бъде изпълнено със съдържание, спомени и емоции, които да свържат..

публикувано на 15.04.21 в 12:07

Часът на Земята 2021 прерасна в Месец на Земята

Освен че отново успя да обедини хиляди любители на природата, Часът на Земята 2021 ще бъде запомнен и с още нещо: а именно, че далеч надхвърли рамките на един стандартен час, а вместо това продължава цял месец. Тази година за първи път в своята история WWF България превърна Часа на Земята в Месец на Земята, давайки широка гласност на темата..

публикувано на 15.04.21 в 09:30

Европа търси лечебна иглика

През тази пролет група учени и изследователи на природата канят всички желаещи да вземат участие в най-голямата кампания за наблюдение на лечебна иглика в цяла Европа „Търси се иглика“ . Идеята за общоевропейското наблюдение тръгва от една кампания, стартирала през 2019 г. в Естония, в която любители на природата наблюдават цветовете на повече..

публикувано на 13.04.21 в 17:11

Безценно е да получиш ръчно изработен подарък, за който някой е отделил време и творчество, докато е мислил за теб

Доброто е около нас и може да предизвика добро! Доказа го фейсбук групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“, в която майките с нелека съдба показват снимки на ръчно направени от тях сувенири - подаръци, ръкоделия, плетива, а всеки, който желае може да си закупи от творенията им. В тяхна подкрепа създадохме рубриката ни „Радиомагазинче..

публикувано на 11.04.21 в 08:39

Георги Русев: Може да се прави изкуство и в природните науки

Музикантът Георги Русев вече е и с дипломен проект на тема „Предсказване вероятното токсично влияние на нефтосъдържащи сяроорганични съединения върху живите организми и околната среда“. Той  ще бъде разработен чрез изчислителни методи за оценка на свойствата и въздействието на дадено съединение.  Георги Русев е бас китарист на групите..

обновено на 06.04.21 в 14:32