Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започнаха дейностите по закриването на депото за твърди отпадъци в Обзор

снимката е илюстративна

Започнаха основните проектни дейности по извършването на техническата рекултивация на депото за твърди битови отпадъци в м. „Балабана“, землище на гр. Обзор. Там ще трябва да се направи предепониране на натрупаните отпадъци в ново тяло на обекта върху по-малка площ, полагане на горен изолиращ екран и на рекултивационен слой, изграждане на газоотвеждаща система, на дренажна система за инфилтрат, на мониторингова система и на система за отводняване.

С реализирането на проектните дейности ще се изпълнят необходимите мероприятия за ограничаване разпространението на вредни емисии в атмосферата, ще се прекрати разпрашаването на леките фракции отпадъци, ще се намали негативното въздействие върху компонентите на околната среда – почви, атмосферен въздух, повърхностни и подземни води, което ще минимизира и рисковете за човешкото здраве. Ще бъдат създадени условия за контрол на процесите, протичащи в тялото на депото и въздейстието му върху природата.

В резултат на проектните дейности, теренът ще се подготви за последваща биологична рекултивация, с което ще се възвърнат функциите на нарушените почви и ще се възстановяват екосистемите.

Срокът за изпълнение на административния договор за безвъзмездна финансова помощ е до 21 февруари 2022 г.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови електронни устройства слагат край на дублираните билети в БДЖ

БДЖ въвежда дигитални устройства (PDA) за продажба на билети във влаковете по най-натоварените направления София - Бургас - София и София - Варна - София. С тази стъпка ще бъдат преустановени случаите на дублиране на билети със запазено място, тъй като PDA устройствата са свързани централизирано с билетоиздаващата система, с която работят и всички..

публикувано на 12.08.24 в 15:53

С първа копка бе даден стартът на ремонта на пътя Зидарово - Вършило

С първа копка бе даден стартът на ремонта на пътя Зидарово - Вършило.  Пътният участък е част от съществуващ общински път от Зидарово до пътно кръстовище за с. Габър с. Вършило.  Общата дължина на трасето е 1804.94m. Стойността на проекта е 2 055 810лв. Ремонтът ще бъде извършен за 90 дни. Финансирането на ремонта е осигурено от държавния бюджет,..

публикувано на 12.08.24 в 15:07
Марин Киров (ляво) и проф. Иван Илчев (дясно)

Лаборатория и музей на мановия мед създават в Царево

Постоянна музейна експозиция за пчеларството и мановия мед да бъде открит в Общинския исторически музей Царево. Това предвижда договор, който бе подписан от к мета на община Царево Марин Киров и ръководителят на Център за върхови постижения „Наследство.бг“ към СУ „Св. Климент Охридски“ проф. д.и.н. Иван Илчев. С договора се предвижда..

публикувано на 12.08.24 в 11:12

Синоптиците предупреждават: Опасни горещини в цялата страна днес

"Жълт" код за високи температури в цялата страна е обявен  за днес от Националния институт по метеорология и хидрология . Метеоролозите призовават да бъдем внимателни, защото са възможни здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца заради горещините. Днес ще бъде слънчево. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от..

публикувано на 12.08.24 в 08:40

Илиян Янчев: Елате на Петрова нива, за да отдадем почит към подвига на преображенци!

Национален възпоменателен събор по повод 121-та годишнина от Илинденско – Преображенското въстание ще се проведе тази събота, 17 август в местността Петрова нива. Събитието е под патронажа на президента Румен Радев. Хиляди тракийци и потомци на бежанци от цялата страна се очаква да пристигнат за събора.  Изложба на стари оръжия,..

публикувано на 12.08.24 в 08:20

До края на октомври затварят ул. "Одрин" в Бургас (ОБНОВЕНА)

Улица "Одрин" в Бургас ще бъде затворена за движение от днес,  от 10:00 часа. Ограничението ще продължи до 31.10.2024 год, съобщават от Общината. Причина за това е реконструкция на улицата и необходимостта от изграждане на съоръжение за осигуряване на пресичане на две нива при ж.п. прелеза Бургас-Поморие. Обслужването на имотите и..

обновено на 12.08.24 в 08:11

Ремонт на ВиК затваря за месец улица в "Славейков"

Част от улица в бургаския комплекс "Славейков" ще бъде затворена за движение на МПС, информират от Общината. Става въпрос за пътя между бл. 183 и бл. 71.  Временната организация на движението ще бъде въведена от днес, от 10:30 часа (12.08.2024 г.), до 17:00 часа на 10.09.2024 г. (вторник). Там ще се извършват ремонтни дейности на съществуваща..

обновено на 12.08.24 в 07:40