Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

МБАЛ „Бургасмед“ получи дарение - апарат за плазмафереза

Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в България направи дарение на МБАЛ „Бургасмед“ - апарат за извличане на кръвна плазма за лечение на тежки случаи на инфектирани с коронавирус и необходимите консумативи за тяхното функциониране. Средствата са събрани от дарения на прокурори, следователи и съдебни служители, които покрепиха благотворителната кампания на Асоциацията на прокурорите в България(АПБ) и Камарата на следователите в България(КСБ).

Дарените автоматизирани апарати осигуряват лесно и бързо събиране на висококачествена плазма, която е почти напълно пречистена от кръвни клетки. Качеството и високото ниво на пречистване на плазмата се дължи на уникалната технология на работа на апарата - въртяща се мембрана в комбинация с филтрация. С една процедура от един донор могат да се съберат до 3 терапевтични дози плазма, коментираха от фирмата вносител на апаратурата.

От името на МБАЛ „Бургасмед“ д-р Тинка Данчева изрази специалните си благодарности за направеното дарение.

„Във време на пандемия добрината, съпричастността, помощта са от изключителна голяма важност за нас. Това дарение е важно както за нас-медиците, така и за нашите пациенти, благодаря Ви и от тяхно име“, каза д-р Данчева, като пожела светли празници и здраве за всички.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Така изглежда обновеното детско отделението в Айтоската болница

Проектът "Светулка", който променя детски болнични отделения, продължава и през тази година

Проектът „Светулка“ на фондация „За доброто“ продължава и през тази година. Той цели да се промени обстановката в детските отделения в лечебните заведения в страната, да се обнови материалната база, да бъде осигурено модерно оборудване.  „Светулка“ не е само намеса и промяна на самата среда, а има за цел да промени нагласата в..

публикувано на 05.02.23 в 17:00

България отчита нарастване на смъртността от онкологични заболявания

Една четвърт от българите са провеждали профилактичен преглед или изследване, свързано с превенцията на онкологично заболяване. Закономерно профилактиката се увеличава с покачване на възрастта, когато човек започва да се интересува в по-голяма степен от здравето си. Прави впечатление, че при жителите на столицата, която предлага сравнително по-добър..

публикувано на 04.02.23 в 14:15

Отделението по урология на УМБАЛ Бургас вече е клиника

 Отделението по урология в УМБАЛ Бургас от януари вече е клиника с трето ниво на компетентност, каза за предаването" Без направление" началникът му доц. Николай Миринчев. Това ни зарежда с още по-голяма енергия, уточни той.  Предстои да бъдат получени необходимите сертификати от здравното министерство.Това означава, че  Клиниката по урология ще..

публикувано на 01.02.23 в 14:10

Отпада грипната епидемия в Ямбол от днес

От днес,1 февруари, в Ямболска област отпадат всички противоепидемични мерки. Заболяемостта в региона  е спаднала значително за последната седмица, както при възрастните, така и при децата и учениците , уточниха от РЗИ.  Данните сочат, че през последната седмица броят на заболелите е спаднал до 216 на 10 000 души, докато предходната са били над 340, при..

публикувано на 01.02.23 в 06:45

Кметът на Поморие Иван Алексиев се срещна настоятелството на МБАЛ – Поморие

Кметът на община Поморие Иван Алексиев и председателят на Общински съвет – Поморие Адам Адамов проведоха среща с Управителния съвет на новоучреденото болнично настоятелство към МБАЛ – Поморие, регистрирано на 10 януари.  „Нашето желание е да си бъдем взаимно полезни, за да съхраним медицинското заведение в Поморие и да работим активно в полза на..

публикувано на 31.01.23 в 18:13

Общинският съвет одобри проект за здравни услуги от разстояние

Община Бургас ще предостави здравни услуги от разстояние чрез телемедицина на трудноподвижни и самотно живеещи възрастни граждани, които са потребители на социалните заведения в града. Предложението е на кмета Димитър Николов и получи единодушната подкрепа на общинските съветници днес. „Поводът бе конкретен случай на възрастен човек, за който се..

публикувано на 31.01.23 в 14:13
Административният директор на

Общинският съвет на Бургас не даде зелена светлина за новия корпус на "Сърце и мозък"

Местният парламент на Бургас отхвърли докладна, свързана със строителството на нов корпус с детски профил на болница „Сърце и мозък“. Предложението, внесено в Общинския съвет от кмета на Бургас Димитър Николов, е за завишаване на допустимия Кинт и допускане на намаляване на необходимата площ за м 2 /на легло, за да бъде възможно..

публикувано на 31.01.23 в 11:15