Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отказано финансиране стопира разширението на училището в „Сарафово“

Отказано финансиране от Министерството на спорта е причината да се забави разширението на училището в „Сарафово“. Отговорът идва след запитване на общинския съветник Костадин Андонов.

Броят на учениците в ОУ „Христо Ботев“ расте, през тази година те са вече 221 деца и затова има нужда и от разширение на базата, сигнализира Костадин Андонов.

Училището е добре оборудвано, стаите са реновирани и уютни, но проблемът е, че трябва да се изградат допълнително кабинети. В него има само осем стаи, а се учат над 200 деца. След 1-2 години предстои тези деца, които завършват детска градина, да бъдат първокласници и има опасност да не бъдат приети всички тук“, поясни Андонов.

Има и нужда от ремонт на спортната площадка, както и от съблекални, пояснява общинският съветник.

В официален отговор, Община Бургас потвърждава, че има изготвен технически проект за пристройка с физкултурен салон. Администрацията е кандидатствала за финансиране по програма към Министерството на младежта и спорта, но то е отказано. Изграждането на подобен салон ще даде възможност други помещения да се ползват за учебна дейност. Именно това, уточняват от Община Бургас, а не ковидкризата, е причина да не се изпълни проекта.

Търсят ли се алтернативни източници, може ли това да се случи със собствено финансиране – очаквайте подробности в следващи предавания на БНР-Бургас.

Репортаж по темата можете да чуете в прикачения файл. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Директорката на ЦСОП "Отец Паисий" е подала оставка

Директорката на центъра за специална образователна подкрепа „Отец Паисий“ Диана Костова е подала оставка. Причина за това станаха скандалните видеа, които показаха агресия от страна на учители към деца в учебното заведение.  В момента е назначен временно изпълняващ дейността директор – Валя Мантарева, до обявяването на конкурс, казаха за БНР..

публикувано на 21.09.21 в 12:15

Откриха четвъртата академична година във филиала на НХА в Бургас

Засилва се интересът на студентите към филиала на Националната художествена академия в Бургас. Тази година първокурсниците са повече от предходните години. За общо 120 студенти от филиала  започва и новата учебна година. Тя ще е много важна, защото завършват първите випускници, каза директорът на филиала доц. Димо Колибаров. "Това е много важна..

публикувано на 21.09.21 в 11:03

Община Болярово подпомага ученици с дрехи и обувки

Община Болярово и тази есен ще подпомогне възпитаници на двете училища и на детската градина с обувки и дрехи. 2000 лв. за това да бъдат преведени по сметката на Средно училище „Д-р Петър Берон“ - Болярово, 1200 лв. по сметката на Основно училище „Стефан Караджа“ - Стефан Караджово и 1000 лв. по сметката на ЦДГ „Здравец“, предлага кметът на..

публикувано на 21.09.21 в 10:50

Европейска нощ на учените в Бургас този петък (ОБНОВЕНА)

Екологията и климатичните промени ще са акцентът тази година на Европейската нощ на учените, която ще се проведе в Бургас този петък . В нея ще се включат студенти, докторанти и млади учени от трите университета на града. Това каза проф. Севдалина Турманова, преподавател в бургаския университет "Проф. д-р Асен Златаров" и председател на..

публикувано на 21.09.21 в 09:59

Университет „Асен Златаров" откри новата си академична година

Университет „Проф. д-р Асен Златаров”-Бургас започна новата си академична година. Стотици студенти – първокурсници прекрачиха за пръв път прага на най-голямото висше учебно заведение в Югоизточна България.  С оглед на противоепидемичните мерки стартът на академичната година не бе даден с обща официална церемония за старта на академичната..

публикувано на 20.09.21 в 15:43

Напредва строителството на новия корпус към СУ "Кирил и Методий"

Напредва строителството на допълнителния корпус, който се изгражда към средното училище „Кирил и Методий“ в Бургас. Грубият строеж на двуетажната сграда е готов, съобщи заместник-кметът по образованието Йорданка Ананиева:  "Започват довършителните дейности. Инсталациите. Той ще бъде готов за следващата учебна година. Още малко колегите ще поработят на..

публикувано на 19.09.21 в 21:06

80% от завършващите БСУ работят по специалността си

За 30 години Бургаският свободен университет има около 30 хиляди дипломирани студенти от различните специалности. Анализите показват, че 80% от тях работят по специалността си. Това обяви в навечерието на годишнината от създаването на висшето учебно заведение ректорът проф. Галя Христозова. По думите й около 20% от завършилите вече заемат..

публикувано на 17.09.21 в 15:56