Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дуетът Димитър и Христо с нов албум за Коледа

Снимка: Димитър Атанасов

Бургазлията Димитър Атанасов и троянецът Христо Младенов представят вторият си общ албум „Най-доброто време“. Той бе представен точно на Коледа в онлайн пространството и предизвика реакция сред музикалните фенове с тяхната обработка на „Лале ли си, зюмбюл ли си“.

Записът е направен в концертната зала на пещера „Съевата дупка“ в края на 2020 година. Те са записвали изцяло на живо при влажност 98 % на въздуха, температура 7°C и силно завишени нива на въглероден диоксид. Това разказа в ефира на БНР Бургас Димитър Атанасов:

"Това са доста неблагоприятни условия да се записва и да се работи продължително, справихме се изключително бързо и стегнато. Самото видео показва, как сме направили всичко от един път."

Другият кавър в албума е по песента „Блажени години“ с българския текст на Георги Минчев. Може би малцина знаят, че оригиналът на песента с американски автори. Дуетната версия Димитър прави за Националният отбор по художествена гимнастика на Германия по препоръка на тогавашния им треньор – Нешка Робева. 

В албума „Най-доброто време“ влизат и няколко неиздавани песни на дуета. Сред тях са „Моята Коледа“, която е изпълнена и изсвирена заедно с Мартина Иванова (дъщерята на Джина Иванова от Трамвай 5) и Кристиан Грънчаров. А „Коледа дойде“ е записана с гласовете на Вокален ансамбъл Фортисимо по повод 14-та годишнина от създаването на песента.

Въпреки, че излиза по Коледа, албумът "Най-доброто време" съвсем не е само коледен албум, разказва бургаският музикант. 

"Няколко песни очакваха своето най-добро време за реализация. Затова и албумът се нарича така, защото много от нас чакат по-добре време. Чакат време, в което ще реализират своите планове и те ще бъдат оценени. Смятам, че не само не трябва да се чака, а сега е най-доброто време и не трябва да отлагаме."

Димитър Атанасов издаде, че планира издаването на още два по-кратки албума. Единият ще е със специални караоке версии, а другият с акустични варианти на някой авторски песни. 

През 2021 година е се очаква да излезе и голям албум на дуета. 

Подробности в звуковия файл.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Махалата на совите“ на Горан Атанасов е една метафора за отиващото си село

„Махалата на совите“ – така е озаглавен сборникът с разкази на учителя и писател Горан Атанасов. 23 разказа ни отвеждат в едно малко северозападно село, което е метафора на българското село изобщо, пояснява авторът.   ""Махалата на совите" е една метафора за отиващото си село. И тъкмо поради тази причина разделих книгата на две части –..

публикувано на 22.01.21 в 10:04

Киноклас Бургас търси своите нови участници

За трети път КИНОКЛАС БУРГАС към "София филм фест на брега", с ръководител режисьорът Надежда Косева, ще срещне учениците си с магията на киното отблизо. Той ще им даде възможност да създадат своя интерпретация на определени епизоди от избрания от проф. Георги Дюлгеров филм "Сцени от живота на една актриса" на режисьора Иван Владимиров, и да участват..

публикувано на 21.01.21 в 10:38

„Арт Ателие” става на 10 години, среща бургазлии с Мариус Куркински

За своя 10-ти рожден ден Културната организация „Арт Ателие”   прави своеобразен подарък на бургазлии, като дава възможност на публиката за пореден път да застане очи в очи с талантливия актьор Мариус Куркински. На морска сцена Мариус ще представи сборен моноспектакъл, създаден по повод неговата 50-годишнина. Представлението „Мариус 50” включва части..

публикувано на 20.01.21 в 14:25

„Проклятието на бялото сирене“ – интригуващи истории за живота, вкусен и усмихнат

Книгата „Проклятието на бялото сирене“ не се вписва в шаблони и предлага история, рецепти и шеги. Тя съдържа 15 разказа с интригуващи истории от Европа, Африка , Америка и Азия. Представена е храната в Китай, Белгия, Франция, дори в Аляска. Това е книга в жанр миленизъм, разказа Милена Димитрова: „Това е нещо абстрактно! Един..

публикувано на 20.01.21 в 13:31

Силвия Методиева с изложба в Морското казино

Силвия Методиева  като творец е пътешествала в Непал и Мароко, които имат за туристите си „крафт“ зони и пазари с ръчна изработка. Вдъхновява  се да вложи  енергия в създаването на накити от  восъчни конци и камъни, които представя  в изложбата  „Древната жена“ / проект по програма Творчески инициатива на Фонд Култура/ За изложбата, която ще..

публикувано на 20.01.21 в 12:24

Виктория Бешлийска разказва история за глина и любов

Виктория Бешлийска, която до скоро ни беше позната само чрез блога си „По дирите на думите“, в който събира диалектни думи, одухотворява ги и им вдъхва нов живот, направи своя писателски дебют. Романът е „Глина“.  В книгата има изпепеляваща любов, ревност, приключенията на пътя и преодоляването на съдбовни препятствия, а всичко се върти..

публикувано на 19.01.21 в 14:14

Съветници искат да се създаде "Общински фонд култура"

Да бъде създаден „Общински фонд култура“ предлагат от групата на общинските съветници от БСП в местния парламент в Бургас. Мотивите им са, че подобен фонд работи успешно в редица български общини. Според закона за закрила и развитието на културата, се дава възможност по решение на общинските съвети, в общините да се създават такива фондове. Там..

публикувано на 19.01.21 в 14:02