Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дуетът Димитър и Христо с нов албум за Коледа

Снимка: Димитър Атанасов

Бургазлията Димитър Атанасов и троянецът Христо Младенов представят вторият си общ албум „Най-доброто време“. Той бе представен точно на Коледа в онлайн пространството и предизвика реакция сред музикалните фенове с тяхната обработка на „Лале ли си, зюмбюл ли си“.

Записът е направен в концертната зала на пещера „Съевата дупка“ в края на 2020 година. Те са записвали изцяло на живо при влажност 98 % на въздуха, температура 7°C и силно завишени нива на въглероден диоксид. Това разказа в ефира на БНР Бургас Димитър Атанасов:

"Това са доста неблагоприятни условия да се записва и да се работи продължително, справихме се изключително бързо и стегнато. Самото видео показва, как сме направили всичко от един път."

Другият кавър в албума е по песента „Блажени години“ с българския текст на Георги Минчев. Може би малцина знаят, че оригиналът на песента с американски автори. Дуетната версия Димитър прави за Националният отбор по художествена гимнастика на Германия по препоръка на тогавашния им треньор – Нешка Робева. 

В албума „Най-доброто време“ влизат и няколко неиздавани песни на дуета. Сред тях са „Моята Коледа“, която е изпълнена и изсвирена заедно с Мартина Иванова (дъщерята на Джина Иванова от Трамвай 5) и Кристиан Грънчаров. А „Коледа дойде“ е записана с гласовете на Вокален ансамбъл Фортисимо по повод 14-та годишнина от създаването на песента.

Въпреки, че излиза по Коледа, албумът "Най-доброто време" съвсем не е само коледен албум, разказва бургаският музикант. 

"Няколко песни очакваха своето най-добро време за реализация. Затова и албумът се нарича така, защото много от нас чакат по-добре време. Чакат време, в което ще реализират своите планове и те ще бъдат оценени. Смятам, че не само не трябва да се чака, а сега е най-доброто време и не трябва да отлагаме."

Димитър Атанасов издаде, че планира издаването на още два по-кратки албума. Единият ще е със специални караоке версии, а другият с акустични варианти на някой авторски песни. 

През 2021 година е се очаква да излезе и голям албум на дуета. 

Подробности в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Belle Epoque Trio с пролетен концерт на Флората

С пролетен концерт ще зарадват бургазлии Belle Epoque Trio.Той ще бъде   от 18:30 часа  в експоцентър „Флора".   Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Бургас, чрез нейния Фонд КУЛТУРА. Три дами стоят зад  Belle Epoque трио. Това са  Мартина Табакова, пиано,  Нона Кръстникова, сопран и..

публикувано на 19.04.24 в 18:13

Представят балетната класика „Баядерка“ в понеделник

Трагичната история на Никия и Солор ще бъде разказана в спектакъла на балетната класика „Баядерка“ по музика на Лудвиг Минкус в понеделник на 22-ри април от 19 часа в Операта. Постановката и режисурата са на Веса Тонова, дългогодишна примабалерина на Софийска опера и балет, балетен режисьор и педагог. В балетната постановка артистите ще разкажат..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

"Отчаяни съпрузи" в НХК на 24 април

Бойко Кръстанов, Даниел Пеев и Явор Бахаров са „Отчаяни съпрузи“. Тримата разказват в Културния дом на НХК, на 24 април, от 19.00 часа  за успехите или по-скоро неуспехите в любовния си живот. Първият тъкмо е бил зарязан с писмо, вторият си е намерил нова приятелка, а третият е със своята от 10 години.  Историите на тримата се обединяват от отчаяните..

публикувано на 19.04.24 в 15:12

Предстои в Бургас хоровата инициатива „България пее”

На 22 април предстои концерт на осем хорови колектива от Бургас и осмото издание на Националната хорова инициатива „България пее”. Музикалното събитие ще се проведе от 18:30 ч., в зала „Тончо Русев“ на Културен дом НХК. Това е петият концерт, който се осъществява в нашия град с подкрепата на Община Бургас и е с вход свободен.  Участници са смесен..

публикувано на 19.04.24 в 15:02

Александър Секулов представя в Бургас "Възхвала на провинцията"

Сценарист, драматург, писател, поет Александър Секулов съчетава еднакво добре различни пластове на културата и езика с динамика, колорит и индивидуалност, затова трудно може да остане незабелязан от взискателния читател. Най-новата му книга с фрагменти предлага трансформиращ препрочит на символичните и философски търсения, лежащи в основата на..

публикувано на 19.04.24 в 13:42

Премиера на "Две пръчки и три съчки" в Кукления театър в Бургас

Премиерата на "Две пръчки и три съчки" ще е тази събота, 20 април в залата на Кукления театър. Моноспектакълът е по пиесата "Contes d'Ecorces et de Brindilles" на Христина Василева. Режисурата, сценографията и музика е на asbl "Puppetspirit" Белгия. Участва Румяна Кралева. Ето и сюжета на историята - „От както Лили стана кака, в живота на..

публикувано на 19.04.24 в 12:26

Вокални творби от световната класика представят в операта тази събота

Вокални творби от световната оперна класика ще представи тази събота концертът „Солистите на държавна опера Бургас". Това е поредното събитие от камерната поредица на бургаската културна институция. То ще се проведе във фоайето на операта, където е много просторно и с прекрасна акустика, коментира оперната прима Мария Цветкова - Маждарова. "Нашият..

публикувано на 19.04.24 в 12:08