Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нека опазим себе си, и близките си за да имаме нормален начин на живот и през 2021 година, апелира Георги Димитров.

Община Карнобат приключва 2020 година в стабилно финансово състояниеОбщина Карнобат приключва 2020 година в стабилно финансово състояние, въпреки предизвикателствата заради пандемията. Това коментира за БНР Бургас кметът Георги Димитров. Общината ще кандидатства през новия програмен период по Оперативните програми „Региони в растеж“, и  „Развитие на селските райони“. Още за равносметката и предстоящото:

Трудно се дава оценка на една изключително трудна година. Не мога да кажа нулева, все пак оцеляхме до края на годината. Но тя не може да се сравнява с всички останали години, които аз съм преживял като кмет на общината, а и изобща в живота ми. Някак в изолация, без много хора около нас, но независимо от това животът не е спрял и продължава. Надеждата е, че следващата ще бъде по-добра.
От финансова гледна точка  Община Карнобат ще приключи 2020 година в стабилно финансово състояние. Планът за приходите ще бъде изпълнен над 100%. При начален бюджет от около 30 300 000 лв, имаме уточнен бюджет 31 866 000 лв, с около 1,5 млн. лв повече. Собствените приходи като цяло ги изпълняваме, но има и отделни пера, където изпълнението е по-малко за сметка дна други, където сме преизпълнили плана. 
С държавните средства също е така, по отношение на разходите ще приключим с не повече от 86-87%  от плана за разходите. 

Водили сме една консервативна политика, за да можем да посрещнем новата година с пари, защото в продължаващата пандемична обстановка нищо не е ясно за следващата година, а аз мисля, че тя ще бъде от финансова гледна точка по-тежка от 2020-та. В този смисъл се готвим за по-лошо. Една част от фирмите започнаха да фалират, други са затворили и получават помощи от държавата – 60/40, 80/20, сега новата мярка е 75/0, т.е. 75 на сто върху осигурителния доход. Производство няма, икономиката е пред колапс, което означава, че догодина можем да очакваме по-ниски постъпления от фирмите. Нивото на безработицата колкото и да е малко нараства.

Повечето ни усилия са насочени към социалната сфера. Имаме извън планови разходи, тези които са за овладяване на Ковид кризата. За сметка на това, част от тях са компенсирани. Отложихме много събития, които костват пари. При нас специално това е Балканският фестивал Майски празници, ограничени са масовите събирания, семинарите. Те бяха свързани и с планиране на разходи.

Светлините на нашата елха също запалихме без да събираме децата, а на Нова година площадът ще е празен, без традиционните събития, с които сме свикнали.


Проектите през тази година успяхме да приключим навреме. Имаме и такива преходни,  особено социалните ни проекти са такива. Готвим се да кандидатстваме през новия програмен период по Оперативна програма „Региони в растеж“, по Оперативна програма „Развитие на селските райони“, доколкото сме допустими. Що се отнася до социалните проекти, една част от тях започват още от 3-4 януари, тези които са свързани с работа с асистентите, с болните хора, с патронажната грижа, той е преходен този проект.
Карнобат е една от най-социалните общини в страната. При нас има много държавно делегирани дейности. Ние вече имаме 14 социални заведения – Центрове за настаняване от семеен тип, Защитено жилище, Дом за дементни, Центрове за работа с деца с умствено изостанали и т.н.
Храним над 500 души, от които 400 патронажна грижа, около 50 души в болницата, и още толкова по проектите „Топъл обяд“ и „Обществена трапезария“. Кризата не оказва влияние на проектите. Напротив, ние разчитаме на една част от тях за да можем да решаваме проблемите на хората.
Искам да пожелая в навечерието на Нова година, макар и тъжно да прозвучи – да се пазим за да оцелеем. По-важно от това няма. Ако ние не вземем за себе си тези противоепидемични мерки, говоря за самодисциплина, за спазване на мерките. Каквито и ограничения да ни наложат,  ако ние продължаваме да разнасяме заразата в семейна среда или сред голяма група от хора, държавните или общинските мерки стават безсмислени. Трябва да повярваме, че това от което сме се лишили и през 2020 година и в началото на 2021 година. е за доброто за здравето на нас самите и на децата ни.

Знам, че е трудна и учебната година за децата.
Преди ни пишеха с искане да им дадем грипна ваканция, а сега имат обратни искания, да направим така, че да ги върнем в училище.
Нека опазим себе си, и близките си за да имаме нормален начин на живот и през новата година, допълни Георги Димитров. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Здравко Василев от Приморско – в листата на „Изправи се! Мутри вън“

Живко Табаков повежда листата на „Изправи се! Мутри вън!“, която беше регистрирана в РИК – Бургас. Втори в нея е адв. Драгомир Ошавков, от „Движение 21“, а трети – бизнесменът от Приморско Здравко Василев, който коментира: „Живеем наистина в исторически времена, в които ни се дава шанс да детронираме едно авторитарно управление. Една от..

публикувано на 02.03.21 в 12:23

ЦИК тегли жребий с номерата на партиите и коалициите

Централната избирателна комисия от 16.00 часа днес, ще изтегли жребий за определяне на поредните номера на партиите и коалициите, регистрирали кандидатски листи, в бюлетината за гласуване за народни представители на 4 април В 17.00 часа ще се проведе жребий на реда за представяне на кандидатите, регистрирани от партиите и коалициите, в различните..

обновено на 02.03.21 в 08:41

Регистрираха листата на "Ние, гражданите" в Бургас

Регистрираха листата на коалиция "Ние, гражданите" в Бургас . Подредбата на кандидатите е изцяло непартийна, а гражданска листа.  Водач е независимият общинският съветник в Бургас Владимир Павлов, втори е изтъкнатият преподавател и общественик Георги Иванов, трета е защитничката на животновъдите Ана Петрова от Болярово, ето и пълният списък: 1...

публикувано на 02.03.21 в 08:30
Десислава Танева

Десислава Танева оглави листата на ГЕРБ в Сливен

ГЕРБ Сливен регистрира кандидат-депутатската си листа в Районната избирателна комисия. Водачът и настоящ земеделски министър Десислава Танева обяви, че листата е наредена е след проведена анонимна партийна анкета сред 3 хиляди граждани на Сливен. Досегашните народни представители Мария Белова  и Галя Захариева са на втора и трета позиция в..

публикувано на 01.03.21 в 13:38

БНР Бургас с покана към партиите и коалициите от Бургас, Ямбол и Сливен

БНР Бургас кани упълномощени представители на политически партиите, коалиции и инициативни комитети, регистрирани в Районните избирателни комисии в Бургас, Ямбол и Сливен на среща за запознаване с възможностите за провеждане на предизборна кампания и тарифите за отразяване на предизборните прояви на техните формации. На срещата участниците ще..

публикувано на 01.03.21 в 13:25

Бойчев: За нас е чест, че Любен Дилов води листата

Без водача Любен Дилов – син, ГЕРБ регистрира листата си за предстоящите парламентарни избори. На второ място в нея е досегашният депутат Ивелина Василева. Минимум шестима народни представители, колкото имаме и в момента. Тези амбиции за вота посочи областният председател Димитър Бойчев, който е четвърти в листата. Относно водача им, Любен..

публикувано на 01.03.21 в 11:46

Симеонов поведе листата на НФСБ в Бургас, отхвърли коалиция с БСП и ДПС

Лидерите на ВОЛЯ и НФСБ Веселин Марешки и Валери Симеонов ще водят листите на Патриотичната коалиция във Варна и в Бургас. Сред приоритетите им са удвояване на минималната пенсия, борба с монополите и изграждането на автомагистрала „Черно море“. Относно евентуална коалиция с ГЕРБ в бъдещия парламент, Симеoнов посочи, че без управляващата..

публикувано на 28.02.21 в 15:28