Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиомагазинче "Надежда" представя:

Моника, майка на Калоян: Искам децата със специални потребности да бъдат приети в обществото

Момченцето е с много рядко генетично заболяване


ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане". В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. В нея участват и социални предприятия и хора с увреждания.

В подкрепа на групата ние създадохме рубрика Радиомагазинче „Надежда“. В нея всяка седмица ви срещаме с една от тези майки, за да чуем историята й и да ви представим това, което изработва.

Поредната ни среща е с Моника Симеонова от София. Тя е майка на три момчета. Второто, което е на 3 годинки е е със синдром на Прадер Вили, заболяване малко познато в България. Около 40 са децата и младежите с това нарушение на 15 хромозома.

"Диагнозата Калоян получи, когато беше на 8 месеца, след изследване в лаборатория в Италия. В началото от главата на долу той беше неподвижен, направихме всичко възможно с рехабилитация, за да укрепим мускулния му тонус. Изисква се специална и много строга диета, овладяване на глада, поставяне на хормон на растежа ежедневно!

Калоян сега е подвижен и посещава специализирана детска градина, където напредъка му също е много голям. Моята цел е да го направя колкото е възможно повече самостоятелен, за да може когато един ден мен ме няма, той да умее да се справя в ежедневието!“, разказва майката на детето.

Моника заедно с партньора си имат малък бизнес - рекламна агенция. Правят визитни картички, флаери, календари,тениски с щампи, чаши с печат, самозалепващи стикери и етикети, менюта и ценоразписи, брандиране на магазини, офиси, витрини и коли и др. В групата „Купи подарък на дете с увреждане“ тя попада случайно, добавя я нейна приятелка:

„Благодарна съм, че тази група съществува. Разбрах, че не съм сама! Майките на деца със специални потребности получиха възможност да покажат, какво изработват, а и да го продават. Освен това ние се подкрепяме и знаем, че някъде има някой, който също като нас се бори за оцеляването на детето си и да направи живота му по – добър!“

Моника е категорична, че децата с увреждания трябва да бъдат приети от обществото. Те не искат да бъдат съжалявани, а да се разбере, че не са заразни, не са невидими и са като всички останали малчугани!

повече може да чуете в звуковия файл:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пощенска кутия за приказки започва лятото си турне от Царево

"Пощенска кутия за приказки" отбелязва своята 14- та годишнина с лятно турне. Комедийният формат ще премине през летните театри на Царево, Созопол, Бургас, Варна и Пловдив. Събитието за ценителите е в Царево на 13 юли. "Събираме се хора, които се тук и ни е приятно да се срещнем на сцената. С мен ще бъдат Красимира Хаджииванова, която познавате..

публикувано на 10.07.24 в 13:53

платена публикация
Как можем да подобрим съня си чрез магнезий и ашваганда

В днешния забързан свят, качественият сън е от съществено значение за поддържане на доброто здраве и благосъстояние. За съжаление, много хора изпитват проблеми със съня поради стрес, напрежение и други фактори. Две природни съставки, които могат значително да подобрят съня ви, са магнезий и ашваганда . Ето как тези добавки могат да ви помогнат да..

публикувано на 10.07.24 в 12:55

Започнаха археологическите проучвания на Акве калиде

Начало на новия археологически сезон, бе дадено в най-прочутите антични и средновековни бани по българските земи – Акве калиде. Те се намират в бургаския квартал „Ветрен”. Проучванията са финансирани и тази година от Община Бургас през Регионалния исторически музей в града. През следващите месеци усилията на научните ръководители доц. д.н.а. Димчо..

публикувано на 10.07.24 в 11:31

Черна чайка долетяла във Варна от остров Свети Иван?

Възможно е черната чайка, която през почивните дни стана хит в социалните мрежи, да е долетяла във Варна от остров Свети Иван. Това коментира за Радио Варна Ивайло Иванов от Българското дружество за защита на птиците. Той обясни, че преди три години на острова е била заснета друга черна чайка. Иванов припомни, че на остров Свети Иван се..

публикувано на 09.07.24 в 13:20

Тибетски монаси изработиха мандала за мира и спокойствието на България

Близки до Далай Лама тибетски монаси изработиха пясъчна мандала за мира и спокойствието на България. Делегацията пристигна в Бургас от индийския град Дарамшала по покана на Фондация “Калпатару”. За няколко дни жителите и гостите на морския град имаха възможност да се докоснат до древни практики, свързани с духовността и изкуството на Изтока...

публикувано на 09.07.24 в 13:08

Приключиха подводните проучвания в залива Ченгене скеле до Бургас

През месец юни са проведени подводни издирвания на археологически обекти в залива Ченгене скеле. Те бяха организирани от Регионален исторически музей – Бургас със средства на Общината. Проучванията са извършени от екип на Националния исторически музей под ръководството на проф. д-р Иван Христов. Изследвани са 5 зони, разположени на различни..

публикувано на 09.07.24 в 11:07

Александра Тодорова, "Кралица на Бургас 2024": Момичета, бъдете естествени и винаги себе си!

Александра Тодорова, носителката на титлата „Кралица на Бургас“ гостува в студиото на БНР - Бургас в предаването "Ева в неделя". Тя е на 17 години, ученичка в Търговската гимназия и учи счетоводство. Преди дни тя спечели короната в конкурса за красота, който се проведе в Летния театър.  В него се включиха още 15 момичета с перфектни..

публикувано на 07.07.24 в 15:00