Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подреждат новия дом на книгите в Бургас

Над 600 000 тома ще бъдат пренесени в сградата на улица "Св.св. Кирил и Методий"

В Бургас започна преместването на регионалната библиотека „Пейо Яворов“. Четирите отдела на културната институция ще се съберат в нова модерна сграда. В изграждането й са вложени над 8 млн. лева европейско и общинско финансиране. Над 600 хиляди тома ще бъдат транспортирани в новата сграда на улица "Св. Св. Кирил и Методий". Библиотекарите, спасявали книгите от мухъл и наводнения в старите помещения, сбъдват дългогодишна мечта.

С транспортирането на 10 тона книги на пет курса днес започна пренасянето, а първите томчета бяха поставени на новите лавици. Процесът е сложен и трудоемък, посочи главният библиотекар Ваня Йовкова:

"Първо сме дезинфекцирали книжките, прибираме ги в чували, номерираме ги, във всички отдели на библиотеката тече този процес, бавно ще става, много са книгите. Иска всяка една да бъде пипната поотделно, пренесена на новото място, когато всичко това приключи ще поканим читателите да видят новият дом на книжките".

Залага се на иновативните технологиите, които се внедряват за първи път у нас в библиотечно пространство, посочи директорът Яна Кършийска:

"Z Space стена с компютри, които са на холограмен принцип. Това са образователни модули, посветени на биология, химия, физика.  Интерактивен магичен под, LED видеостена с професионални дисплеи -всичко, което ще накара едно дете да влезе с усмивка в библиотеката." 

Новата градска библиотека ще разполага още с просторни хранилища, където да се съхраняват ценните архиви на известни бургазлии, с работна станция подобна на банкомат за самообслужване на читатели, както и с детектор за кражба на книги.

С работна ръка Община Бургас ще улесни преместването. За функционалността на сградата допълни заместник-кметът с ресор "култура" Диана Саватева, която днес също дойде на място:

"В едното крило ще има зала, подходяща за дискусии,семинари, но и за куклени постановки. Има и експозиционно пространство, подходящо за излагане на съвременни художници. Оттук се излиза на една прекрасна тераса и мисля, че това място в следващите месеци ще бъде едно от най-наситените със събития през следващите месеци в Бургас. Ще бъде не само храм на книгата, а и на съвременните изкуства." 

Библиотеката няма да работи с читатели в периода на преместването, очаква се то да завърши в края на март. В сградата все още вървят довършителни дейности, а заради ситуацията с COVID-19 все още не може да бъде посочена дата за официалното откриване, уточниха от Община Бургас. 

Повече чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Специални акценти и любопитни събития за 40 години "Аполония"

Две огромни фигури, дело на скулптора Павел Койчев ще посрещат от утре гостите на „Аполония“ в Созопол. Тази година е специална за празниците на изкуствата в морския град, защото фестивалът отбелязва своята 40-та годишнина. За пореден път - театър, музика, литература, кино и пластични изкуства превръщат града край морето в най-големия културен..

обновено на 27.08.24 в 12:28
Снимка: Архив

Даниел Пеев - Дънди ще е водещ на Рибния фестивал в Царево

Даниел Пеев - Дънди ще бъде водещ на традиционния Рибен фестивал, организиран от Община Царево. Актьорът ще се появи на 7 септември, на единствената сцена във водата, за да бъде символичен домакин на събитието. Даниел Пеев - Дънди ще помага на Ути в кулинарното състезание, ще посрещне финалистите от традиционния велотур и ще съпреживее, заедно с..

публикувано на 27.08.24 в 11:53
Снимката е илюстративна.

Концертът „Фолклорен форум” ще се проведе днес в Бургас

Концертът „Фолклорен форум” ще се проведе днес в Бургас. Програмата включва песни и танци от фолклора на България, Румъния и Словакия.  На сцената ще излязат професионални ансамбли от румнънския град Ходеч, ансамбъл "Искра" от Казанлък, състави от Попово, Паламарица и Тутракан. Това е вторият концерт от инициативата „Фолклорен форум”...

публикувано на 27.08.24 в 10:46

200-годишна цигулка на класически концерт в Бургас

Тази вечер цигуларят Иван Стайков и пианистката Венета Нейнска  канят на  вълшебен концерт с изпълнения от  Йоханес Брамс ,  Антонин Дворжак  и  Астор Пиацола, част от   "Концерти с история". Виртуозният цигулар ще свири на старинна цигулка Антонио Галиано от 1809 година, предоставена му от частен..

публикувано на 26.08.24 в 14:04

Музикалните празници продължават с балета Корсар

Най-новото заглавие на Бургаската опера - балетът Корсар ще се играе тази вечер от 20:30 часа на сцената на Летния театър в Бургас. Представлението е предпоследното от програмата на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“, осъществявани за седемнадесети пореден път от Държавна опера – Бургас и  Община Бургас.  Балетът е по музика на Адолф Адам,..

публикувано на 26.08.24 в 13:58

Филм за Йоргос Гунаропулос на голям екран в Созопол

Утре от 20:30 часа в салона на Лятно кино Созопол точно една година след премиерата си, документалният филм за художника Йоргос Гунаропулос "Йоргос Гунаропулос от Созопол", заснет в родния му град, отново ще бъде представен пред гражданите и гостите на морското градче. Междувременно продукцията беше селектирана за участие в рамките на фестивали,..

публикувано на 26.08.24 в 13:12

Цецо Елвиса представя в Бургас златните хитове от 60 – те и 70 –те

Българският Елвис Пресли и съпругата му Мариела, която е негов мениджър са тясно свързани с Бургас. Дъщеря им Виктория е родена в бургаската многопрофилна болница при завеждащия родилното отделения д-р Антонио Душепеев. Освен това, заради ангажиментите на семейството в Слънчев бряг през лятото, тя направо си израснала по морето. Вече на 12 години,..

обновено на 26.08.24 в 12:28