Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

25 милиарда лева са постъпленията към НАП за 2020

Снимка: Радио Бургас

Близо 25 милиарда лева са постъпленията в Националната агенция за приходите през 2020 година. Това е с над 700 млн. лв. над планираното и с над 1,1 млрд. повече от предходната 2019 г., отчитат от НАП. Въпреки коронакризата, бизнесът и гражданите са внасяли добросъвестно данъците и осигуровките, отчитат от приходната агенция. Запазва се тенденцията за ръст на постъпленията в хазната, като за миналата година той е около 5% спрямо предходната.

През 2020 година данъчните приходи възлизат общо на 14 млрд. лв. От тях над 2,6 млрд. лв. са платени от бизнеса за корпоративни данъци, а 3,7 млрд. лв. от данък върху доходите на физически лица. Постъпленията от данъка върху добавената стойност са 7,6 млрд. лв.

Общият размер на приходите от осигурителни вноски е 10,6 млрд. лв., като от тях 6,3 млрд. лв. са за държавно обществено осигуряване, 2,7 млрд. лв. – за здравноосигурителни вноски и 1,5 млрд. лв. – за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Приносът на териториалната дирекция на НАП Бургас в общата събираемост също е значителен, съобщават от приходното ведомство в морския град. Общите приходи в бюджета само от морската дирекция възлизат на повече от един милиард лева. Близо 521 милиона са данъчните приходи, което е с 11 милиона лева повече в сравнение с 2019 г. Събраните осигурителни вноски възлизат на 546 милиона лева, което е с около 300 хил. лева повече от предходната 2019-а година.

„2020-а, освен всичко друго, се оказа и година на ясно изразена данъчна солидарност. Някои икономически сектори бяха тежко засегнати, други преживяха подем, но общото е, че независимо от трудностите, бизнесът и гражданите коректно спазваха ангажиментите си към бюджета. Ценим високо това“, каза по повод рекордните постъпления в НАП изпълнителният директор на агенцията Галя Димитрова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кметове и институции на среща за готовността за летния сезон

Новият областен управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с кметовете на общини и председателите на общинските съвети в област Бургас. На срещата присъстваха и директорите на териториалните дирекции на МВР, РЗИ и Областна дирекция по безопасност на храните. Подготовка за летен сезон 2024, организация на изборите за евродепутати и народни..

публикувано на 23.04.24 в 17:00

Трима инвеститори с интерес към Бургас (ОБНОВЕНА)

Общинският съвет в Бургас определи представител на Общото събрание на акционерите на Индустриалния и логистичен парк в Бургас. Това ще е общинският съветник Тодор Йосифов. Докладната записка беше изтеглена в началото на сесията по молба на кмета Димитър Николов. Като мотив той посочи, че се касае  за стартирането на три инвестиции на територията..

обновено на 23.04.24 в 15:40

Археологическите разкопки може да забавят проекта за автогара в Созопол

Средновековен некропол откриха при разкопки на мястото на бъдещата автогара в Созопол в началото на април. Обектът се намира в местността „Провлак“ между стария и новия град. Именно добрата локация е причина мястото да бъде избрано за изграждането на автогара. Проектът обаче се отлагаше от около две години, заради съгласувателната процедура с..

публикувано на 22.04.24 в 12:27

С писма и обаждане по телефона, НАП напомня за декларирането на доходите

НАП изпраща имейли или се обажда по телефона на физическите лица, за които има информация, че през 2023 година са получили хонорари, земеделски субсидии, суми от наложени платежи от продажби в Интернет и др., като им напомня, че трябва да декларират и платят данъка върху доходите от тези дейности в срок до 30 април. Данните са вписани в предварително..

публикувано на 22.04.24 в 11:57

Обсъдиха решения за облекчаване наемането на работници от трети страни

Министърът на туризма Евтим Милошев проведе работна среща с Изпълнителния директор на Агенцията по заетостта г-н Смилен Вълов, Старши комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Миграция“ в МВР, експерти от Държавна агенция национална сигурност, Министерство на външните работи, Министерство на вътрешните работи и Агенцията по заетостта,..

публикувано на 20.04.24 в 12:00

До 30 април превозвачите могат да подават заявленията за изплащане на държавна помощ

До 30 април превозвачите могат да подават заявленията за изплащане на държавната помощ в подкрепа на разходите за стабилизиране на транспортния отрасъл. Документите могат да се внасят в деловодството на Агенция „Пътна инфраструктура“ и  в офисите на областните пътни управления, Националното тол управление, както и електронно чрез системата за сигурно..

публикувано на 20.04.24 в 11:00

Ръст на туристи от скандинавските страни, Великобритания и Германия очакват в Созопол

Ръст на туристите от скандинавските страни, Великобритания и  Германия се очаква тази година в община Созопол.  "Проблемът с кадрите стои и пред нас. Наистина е трудно да се намерят качествени кадри със заплащане, което да предполага конкурентноспособност на предлаганата услуга. За да оцелеем и да се развиваме като туристическа дестинация, ние..

публикувано на 19.04.24 в 08:05