Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Няма проблем с водоподаването към Варна и Бургас

Снимка: В и К Бургас

Няма проблем с водоподаването към  Бургас и Варна, обяви на извънредна пресконференция варненският областен управител Стоян Пасев. Думите му потвърдиха директорите на В и К дружествата на двата морски града. Това бе техният  отговор на интервю на министъра на околната  среда и водите Емил Димитров, който обяви днеспред БНТ, че Варна харчи водата на Бургас. 

Стоян Пасев обясни:

Не знам какво се цели с всички тези изявления, дали да се всее паника в обществото на Варна и Бургас, дали да се скарат отново двата града.Смея да твърдя, че преписки било то писмени, или устни, каквито и да е коментари относно това, дали Варна и Бургас са пред водна криза, е нямало никога между областна управа, между В и К и между министъра на околната среда и водите.Като проблем беше поставен на масата на последната среща, която се проведе в края на годината 2020.Т.е единственото писмо, което казва, че има някакъв проблем е от 28 - ми септември 2020.

Графикът за намаляването на количеството вода стана известен на 15-ти  декември 2020 година, министърът е решил да намали водоподаването към Варна  на своя глава, уточни Пасев.

В язовир "Камчия  " в момента има 123 млн. кубика, а до пълния обем остават още 110 млн. кубика обясни дирекорът на В и К Бургас инж. Генчо Тенев. На месец се потребява спречиствателната станция, със Сливен и с Варна около 6 млн. кубика . Има два месеца през летния сезон, които ползваме повече вода до 8 млн.кубика, уточни Тенев:

В момента, така или иначе, министърът с неговия график, който той утвърждава, е намалил водните количества за Варна и за Бургас.И ние се оправяме и с тях, и в момента нито в Бургас има режим, нито във Варна, нито в някои от присъединените населени места. И май месец няма да има режим!


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Браншът с призив за спасяване на летния туристически сезон

Туристическият бранш по българското Черноморие ще изпрати писмо с призив за спасяването на летния туристически сезон до министерството на туризма и премиера Борисов. В него са поставени 6 приоритета. Междувременно от бранша алармират за масови анулирания на румънски фирми за Великденските празници и отмяна на полети за месеците..

публикувано на 08.04.21 в 13:03

Петър Ганев: "Не може да се говори за сериозна инфлация"

В икономически план, в момента се отчита повишена несигурност. Коментарът е на Петър Ганев от института по пазарна икономика. По думите му на практика това зависи в много по-голяма степен от развитието на пандемията, от мерките, както и от това, което се случва в Европа. Влияние оказва и неяснотата от това дали ще има ново правителство или..

публикувано на 08.04.21 в 12:51

Крепостта Русокастро или как се развива устойчив туризъм в Камено

Крепостта Русокастро вече привлича повече посетители  след изградената зона за отдих и рекреация в подножието й. В момента се работи по ремонта на пътя до върха. Проектите се финансират по Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег Европа 2014-2020 България - Турция.  Доскоро мястото не бе толкова популярно, защото до него се..

публикувано на 07.04.21 в 08:00

Жители на съставните селища плащат данъците си и по местоживеене

Жители на съставните селища на община Бургас, ще могат да платят данъците си по места. Данъчната кампания предвижда посещение на отделните население места по определен график.  ДАТА СЕЛИЩЕ 08.04.2021 с. Миролюбово 09.04.2021 с. Брястовец 12.04.2021 с. Изворище 13.04.2021 с. Маринка 14.04.2021 с...

публикувано на 05.04.21 в 12:08

Бургаски фермерски пазар на площад "Тройката"

Бургаски фермерски пазар се провежда и в днешния ден на площад Тройката. Той ще се организира в петък и събота, през седмица. Предлагат се качествени хранителни продукти от местни производители. Има хляб и хлебни изделия, млечни продукти,   традиционни месни деликатеси , зеленчуци и плодове, натурална козметика без консерванти, бутикови..

публикувано на 03.04.21 в 08:54

Пускат движението в ремонтирания шесткилометров участък от АМ „Тракия"

Днес около 10 ч. се пуска движението в ремонтирания 6 км участък от автомагистрала „Тракия“ от общо 16,5 км, които се обновяват в момента. Строителните работи започнаха в началото на февруари и утре се възстановява преминаването в отсечката между връзката за АМ „Марица“ и пътен възел „Чирпан“. Ремонтът на останалата част от трасето до пътен възел..

публикувано на 02.04.21 в 09:05

Сцена и зрителски трибуни за лодкостоянка "Крайморие"

 В средата на април  се очаква  сглобяемата сцена.  Новите придобивки идват с финансиране от проект.   По време на събитията сглобяемите трибуни и сцена ще бъдат разположени в южната част на красивата нова лодкостоянка, която се превръща в една от емблемите на "Крайморие". Мястото не е избрано случайно. То се намира в непосредствена близост до морето и..

публикувано на 01.04.21 в 16:25