Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Владимир Димитров: В събота е първият поход на "Зелена Странджа" за тази година, той е с каузаПървият поход за тази година на сдружението  "Зелена Странджа" ще бъде в събота и е с кауза - за почистване на горска пътека от обраслата растителност през годините Това каза за БНР Бургас организаторът Владимир Димитров. 
Новият маршрут  е от село Присад до брега на Мандренското езеро. Сборният пункт е в центъра на населеното място в 12:30 . В неделя предстои втори поход, от село Близнак до най-малкото село в Странджа - село Тракийци, само с двама постоянни жители.

Веднага, след като засадим коледните елхи в Бургас (10:00 часа в градинка "Родопи", к-с."Братя Миладинови") ще се отправим към село Присад, откъдето ще прокараме нов маршрут до брега на Мандренското езеро, сподели той.

"През тази година от "Зелена Странджа" стартираме нова кампания по разчистване и маркиране на еднодневни маршрути около град Бургас, с чиято идея ще ви запознаем по време на похода. Пътеката от село Присад до Мандренското езеро ще бъде първата маркирана и това ще бъде в памет на загиналата преди по-малко от година кметица на селото - Ванча Байлова, която силно искаше да има такава пътека.
Разстоянието в една посока е по-малко от 3 км и се върви наполовина през поле, наполовина през гора. Щом навлезе в гората, маршрутът следва стар, обрасъл горски път. Докато вървим към брега на езерото ще разчистваме надвисналите над пътя клони и храсти.
Само на 20 км от Бургас този маршрут ще ви изведе в света на хиляди водолюбиви птици - корморани, чапли, лебеди, патици и други. След като бъде разчистен, маршрутът ще бъде и маркиран с трайни знаци, за да може да бъде използван в бъдеще от жители и гости на Бургас и региона.
На следващия ден в неделя, предстои пешеходен преход в западната част на Странджа, където времето сякаш наистина е спряло. Тук всичко все още пази духа на отминали времена.
Ще тръгнем от село Близнак и по горски път ще достигнем до село Тракийци.  От Тракийци ще се върнем обратно до Близнак по друг маршрут. Ще разгледаме бункер и окопи от Втората световна война. Общо ще изминем пеша разстоянието от 12 км", каза още Владимир Димитров. 

По отношение на екипировката са нужни топли дрехи, дъждобран ако вали, не е необходима по-специална екипировка в Странджа. В останалите планини в момента е истинска зима, затова човек трябва да знае къде отива и да е подготвен, поясни още той.
Село Близнак е едно от ключовите по най-дългия маршрут за пешеходен или вело туризъм в Странджа - "Тур Странджа", който е идея и се реализира от сдружение "Зелена Странджа". Повече информация в сайта на маршрута - www.tourstrandja.bg

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаски деца рецитираха стихотворения за Родината (ВИДЕО)

В навечерието на 3 март, в Начално Базово училище „Михаил Лъкатник“ – Бургас се проведе третият конкурс „Рецитирам за България“. В него взеха участие близо 200 деца, които рецитираха с гордост и плам стихотворения за Родината.  Идеята е да се възроди традицията учениците да учат и да изпълняват творби от български автори, каза заместник..

публикувано на 03.03.21 в 12:05

Поставиха сателитен предавател на къдроглав пеликан в Бургас

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) успешно улови и постави сателитен предавател на къдроглав пеликан в района на Атанасовското езеро край  Бургас. Това е първият къдроглав пеликан с предавател в България. Предавателят тежи 33 грама и e с размери 55×56×32 мм. Поставен е на участък от крилото на птицата, където да не създава неудобство при..

публикувано на 02.03.21 в 11:40

Конкурсът за рисунка „Магията на Кукеровден” приключи

Приключи националният конкурс за рисунка на кукерски игри „Магията на Кукеровден”, под надслов „Да прогоним злото, да бъдем по-добри“ организиран от Сдружение „Усмивка” и читалище “Св. св. Кирил и Методий 1985”. В конкурса участваха  2174 деца и ученици от цяла България, на възраст от 6 до 13 години, както и деца от гр.Арма, Северна Ирландия и..

публикувано на 02.03.21 в 09:46

Проучват и почистват Бургаския залив, повишават знанията за морската околна среда

Предстои мащабно проучване на екологичното състояние на Бургаския залив по европейски проект. То ще се реализира от Община Бургас и университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и е под наименование „Повишаване на знанията за морската околна среда за устойчиво управление на морските ресурси и постигана на целите на син растеж“. Това е дългосрочната..

обновено на 01.03.21 в 09:28

3D видеоуроци в новата библиотека в Бургас

Zspace стена, която е сред най-новите устройства за иновативно обучение по STEM дисциплини /Science, Тechnology, Engineering, Maths /Науки, Технологии, Инжинерство и Математика/ е монтирана в новата билиотека в Бургас. Специалните образователни модули, които ще експонират образно уроците като холограма са по физика, химия и биология. Образите са..

публикувано на 27.02.21 в 12:52

Сдружение "Зелена Странджа" създава пътеводител с кауза

Пътеводител с с кауза създават от сдружение „Зелена Странджа“. Той е предназначен за любители на природата на различна възраст и с различни физически възможности. Ще го има в книжен и електронен вариант, а средствата от продажбата му ще се използват с маркиране на маршрутите. В пътеводителя ще бъдат включени над 100 маршрута...

обновено на 25.02.21 в 09:41

Конкурс за изработка на лого за Младежкия център в "Меден рудник"

Бъдещият модерен Младежки международен център, който ще бъде изграден до СУ „Петко Росен“ в ж.к. „Меден рудник“, се нуждае от идентификация. Затова Община Бургас обявява конкурс за изработка на оригинално лого на Центъра, чието строителство започва тази пролет. „Идеята е логото да даде отличителен и запомнящ се асоциативен образ на новия Младежки..

публикувано на 22.02.21 в 12:09