Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

До 15 април можете да кандидатствате за литературния конкурс „Изкуство против дрогата“

Започна деветото издание на литературния конкурс "Изкуство против дрогата". Събитието се провежда под егидата на областния управител и се организира от Народно читалище "Любен Каравелов 1940", Общински съвет по наркотични вещества и Синдикат на българските учители - Бургас.

За провеждането му, читалище "Любен Каравелов 1940" - Бургас стана носител на националната награда на Министерство на културата и Платформа "Агора" за 2018 г. - Приз "Изкуство и култура за развитие".

В конкурса могат да участват деца и младежи на възраст от 14 до 25 години в две възрастови групи:

- От 14 до 17 години;

- От 18 до 25 години.

Участниците представят стихотворение, есе или разказ, написани специално за този конкурс, непубликувани в други издания и без право на участие в други конкурси. Обемът на творбите, изпратени по e-mail, трябва да е до 3 компютърни страници (6 000 знака) на български език (или на руски и английски за чуждестранните участници), формат WORD, шрифт 12. Необходимо е авторите да посочат трите си имена, рождена дата и година, учебно заведение, пълен адрес, е-mail и телефон за връзка.

Крайният срок за получаване на творбите е 15 април 2021 г.

Компетентно жури от писатели и преводачи ще оценява участниците, които ще получат електронен сертификат, номинираните - диплом, а отличените - диплом и парична премия.

Номинираните и наградени творби ще бъдат издадени в сборник.

Отчитането на конкурса ще се проведе в гр. Бургас на 25 юни 2021 г., от 11 часа в Областна администрация, ул. "Цар Петър" №1. Творбите изпращайте на:

E-mail: chitkonkurs_lk1940@abv.bg 

Телефон за контакти:  +359  895 506 211.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Показват 100 произведения за 75-та годишнина на Бургаската художествена галерия

Над 100 произведения на изкуството са подредени в бургаската галерия „Петко Задгорски”. Те са част от изложбата, посветена на 75 години от нейното създаване. Тя ще представи постъпленията във фонда на галерията, събирани в последните пет години, от 2016 до 2021 г. Това са откупени, наградени и дарени творби – живопис, графика и скулптура на млади и..

публикувано на 16.06.21 в 11:57

Фестивали и филмови продуценти могат да кандидатстват за еврофинансиране по програма "Творческа Европа"

Фестивали, филмови продуценти и диструбутори могат да кандидатстват за финансиране от подпрограма Медиа на програма "Творческа Европа". Отворени за кандидатстване са 8 конкурса, предстоят още 6. Програмата е с почти двойно завишен бюджет като за периода 2021-2027 ще разчита на общо 2,44 млр.евро. Камен Балкански, ръководител на у нас..

публикувано на 16.06.21 в 09:00

Ансамбъл "Пирин" представя "Старо имане" в Летния театър

Магнетичният спектакъл "Старо имане" ще представи пред бургаска публика ансамбъл "Пирин" на 16 юни в Летния театър. В  този спектакъл ансамбъл "Пирин" претворява наследството на традиционния фолклор във въздействащо съвременно изкуство. Първа част ”От мъка иде твойто име”, разгръща емоционалната атмосфера на песните  и танците, посветени на..

публикувано на 16.06.21 в 08:36

Откриват официално паметника на бургаския художник Петко Задгорски

Бюст-паметник на големия бургаски художник Петко Задгорски ще „среща“ посетителите в Морската градина на Бургас. Той ще бъде поставен на метри от паметника на Пушкин, създаден от него през 1952г. и превърнал се в една от културните емблеми на града. Официалното откриване на скулптурата ще се състои на 19 юни /събота/ от 11 часа. Сред гостите ще бъдат..

публикувано на 15.06.21 в 12:31

Алек Попов праща политиците на "Мисия Туран"

Политиците са на прицел в новата книга на Алек Попов "Мисия Туран". 20 години след "Мисия Лондон" авторът се отправя на едно пътешествие в Азия към българските корени . Голяма част от книгата е писана в Бургас, а скоро се очаква и премиера в морския град. Експедиция от България е по следите на великото българско племе в далечен Туран,..

публикувано на 15.06.21 в 12:18

P.I.F. и приятели на Летния театър в Бургас (ГАЛЕРИЯ)

Дъждът не попречи на емоционална среща с най-големите хитове на група P.I.F. на Летния театър в Бургас снощи. Песни като "Приказка", "Невидимо дете", "Огън", "Камбаните", "Колело" бяха представени от приятелите на групата Свилен Ноев, Прея, Дичо и Ерсин Мустафов. Те се присъединиха към основните членове на групата Иван Велков (китара), Христо Михалков..

публикувано на 15.06.21 в 11:27

София филм фест на брега ще е през юли

След като бе отлагано няколко пъти 19-ото издание на София филм фест на брега ще е от 22 до 30 юли в една от залите на НХК. Програмата включва 19 пълнометражни и 13 късометражни филма. Директорът на София филм фест Стефан Китанов определи бургаската програма на кинофорума като изключително силна. „Както чуждите филми, така и българските, които са..

публикувано на 15.06.21 в 10:32