Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в Свети Влас е едно от най-модерните в Бургаска област (ВИДЕО)

Основното училище „Св. св. Кирил и Методий“ в малкия курортен град Свети Влас е превърнато в едно от най-модерните в Бургаска област. Освен обновената и оборудвана със съвременна техника база, преди 2 години то печели проект и става иновативно училище, обясни зам.-директорът Жани Любомирова:

"Това в никакъв случай не ни носи допълнителни средства за училището. Това е само имидж."

Школото е създадено преди 115 години, но преди 5 години серия от проекти променят изцяло визията му. Сега базата е изцяло обновена по Европейски стандарти. 

Реновирана е актовата зала, която е превърната в многофункционална зала за срещи, конференции, открити уроци, театрални постановки, новогодишни празници и концерти. Задният двор е превърнат в детско царство с люлки, катерушки, места за рисуване и лятна сцена. 

Класните стаи, освен че са модерно обзаведени, разполагат и с мултимедия. На всяка врата е поставен символ на добродетелите, които носят учениците, като знание, солидарност, толерантност, състрадателност.  За децата с увреждания е създаден отделен ресурсен кабинет.

Предверието на физкултурния салон е превърнато в зала за тихи игри. Вместо столове, са поставени топки, на които се сяда, за да може гърбът на ученика да бъде изправен. 

В училище „Св. св. Кирил и Методий“ децата се обучават по новия метод за преподаване на математика в начален курс, известен като „Jump math“. 

"В първи клас те могат да разпознават геометричните фигури, което се учи в 5-6 клас. Разликата между иновативната и обикновената математика е в това, че децата в Jump math под формата на забавление, без усилие се научават да пресмятат изключително сложни задачи за възрастта. Jump math ги научава да мислят и във всяка ситуация, те търсят възможност да приложат знанията си, за да се справят успешно", разказа учителят на 2 "б" клас госпожа Мудева.

Зад амбициозните проекти, променили училището, стои неговият директор Чубрина Стефанова.

"Първо започнахме с проекта "5 стаи", на следващата година направихме "Училището на открито" в задния двор. След това беше проектът "Демократос" - актовата зала, фоайето, предверието. Миналата година реновирахме коридорите. Тази учебна година започнахме с основен ремонт на физкултурния салон. 

Проектите са финансирани основно с бюджетни средства и с помощта на Община Несебър, под формата на дофинансиране."Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Немската гимназия в Бургас ще си партнира с Германо- българската индустриална камар

Немската езикова гимназия "Гьоте" -  Бургас ще си сътрудничи с Германо-българската индустриална камара в страната. Целта е разработването на образователни инициативи между двете организации.  Те ще доведат до създаване на възможности за активен обмен на информация, но и общуване между фирмите-инвеститори в страната и региона и учениците на гимназията...

публикувано на 27.01.21 в 11:30
Снимката е илюстративна

50 % от учителите и 40 % от непедагогическия персонал в Бургаска област ще бъдат тествани за COVID-19

2 156 учители ще бъдат тествани в Бургаска област. Това е 50 % от педагогическия персонал, непедагогическият е  40 %-1450 души, съобщи за БНР-Бургас началникът на Регионалното управление на образованието  инж. Виолета Илиева. Във всяко учебно заведение има наблюдатели как протича тестването: "То ще даде възможност да се установи кои от..

публикувано на 25.01.21 в 08:44
ПГХТ

Училищата в Сливенска област в готовност за реални практически занятия

Училищата в Сливенска област имат г отовност за реални практически занятия, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Милена Чолакова. Такава готовност са заявили както всички осем професионални училища, така и тези, в които има професионални паралелки. В момента училищните ръководства уточняват програмите, за да не се..

публикувано на 18.01.21 в 16:25
Костадин Ангелов

Нова заповед разрешава част от училищните дейности и плановите операции

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов издаде нова заповед, с която от 16 януари 2021 г. се разрешава присъственото провеждане на следните дейности в училищното образование: приравнителни изпити при преместване на ученик; изпити за определяне на срочна оценка на ученик с повече от 25 % отсъствия по даден предмет и няма възможност /при..

публикувано на 15.01.21 в 14:59
Снимка: Министерство на туризма

Министър Николова посети Гимназията по компютърно програмиране и иновации в Бургас

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова посети Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас. Директорът Димитрина Тодорова и кметът на Бургас Димитър Николов показаха модерната база, с която разполага учебното заведение. Николова се запозна и с робота Pepper. Вие сте пример за това как трябва да..

публикувано на 15.01.21 в 14:44

Шест бургаски училища разкриват високотехнологични центрове

Шест бургаски училища са одобрени и ще получат средства за разкриване на иновативни технологични центрове и специализирани кабинети за практическо обучение на децата, съобщи кметът Димитър Николов. Одобрените бургаски учебни заведения, които ще разкрият технологични центрове по програмата на МОН "Изграждане на училищна STEM среда"  /STEM - наука..

публикувано на 11.01.21 в 12:36

Бургаските учители одобряват връщането в клас

Мнозинството преподаватели одобряват евентуалното връщане на по-големите ученици отново в училище. По предварителни данни това ще стане на 18 януари, ако разпространението на ковид вируса намалее. Връщането в клас ще се отрази добре, особено на гимназилния етап, където онлайн обучението продължава вече трети месец, смята председателят на синдиката на..

публикувано на 10.01.21 в 08:39