Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Обявяват частично бедствено положение в село Равадиново

Снимка: фб/Община Созопол
За  48 часа се обявява частично  бедствено положение в село Равадиново и землището му, каза за БНР Бургас кметът на Община Созопол Тихомир Янакиев.

"Трето денонощие не спира да вали, интензивните валежи продължават и днес,  това е причината да се наводнят двата пътя от Златна рибка до село Равадиново и от селото до местността "Куку баир", връзката на пътя Приморско-Бургас. 
Алтернативният маршрут за шофьорите е през селата Равадиново-Веселие-Ясна поляна-Ново Паничарево или село Росен, ако всичко е наред и през село Росен с язовира.
Това е, което ми се подава като информация от кметовете на всеки половин час. Навсякъде другаде ситуацията е критична, но не до степен, че да се налагат някакви мерки с фадроми, багери или друга техника да бъде използвана в момента и обявяване на други бедствени положения. Единствено в село Равадиново, язовирите в землишето и пътищата, които са наводнени с вода. 
Затваряме пътя Черноморец-Бургас и в двете посоки. нека шофьорите да знаят това и да не предприемат пътувания, освен в случаите, когато това е належащо. 
Бедственото положение в Равадиново се появи от това, че двата пътя са залети, много високо е нивото на подпочвените води, продължава да вали, водосборите станаха сериозни,  двата язовира "Факуда" и "Синята вода" преливат. Снощи имахме със "Синята вода" екшън, защото той е по-малък и обемът е малък.  Взехме мерки, поточният дебит да бъде по-сериозен, с оглед на това, което влиза в язовирчето. Късно вечерта към 23:00 часа, кметът на Равадиново отново е ходил там, с помощта на техника отново е направено така, че водата да се оттича, без да е застрашено населението на селото. Другият язовир "Факуда", който вече с критично ниво, а преливникът работи с пълна сила, но трябва да сме сигурни, че ще издържи дигата. Има опасност за това. ", каза кметът Тихомир Янакиев. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Созопол ще има паметник на Левски

Община Созопол е с патриотична инициатива, за целта обяви дарителска кампания за изработването на паметник на Васил Левски. Кметът Тихомир Янакиев и главният архитект Радост Георгиева определиха и локацията на бъдещият бюст -паметник. Най-подходящото място е в градската градина на Созопол, около фонтана. Мотивът е, че мястото е..

публикувано на 03.03.21 в 16:07

Сливен отбеляза 143 години от Освобождението

В Сливен с камбанен звън и химна на България, който прозвуча точно в 12 часа от часовниковата кула на общината, бе отбелязан Националният празник 3-ти март. В централния храм „Св. Димитър“ Сливенският митрополит Йоаникий отслужи заупокойна молитва за загиналите за Освобождението на България и  молебен за здраве и благоденствие на българския народ...

публикувано на 03.03.21 в 16:01

Тленните останки на руски войник, сражавал се за свободата на България, бяха препогребани в Айтос

Тленните останки на руски войник, сражавал се за освобождението на България по време на Руско – турската освободителна война 1877 – 78 г., бяха препогребани от село Карагеоргиево в град Айтос. Будни българи са спасили гроба му от изчезване и забрава. Това е единственият известен до сега случай в страната, при който граждани сами се..

обновено на 03.03.21 в 15:29

20 лодки с морски поздрав по повод Трети март (снимки)

20 лодки от яхтклубовете „Порт Бургас“ и „Черноморец Бургас“ се включиха във демонстрационната гонка по повод 3 март. Децата с ентусиазъм участваха в празничната програма за националния празник. В акваторията на на порта - край Магазия 1 и Морска гара те развяха в морето националния трибагреник и получиха много аплодисменти от бургазлии решили да..

публикувано на 03.03.21 в 14:47

С военна церемония и рецитал Созопол отбеляза Освобождението

С тържествени чествания под патронажа на кмета на община Созопол Тихомир Янакиев бе отбелязана 143-тата годишнина от Освобождението на България. Официалната церемония започна със слова, припомнящи тежкото петвековно робство и славните дела на българските революционери, опълченци и помогналите нам други народи. Въздействащ рецитал изнесоха..

публикувано на 03.03.21 в 14:34

Бургас празнува Трети март

Със заупокойна молитва в храм „Св. Кирил и Методий“ и тържествена церемония по издигането на националния флаг и знамената на Бургас и ЕС започна честването на националния празник в града ни. Програмата подготвена от Община беше редуцирана, заради високия брой на заразени с коровирус през последните дни. Представителните..

публикувано на 03.03.21 в 14:07

Реплика на Браилското знаме може да се види в Ямбол

С тържествена церемония и благодарствен молебен беше отбелязан Националния празник в Ямбол. Стотици граждани поднесоха венци и цветя пред паметника на загиналите за Освобождението. В храм паметника „Александър Невски”, в местността Бакаджиците край Ямбол, беше отслужена заупокойна молитва. Десетки се поклониха пред мемориалната плоча  на..

публикувано на 03.03.21 в 13:25