Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Електронна платформа ще предупреждава пчеларите за третирания на земеделски площи

Снимка: ЕПА/БГНЕСПчеларите и земеделците трябва да се регистрират в Електронна платформа за оповестяване на предстоящи пръскания на земеделските площи до 31 януари. Системата ще се поддържа от Българската агенция по безопасност на храните. Регистрацията и ползването на платформата са безплатни за всички потребители. Условието е регистрираните да имат валидна електронна поща.

Целта е чрез системата пчеларите да бъдат уведомявани по-бързо за предстоящи третирания, обясни агрономът Бистра Кесякова от Областната дирекция по безопасност на храните в Бургас. „Земеделските производители трябва да уведомяват чрез ЕПОРД (Електронната платформа за оповестяване на растителнозащитните, дезинфекционните и дезинсекционните дейности), а не както досега чрез кметовете на населените места за предстоящите мероприятия, не по-малко от 72 часа преди началото на третиране. Системата автоматично ще изпраща sms до собственика на пчелини. Така се скъсява времето за уведомяване на пчеларите, което ще спомогне и за опазване на здравето и живота на пчелите. До 28 февруари ако се налага да се извършва третиране, то ще става по стария ред, т.е. с уведомяване на кмета на населеното място“, обясни тя.

Препоръчително е пчеларите и земеделците да се регистрират в Електронната платформа до 31 януари, но и след тази дата ще имат възможност да направят това.

Според пчеларя от бургаския регион Емил Янев, наистина има необходимост от въвеждането на подобна платформа, но трябва да се следи по-стриктно за контрола от страна на институциите. „Пчеларите ще бъдат предупредени, но според мен пчелите им пак ще страдат от натравяне. В един район арендаторът може да не е само един. Например днес единият арендатор може да известява, че ще третира 2 дни, после друг известява, после третият. Тези пчели не могат една седмица да се държат затворени. Друг проблем е, че при натравяне на пчели, никъде не е упоменато как даденият колега ще бъде компенсиран, в какъв размер са глобите“, обясни той. Според него друг проблем е, че при сигнал, пчеларят сам трябва да заплати за пробите, които взимат от неговия пчелин.

Янев допълни, че тази година се очертава да има голяма смъртност на пчелни семейства в страната, заради ранното зазимяване. „Годината беше много трудна, с голяма суша. На един колега от 500 – 600 кошера са му останали 100. На друг от 400 са му останали 4“, поясни той.

Според Янев трябва да има реално финансиране от страна на държавата към пчеларския сектор.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Сливен с призив да не се вадят решетките на шахти

Община Сливен оправя призив към подрастващите да преустановят с разрушаващите общинска собственост действия, които могат да доведат до сериозни последствия. Подрастващи любители на екстремното колоездене масово премахват решетки от дъждоприемните шахти по главната улица в Сливен, за да практикуват уменията си. Решетките се чупят и не могат..

публикувано на 21.06.21 в 12:32

Как да дишаме по-чист въздух?

Как да дишаме по-чист въздух? Темата е близка и еднакво важна за всички европейци, независимо в кой край на континента живеят-Бургас, София, Мадрид или Брюксел.  Проблематиката на повечето големи градове също е сходна. Тя бе поставена в рамките на тематичен уебинар от Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България..

обновено на 21.06.21 в 12:16

Икона с чудотворните мощи на св. Ефрем Нови идва в Бургас

И кона та с чудотворните мощи на св. Ефрем Нови, пристига в петък в 9.00 часа в храм "Св. Иван Рилски" в Бургас. Светинята ще остане там до събота за поклонение на християните. В събота  от 18 часа в храма ще бъде отслужен молебен за здраве и душевно спасение. От 19 часа в Културен дом НХК в Бургас ще бъде прожектиран и филма за св. Ефрем..

публикувано на 21.06.21 в 12:02

Велоалеята до "Сарафово" вече е осветена с 50 нови стълба

Вече светят 50-те нови стълба по протежение на велоалеята до „Сарафово“. Те са по-издръжливи на вятър, вода, сол и корозия, с по-голяма яркост и по-висока енергийна ефективност. Новите стълбове са монтирани в участъка от Капаните до Солниците. В съседство се намира една от най-харесваните за практикуване на кайтсърф плажни ивици не само у нас, а и..

публикувано на 21.06.21 в 10:36

Болярово запази всички транспортни връзки между населените места в общината и Елхово

Община Болярово е платила на 100 процента планираната субсидия за нерентабилните междуселищни автобусни превози на транспортните фирми за миналата година. Доказаните пред Министерството на финансите разходи, получената и съответно разплатена с превозвачите субсидия е в общ размер 192 315 лева, толкова, колкото е била и утвърдена с приемането на..

публикувано на 21.06.21 в 09:48
Надпис с името на Ямбол и неговия девиз е новата придобивка, която ще радва жителите на града.

С празнична програма отбелязват Деня на Ямбол

На големия християнски празник Свети дух се отбелязва Денят на Ямбол . Учениците няма да са на училище, а от общината са подготвили богата програма. Празничният понеделник започва със Света литургия в най-старата ямболска църква "Света Троица" . Непосредствено след ритуала по издигане на знамената и словото на кмета Валентин Ревански, започва..

публикувано на 21.06.21 в 08:18

30 водолази почистиха дъното край остров Света Анастасия

Над 30 водолази се включваха в почистване на морското дъно край остров Света Анастасия. Гмуркачите от СНЦ „Приятели на морето“ и техни колеги от София, Пловдив, Варна и Шумен участваха в инициативата, която се провежда за пета година в началото на летния сезон. Водолазът Стоян Димитров сподели: „Всяка година все по-малко са отпадъците,..

публикувано на 20.06.21 в 15:34