Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Намаляване употребата на пластмаса и възможностите за повторна употреба

Петър Витанов
Снимка: Светослава Кузманова

През тази година се въвеждат сериозни рестрикции по отношение на пластмасата. Съгласно новите правила до 2021 г. ще бъдат забранени пластмасовите чинии, прибори, сламки, дръжките на балони и клечките за уши. Това е част от дългосрочната стратегия по намаляването на депонираните отпадъци. Още през миналата година, Европейската комисия представи нов план за кръговата икономика, към който се предвиждат редица законодателни промени, поясни евродепутатът Петър Витанов:

Какво представлява кръговата икономика? Това е един нов модел на производство и потребление, който ограничава до минимум отпадъците. По този начин носи ползи както за околната среда, така и за здравето на хората. И това е един модел, който удължава жизнения цикъл, позволява повторно използване, рециклиране и т.н.“, поясни Витанов.

А пластмасата е бич и за Черноморието. Повече от 80% от отпадъците по плажовете са именно с такъв характер. Никола Бобчев е един от авторите на проекта Less plastic, който спечели наскоро първо място на предприемаческото състезание BurgasblueS. От години той, заедно със свои съмишленици, организира акции по събирането на тези боклуци от пясъчните ивици. Тези отпадъци трябва да се оползотворяват в нещо полезно и дълготрайно, поясни той при представянето на проекта:

Настолните игри, които ни помагат да мислим и да се развиваме. По този начин влагаме суровината – пластмасата, която сме почистили, в дълготрайни продукти с високо полезно действие. До момента сме измислили пет различни вида игри, които сме кръстили с имена на определени местности, които целим да запазим чисти. И игрите са направени от пластмаса от тези места. Сравнително лесно могат да се правят и купички, за вода и храна, за животни. Като тези купички ще бъдат дарявани за приюти за бездомни животни“, разказа Бобчев.

Този пример трябва да е само малка част от политиката и затова ЕС залага на различен подход за оползотворяването на тези ресурси, пояснява Петър Витанов. Важно е да предприемем стъпки и за ограничаването, и за повторната употреба на пластмаси, посочи Витанов:

90% от изследваната морска сол на различни фирми и марки съдържа миниатюрни пластмасови частици, които са изключително вредни за здравето. Целта на ЕС е да удължи цикъла на един продукт, да даде възможност за многократна употреба, да намали потреблението на изкопаеми и на фосилни горива със серия от законодателни действия“, добави евродепутатът.

Репортаж по темата можете да чуете в прикачения файл. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ресторантьор: Ще настояваме от 1-ви февруари работата на ресторантите да се възобнови

Не сме склонни на никакви компромиси и ще настояваме от 1-ви февруари работата на ресторантите да се възобнови. Това каза за БНР Бургас дългогодишният собственик на едно от най-емблематичните заведения в Бургас Валентин Димитров.  "Ако обектите ни останат още малко затворени ще загубим персонала си, защото хората не могат да издържат повече..

публикувано на 22.01.21 в 15:53

От днес земеделските стопани могат да кандидатстват за нисколихвени кредити

От днес  стопаните могат да подават заявления за целеви кредит за закупуване на семена, разсад и торове за производство на зеленчуци  и закупуване на торове, необходими при отглеждане на трайни насаждения: плодове (ябълки, круши, кайсии и зарзали, череши, вишни, праскови и нектарини, ягоди, малини, сливи, десертно грозде), винени лозя и маслодайна роза...

публикувано на 21.01.21 в 09:14

"За" и "против" отварянето на заведенията

Утре се очаква решение кога ще бъдат отворени заведенията и как ще работят. Част от хората в бранша  в бургаски регион са на различни позиции как трябва да се случи това, но са единни в мнението си, че икономическите мерки ,които осигури държавата не са ефективни. Ключовият момент с отварянето на заведенията е липсата на на адекватна помощ от..

публикувано на 20.01.21 в 15:54

Търговци в Бургас недоволстват: Защо не ползваме облекчения, като колегите си?

Търговци на общински обекти в Бургас се оплакаха, че не са освободени от наемите си, подобна на други техни колеги. Павилионите им за закуски са в близост до училища и са ги затворили, тъй като учениците са в онлайн обучение. От общинският съвет коментираха, че хранителните обекти не фигурират в заповедта на министъра и няма как да..

публикувано на 18.01.21 в 15:03

Наводненията в бургаски регион няма да доведат до загуби в земеделието

Наводненията в бургаски регион няма да доведат до загуби в земеделието, заяви председателят на Съюза на зърнопроизводителите от бургаска област Николай Киров. Земята беше много суха и дъждът дойде в подходящия момент, обясни той: Колкото и парадоксално да е, нямаме много наводнени площи. Има някои участъци, където има малко, примерно в..

публикувано на 18.01.21 в 12:45

Първите туристи в Слънчев бряг се очакват през юни от Унгария и Украйна

Първите туристи в Слънчев бряг това лято очакваме да дойдат от Унгария и Украйна, през месец юни.  Все още няма радостни новини за някакви активни записвания, но първите няколко резервации вече са направени, каза бургаският туроператор Иван Кирязов.  Те обаче не са определящи и не можем да кажем, че има някаква тенденция за добър старт на ранните..

публикувано на 16.01.21 в 11:12

Министър Николова: Туристическият сезон ще започне след 15-и май

Безпрецедентни мерки за сигурност са въведени на летището в Бургас. Това каза след инспекция на морската аерогара министъра на туризма Марияна Николова. Тя заяви, че по предварителни прогнози летния туристически сезон ще започне след 15-и май.  Директорът на летище Бургас Георги Чипилски заяви, че до началото на месец май на аерогарата ще бъде..

публикувано на 15.01.21 в 14:11