Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма опасност от преливане на река Тунджа, няма бедстващи населени места в Сливенско

Снимка: БТА

Между 30 и 40 литра на квадратен метър са падналите валежи от дъжд в община Сливен, съобщи Снежана Кънева, началник отдел "Сигурност и управление при кризи". В общината няма наводнени жилища, на места има паднали кирпичени огради, протекли покриви и паднали скални маси по пътищата в планинската част и града, но те  вече са отстранени. Няма бедстващи населени места. 

Кънева каза още, че няма опасност от преливане на река Тунджа, но въпреки това се води постоянно наблюдение. 

"Нивото на реката е повишено, но нямаме участъци, в които да прелива. Всички кметове осъществяват контрол."

Управителят на ВиК Сливен Севдалин Рашев съобщи, че критично ниските води на  язовир „Асеновец“ вече са се покачили.   

"От 8 милиона обема вече отива почти наполовината. Наближава 13 милиона да се изпълнят и така както върви водата ще се отича още няколко дни , така че аз очаквам около 15-16 милиона да съберем от тези дъждове, които валяха сега, последно."

Язовир „Жребчево“ през последните дни е покачил нивото си до 36 процента, съобщи управителят на „Напоителни системи“ Пламен Иванов.  

"Към днешна дата измерен в 8 часа сутринта беше достигнал 144 милиона или това са 36% от обема му. "

Според Иванов и при този обем на язовира поливния сезон е осигурен.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ремонт на важни пътни отсечки искат в община Руен

За проблеми с две пътни отсечки в община Руен алармира кметът на общината Ахмед Мехмед. Разбит от тежкотоварния трафик, пренасочен от Айтоския проход е пътят Руен-Просеник-Страцин. В лошо състояние е и участък от прохода в отсечката от село Ябълчево до град Айтос. „Там е много сериозно положението, има пропадания. Нашите депутати, чрез..

публикувано на 21.08.24 в 12:04

Отличиха четирима помогнали на тежко пострадал в катастрофа

Четирима граждани с награди от полицията за спасяването на човешки живот. Те са се озовали в “правилното време” на местопроизшествие със самокатастрофирал автомобил в близост до Несебър.  Мъж е с опасност за живота след катастрофа на входа на Несебър (ОБНОВЕНА) Поздравителни адреси и тематични предметни подаръци получиха журналистът Цеца..

публикувано на 21.08.24 в 10:08

Земетресение е регистрирано тази сутрин между Хасково и Ямбол

Тази сутрин е регистрирано земетресение на територията на страната. Трусът е бил с магнитут 2.3 по скалата на Рихтер, на дълбочина от 6 км.,  в района между Хасково и Ямбол. Това показват данните за сеизмичните събития регистрирани в секция „Сеизмология“ към Националния институт по геофизика, геодезия и география (НИГГГ) - БАН. 

публикувано на 21.08.24 в 08:52

Безводието в Ямболско продължава

Продължава кризата с безводието в Ямболска област. Десетки села са на  воден режим, в други изобщо няма вода от месеци. Критична е ситуацията в община Стралджа. Там до 24 август е в сила бедствено положение за 20 населени места, а от администрацията искат удължаване с още месец. Как хората в региона се справят с липсата на вода в 40- градусовите..

публикувано на 21.08.24 в 07:15

Пътят Карнобат-Шумен продължава да е опасен за движение

Една година след протеста на 4 сунгурларски села заради състоянието на пътя Карнобат-Шумен все още не е завършило обещаното изкърпване, алармираха жителите им. Цялостен ремонт през 2025 година и изкърпване на 40 000 кв метра от пътя през август 2023 г. бе ангажиментът, който след недоволството на живеещите в селата Прилеп, Лозарево и Вълчин,..

обновено на 20.08.24 в 18:40

Абонати на ВиК - Ямбол дължат 1,8 млн.лв.

Около 1 800 000 лева са задълженията на абонатите на ВиК - Ямбол. Събирането на старите сметки продължава, но процесът се затруднява, тъй като цената на питейната вода значително се увеличи от началото на тази година. От водоснабдителното дружество предлагат разсрочване на задълженията и изплащане на сумите по график преди да прекъснат водоподаването..

публикувано на 20.08.24 в 16:29
инж.Пламен Иванов

Инж.Пламен Иванов: Няма опасност язовир "Жребчево" да пресъхне

Няма опасност язовир ""Жребчево"" да пресъхне. В момента в него има налични 128 милиона кубични метра вода, което е 32% от общия му обем, коментира пред БНР директорът на "Напоителни системи Сливен инж. Пламен Иванов. Той припомни, че през 2020 година язовирът е паднал до 82 милиона кубични метра, но зимния и пролетния сезон отново са напълнили язовира...

публикувано на 20.08.24 в 15:40