Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След спечелен проект по европейска програма:

От 25 януари: Топъл обяд за бедни и карантинирани без близки в Бургас

250 души ще получават помощта, за която може се кандидатства и през тази седмица

| обновено на 18.01.21 в 09:49


В условията на пандемията от коронавирус грижата за най - уязвимите групи в обществото е особено необходима. Близо 50 000 души в цялата страна ще продължат да получават топъл обяд и през следващите месеци. Осигуряването на услугата без прекъсване от страна на общините стана възможно, след като правителството даде съгласие Управляващия орган на Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица в България за периода 2014 - 2020 г. да сключва договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ в размер до 5 на сто над определения бюджет на програмата.

Необходимите средства са осигурени по линия на инициативата на Европейската комисия за преодоляване на последствията от кризата - механизма REACT-EU. С тях са префинансирани около 200 договора с общини, един от тях е с община Бургас.

250 бургазлии от уязвими групи ще продължат да получават топъл обяд до края на април. Целта на програмата е да се осигури базова нужда от храна на хората, които се нуждаят от социална закрила в най – висока степен в условията на COVID-19, съобщи Мая Казанджиева, ръководител на дирекция „Социални дейности“ в местната администрация:

„Хората, които ще могат да се възползват от услугата са лица без доходи или с ниски доходи под линията на бедност, хора в затруднение поради влошената икономическа обстановка в страната, хора, които поради възрастта си или налични увреждания са в по-висок риск от заразяване и неблагоприятно протичане на инфекцията. „Топъл обяд“ ще получават и лица, поставени под карантина - без доходи или с ниски доходи под линията на бедност и нямат близки, които да им окажат подкрепа. В правоимащите са включени и лица, обект на социално подпомагане, за които е установена нужда от допълнителна подкрепа и в условията на извънредна епидемична обстановка, са в невъзможност да задоволят основните си жизнени потребности.“

Колко е важен проекта пролича от бързото му разработване и одобрение от местния Общински съвет, който на сесията си през декември го премести като първа точка в дневния ред и гласува единодушно за кандидатстването по програмата.

За да получават топла храна социално слабите граждани и такива поставени под карантина трябва да подадат заявление и декларация , че са съгласни да им бъде разкрита данъчна и осигурителна информация, за да бъдат избегнати злоупотреби с помощта. Облекчили сме максимално кандидастването, посочи още Мая Казанджиева:

„Посочените документи могат да бъдат получени и подадени в Центъра за административно обслужване на граждани /Деловодството/ на ул. "Александровска" № 26, всеки работен ден от 08:30 часа до 17:15 часа или да бъдат изтеглени от сайта на Община Бургас - www.burgas.bg - Раздел "Социални дейности" - Проекти и програми или на: https://www.burgas.bg/bg/info/index/1623

Желаещите да ползват социалната услуга ще бъдат одобрявани от Дирекция "Социално подпомагане" - Бургас, която ще изготви списъци с хората, които отговарят на посочените критерии.

За улеснение на гражданите включени в проекта „Топъл обяд в условията на пандемията от COVID-19“, храната ще се доставя до домовете на хората когато те заради карантина или физическа невъзможност, а другите лица ще могат да си я получават на определени пунктове, които ще бъдат разкрити в Бургас.

Повече може да чуете в звуковия файл.

Репортажът е създаден като част от рубриката "Рестартирай Европа. По-силна - за теб", която се излъчва с финансовата подкрепа на Европейския Парламент. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Финансовата помощ от Ямбол ще бъде разпределена по равно между пострадалите в Крайново и Воден

Финансова помощ, отпусната от общината в Ямбол, ще бъде разпределена по равно между собствениците на опожарени имоти, които живеят постоянно в селата  Воден и Крайново. На последното си заседание съветниците, както и кметът на Ямбол, дариха месечните си възнаграждения в размер на 50 000 лева за засегнатите от пожарите в Боляровската община.   Комисия..

публикувано на 04.08.24 в 15:23

Детето, пострадало на плажа в Созопол, е стабилно

Нощта е преминала спокойно за 9-годишното момче, пострадало при инцидента на плажа в Созопол. Това съобщават от Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина "Пирогов". Тази сутрин детето е със стабилни жизнени показатели и се влиза в контакт с него.  Самолет "Спартан" транспортира в "Пирогов" пострадалото в Созопол..

публикувано на 04.08.24 в 08:25

Затвориха за кратко пътя Варна-Бургас

Жители на село Попович, община Бяла, затвориха за кратко пътя Варна-Бургас в района на Бяла, като преминаха многократно през пешеходната пътека и скандираха, че искат спешно да се завърши пътят до селото им. Проектът на общината за ремонт на пътя е прекратен през миналата година и остава близо километър, който е целият в дупки. Хората нямат..

публикувано на 03.08.24 в 15:55

В Ямбол набират доброволци за борба с пожари и бедствия

Общината в  Ямбол поднови кампанията за набиране на доброволци, които при необходимост ще се включват в овладяване на пожари и бедствени ситуации на територията на града. Срокът за подаване на документи е до началото на октомври. Доброволното формирование се създава с решение на Общинския съвет и е в състав от 24 души, като кандидатите трябва да са..

публикувано на 03.08.24 в 10:23

Заради протест затварят за час пътя Бургас - Варна след Обзор

Протест на жители на варненското село Попович ще затвори за час днес пътят Бургас - Варна, след Обзор. Те ще изразят недоволство си от 11 до 12 часа.  Ще бъде въведена временна организация на движението, при която товарните автомобили ще бъдат спирани още на КПП Кошарица. Алтернатива за тях е преминаване през Руенския проход.  Лекотоварните и..

обновено на 03.08.24 в 09:33
снимката е илюстративна

4 дни Бургас ще е без топла вода

Заради извършването на ремонт на главния топлопровод в Бургас, се налага прекъсването на топла вода  към всички абонати на дружеството.  Топлоподаването ще бъде спряно от 00:00 часа на 11 август до 20:00 часа на 14 август. 

публикувано на 02.08.24 в 15:41

Ръст на заболелите от салмонелоза в Ямболска област

Броят на заболелите от салмонелоза в Ямболска област е многократно по- голям в сравнение с миналата година, отчитат от Регионалната здравна инспекция. С инфекцията от началото на годината са регистрирани 22–ма заразени. За сравнение, миналата година за шестмесечието, в областта е имало сам три случая на салмонелоза. Броят на болните расте в цялата..

публикувано на 02.08.24 в 13:30