Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

След спечелен проект по европейска програма:

От 25 януари: Топъл обяд за бедни и карантинирани без близки в Бургас

250 души ще получават помощта, за която може се кандидатства и през тази седмица

| обновено на 18.01.21 в 09:49


В условията на пандемията от коронавирус грижата за най - уязвимите групи в обществото е особено необходима. Близо 50 000 души в цялата страна ще продължат да получават топъл обяд и през следващите месеци. Осигуряването на услугата без прекъсване от страна на общините стана възможно, след като правителството даде съгласие Управляващия орган на Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица в България за периода 2014 - 2020 г. да сключва договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ в размер до 5 на сто над определения бюджет на програмата.

Необходимите средства са осигурени по линия на инициативата на Европейската комисия за преодоляване на последствията от кризата - механизма REACT-EU. С тях са префинансирани около 200 договора с общини, един от тях е с община Бургас.

250 бургазлии от уязвими групи ще продължат да получават топъл обяд до края на април. Целта на програмата е да се осигури базова нужда от храна на хората, които се нуждаят от социална закрила в най – висока степен в условията на COVID-19, съобщи Мая Казанджиева, ръководител на дирекция „Социални дейности“ в местната администрация:

„Хората, които ще могат да се възползват от услугата са лица без доходи или с ниски доходи под линията на бедност, хора в затруднение поради влошената икономическа обстановка в страната, хора, които поради възрастта си или налични увреждания са в по-висок риск от заразяване и неблагоприятно протичане на инфекцията. „Топъл обяд“ ще получават и лица, поставени под карантина - без доходи или с ниски доходи под линията на бедност и нямат близки, които да им окажат подкрепа. В правоимащите са включени и лица, обект на социално подпомагане, за които е установена нужда от допълнителна подкрепа и в условията на извънредна епидемична обстановка, са в невъзможност да задоволят основните си жизнени потребности.“

Колко е важен проекта пролича от бързото му разработване и одобрение от местния Общински съвет, който на сесията си през декември го премести като първа точка в дневния ред и гласува единодушно за кандидатстването по програмата.

За да получават топла храна социално слабите граждани и такива поставени под карантина трябва да подадат заявление и декларация , че са съгласни да им бъде разкрита данъчна и осигурителна информация, за да бъдат избегнати злоупотреби с помощта. Облекчили сме максимално кандидастването, посочи още Мая Казанджиева:

„Посочените документи могат да бъдат получени и подадени в Центъра за административно обслужване на граждани /Деловодството/ на ул. "Александровска" № 26, всеки работен ден от 08:30 часа до 17:15 часа или да бъдат изтеглени от сайта на Община Бургас - www.burgas.bg - Раздел "Социални дейности" - Проекти и програми или на: https://www.burgas.bg/bg/info/index/1623

Желаещите да ползват социалната услуга ще бъдат одобрявани от Дирекция "Социално подпомагане" - Бургас, която ще изготви списъци с хората, които отговарят на посочените критерии.

За улеснение на гражданите включени в проекта „Топъл обяд в условията на пандемията от COVID-19“, храната ще се доставя до домовете на хората когато те заради карантина или физическа невъзможност, а другите лица ще могат да си я получават на определени пунктове, които ще бъдат разкрити в Бургас.

повече може да чуете в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За четвърта поредна година провеждат Българовското шествие

Българовското шествие ще се проведе за четвърта поредна година по повод националния празник – 3 март.  Авто – мото шествието ще тръгне от Морската гара в Бургас и ще стигне центъра на Българово. Тук с полагане на венци и цветя ще бъде почетена паметта на посечени християни през 1878г. в двора на храм "Свети Атанасий". „Със знаме в ръка да..

публикувано на 01.03.21 в 16:43

Приемат заявленията за подмяна на печките в Долно Езерово

Документи ще се подават в специално създадения информационен център в квартал „Долно Езерово“. Той се намира в читалище „Просвета-1927“.Община Бургас прави всичко възможно да открие офис за прием на заявления и в „Меден рудник“, за да улесни кандидатстването по приема на документи за хората от комплекса. В информационния център всеки ще може да..

публикувано на 01.03.21 в 15:54

"Булевард Демокрация" - на 1 март

Референдумът за самостоятелност на Обзор ще отпуши и други граждански самоинициативи. Днес забелязах, че темата вече се дискутира и в една от групите на Черноморец – колко пари оставали в градчето, колко отивали към Созопол. Недостатъчно е краткият отговор, защото основната характеристика на парите е, че не стигат. Представяте ли си сега едно..

публикувано на 01.03.21 в 14:57

Деца зарадваха пътуващи бургазлии с мартенички

Възпитаниците на Театрална школа „Детско царство“ към Центъра за подкрепа на личностното развитие подариха мартеници на бургазлии. Инициативата е благотворителна и се провежда за трета поредна година съвместно с Община Бургас и общинския превозвач „Бургасбус“. Малчуганите създадоха празнично настроение със стихове за Баба Марта. Мартенички..

публикувано на 01.03.21 в 13:15

Отцепиха сграда в центъра на Бургас заради паднала мазилка

С ленти осъмна сградата на улица „Александровска“ до бившото кино „Септември“ в Бургас. Причината са парчета мазилка, която пада на улицата над кафене „Бакарди“.  Ограждението е направено от Община Бургас и пожарната,  за да не преминават хората в опасна близост.  Сградата е частна.  „Търсим официален контакт със собствениците, за да вземат..

публикувано на 01.03.21 в 11:25

Межди Ахмед е новият кмет на с. Мъглен, балотаж в с. Трояново

Межди Ахмед е новият кмет на с. Мъглен, Община Айтос. Това показаха резултатите от вчерашните избори, съобщи председателят на ОИК-Айтос, Силвия Желева. Кандидатът, издигнат от Инициативен комитет, е получил 310 действителни гласа от 571 имащи право на глас. Балотаж ще има следващата седмица в село Трояново, община Камено, съобщи председателят..

публикувано на 01.03.21 в 11:06

Първи коментари на резултатите от референдума за отделяне на Обзор

Резултатите от референдума, на който жителите на Обзор и още 6 селища поискаха да се отделят от Община Несебър, ще бъдат изпратени до Централната избирателна комисия, Областния управител на Бургас и Общинския съвет в Несебър днес. В 7 дневен срок Община Несебър има възможност за оспорване на вота пред Административния съд в Бургас.  При..

публикувано на 01.03.21 в 09:53