Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Триптих за пиано, арфа и глас събира таланта на две бургазлийки и красотата на България

За снимките, направени от Иво Вартанян, арфа е качена на Белмекен

| обновено на 17.01.21 в 18:16
Снимка: Иво Вартанян
Те са млади, красиви и талантливи. Пандемията ги лиши от овациите на публиката в големите зали, но и ги накара да мислят креативно. Така се ражда бургаският проект  "Триптих за пиано, арфа и глас" на Мартина Табакова и Лора Паносян, реализиран с помощта на  видеооператора Иво Вартанян. Целта му е да привлече вниманието към българската музика и природа. 

Три клипа на уникални места в България с изпълнения на класически музиканти. Идеята е на пианиста Мартина Табакова, възпитаничка на бургаското музикално училище, завършила НМА "Проф. Панчо Владигеров", със солидна изява на родна и международна сцена:

"Коронакризата ни накара да да погледнем от друг ъгъл и да търсим други изяви на своите таланти. И се оказа полезно, защото ми хрумна да направим нещо по-разчупено. Аз се включвам с "Хумореска" на Панчо Владигеров, който е на фолклорна основа, заснет над язовир "Доспат".  

В първата част на проекта, която вече е факт, Лора Паносян свири на арфа край язовир Белмекен на 1 923 метра надморска височина. Лора е музикант с богат изпълнителски опит в страната и чужбина, пианист и арфист, носител на награди от международни конкурси и фестивали. За новото творческо предизвикателство казва:

"Изпълнявам пиесата за арфа "Струните на сърцето" от сборника "Песни от Тракия" на съвременната композиторка Елица Александрова. Голям почитател съм на нейната музика. Белмекен е място със специален заряд. Снимките бяха в края на октомври при температура 4 градуса. Риск беше и за музикалния инструмент, но в крайна сметка резултатът си заслужава." 

Двете изпълнителки имат и общо изпълнение на фолклорна песен в съвременен аранжимент. Лора и Мартина изминават около 1 000 км., за да подбират местата за снимките.  В другите два клипа, които предстои да излязат, са включени  кадри от планините Рила и Родопи, Крушунски водопади, Пещерата "Очите на Бога", езерото Правец и Черноморието. Операторът е Иво Вартанян:

"Идеята много ми допадна. Някой от местата бях посещавал преди, други като Белмекен не. Работя по втория клип, скоро ще бъде готов. Проектът е полезен и за туризма, и за самите нас-да опознаем родината си. Хората да видят тези красиви места и да заведат, когато имат възможност семействата си, докато в главите им звучи ангелската музика в изпълнение на Мартина и Лора."

Тримата се надяват клиповете да достигнат до възможно най-широк кръг у нас и в чужбина, така че и музиката и забележителностите на страната ни да намерят нови почитатели. Проектът "Триптих за пиано, арфа и глас" е подкрепен от Националния фонд "Култура".

Повече чуйте в звуковите файлове. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Февруари" на Камен Калев открива "София филм фест на брега"

32 филма са включени в програмата на фестивала „София филм фест“, който ще се проведе от 18 до 26 март. 12 от тях са късометражни. Кинопрожекциите от 19-тото издание ще са в обновената зала на Дома на Нефтохимика. БНР-Бургас е медиен партньор на фестивала.    Фестивалът открива новия филм на бургазлията Камен Калев „Февруари“, който бе част от..

обновено на 02.03.21 в 11:45

Бургаският мост светва в цветовете на българския флаг

По случай националния празник 3 март, най-разпознаваемият символ на града – Моста, ще светне в цветове на националния ни флаг. Идеята е на Община Бургас. Монтираните по цялата дължина на съоръжението светодиодни прожектори ще бъдат включени привечер на 3 март (след 18.30 часа). Заради динамично променящата се епидемиологична обстановка и от..

обновено на 02.03.21 в 10:14

Представят концерт – спектакъла „Чардаш, вино и любов“ в Бургаската опера

Концерт – спектакълът „Чардаш, вино и любов“ ще бъде представен тази вечер в бургаската опера. В проекта ще звучат шедьоври от оперно-оперетната класика, ще има и много танци и добро настроение , съобщи сопраното Людмила Михайлова, която е инициатор на проекта: „ В него любителите на класическата музика ще чуят едни от..

обновено на 02.03.21 в 09:32

Откриват „Кукерландия” на 12 март

Международният маскараден фестивал „Кукерландия” ще се проведе в средата на март, но в ограничен формат и засилени мерки за сигурност, съобщиха организаторите от общините Ямбол и „Тунджа”.  Откриването на фестивала ще бъде на 12 март, но без традиционното маскарадно шествие на кукерските групи в центъра на Ямбол, поясни зам.-кметът на община Ямбол..

публикувано на 02.03.21 в 07:10

Мартина Табакова изпълнява "Хумореска" на Панчо Владигеров на язовир Доспат

Наскоро представихме бургаския проект "Триптих за пиано, арфа и глас" на Мартина Табакова и Лора Паносян, реализиран с помощта на  видеооператора Иво Вартанян. Целта му е да привлече вниманието към българската музика и природа. И определено го направи. В първото видео Лора Паносян свири на арфа край язовир Белмекен на 1 923 метра надморска..

публикувано на 01.03.21 в 13:47

Отличието за "Борат" 2 е и за Мария Бакалова (ОБНОВЕНА)

Мария Бакалова не успя да вземе статуетката "Златен глобус" в категорията актриса в главна роля в мюзикъл или комедия. Първата родна звезда с номинация от  Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд бе изпреварена от Розамунд Пайк (I Care a Lot) за приза.  В речта си британката се обърна към Мария , като спомена една от..

обновено на 01.03.21 в 12:57

Изложба показва Бургаския укрепен пункт по време на Балканската война

„Бургаският укрепен пункт по време на Балканската война 1912 – 1913 г.“ е заглавието на изложба на РИМ – Бургас, която ще бъде експонирана от 2-ри март в Историческия музей на ул. Лермонтов 31, по повод честването на Деня на Тракия (26-ти март). Изложбата представя оригинални документи, снимки и военни дневници, които представят един..

публикувано на 01.03.21 в 10:47