Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Може в края на месеца бургаските аптеки да заработят с електронни рецепти

Снимка: БТА

В края на месеца е възможно бургаските аптеки да заработят с електронни рецепти. Въвеждането им ще облекчи както лекарите, така и пациентите, категорична е Любима Бургазлиева, председател на Регионалната фармацевтична колегия. В момента в Бургас тече синхронизиране на софтуера за изпълнението им. "Много от софтуерните компании, които работят с аптеките и разработват продукти за тях, вече са готови с модулите. Вероятно до края на месеца всички ще работят с тях. Посъветвахме колегите да кажат на пациентите за тази възможност, че вече ще могат да се изпълняват електронни пердписания. В момента тече процес на договаряне на новите условия и ред за сключване на договри между аптеките и касата, защото най-вероятно първите електронни предписания ще са по здравна каса", обясни Бургазлиева. Поетапно след това те ще бъдат валидни и за лекарствени продукти с така наречената обикновена бяла рецепта. Гратисният период за масовото им въвеждане за всички видове предписания е до края на април.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мерят кръвното и раздават вода в Бургас

Изнесен пункт за раздаване на студена вода, брошури и измерване на кръвното налягане откриха в центъра на Бургас до Часовника. Акцията е с цел предпазване от сериозни здравословни проблеми свързани с горещото време. В нея участват представители на общината, младежи от Българския червен кръст и лекар. Още при отварянето на пункта възрастни хора се..

публикувано на 30.07.21 в 13:25

И днес пункт за помощ и за раздаване на минерална вода до Часовника

Община Бургас и БЧК ще разкрият и днес пункт за помощ и за раздаване на минерална вода до Часовника. Причината са високите температури - над 34 градуса, които ще се задържат до края на седмицата. Пунктът до Часовника ще бъде отворен от 11.00 до 12.30 часа. Той ще се обслужва от доброволци на БЧК - Бургас, които при необходимост ще мерят кръвно..

публикувано на 30.07.21 в 09:33

Доброволци раздават вода в жегите

Община-Бургас и БЧК ще разкрият пункт за помощ и за раздаване на минерална вода до Часовника. Причината са високите температури – над 34 градуса, които ще се задържат до края на седмицата. Пунктът до Часовника ще бъде отворен днес и утре от 11.00 до 12.30 часа. Той ще се обслужва от доброволци на БЧК – Бургас, които при необходимост ще мерят кръвно..

публикувано на 29.07.21 в 10:56
Архив

Ваксинират в мобилни пунктове днес в Слънчев бряг, Несебър и Поморие

Ваксинационна кампания срещу COVID-19 ще се проведе днес от 10 часа в Слънчев бряг и Несебър.  Пунктовете ще са разположени в двора на Центъра по занаятите на ул.“Отец Паисий“ 46 / бившата поликлиника/ в Новия Несебър и пред административната сграда на „Слънчев бряг“ АД в курортния комплекс.  Мобилен пункт ще бъде разположен и в Поморие, на..

публикувано на 29.07.21 в 09:39

За и против задължителна ваксинация

Лекари и социални работници в Бургас са резервирани към идеята за задължителна ваксинация в сектора.  Идеята лансира главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Правата вървят със задължения,  казва  директорът на РЗИ д-р Георги Паздеров. Той допълва, че  обществото е общество, когато става въпрос за общественото здраве, да..

публикувано на 28.07.21 в 14:06

13 са новите случаи на коронавирус в бургаска област

13 са новите случаи на коронавирус в бургаска област, в сливенски регион са 7, а в ямболски 1. 193 са новозаразените в страната, това са 0,92 процента от направените 20 910 теста през последното денонощие. Най-много са новите случаи в столицата - 74, следват Пловдив с 19 и Бургас.  В болница се лекуват 729 пациенти, 73-ма са в интензивни отделения...

публикувано на 27.07.21 в 08:37
Студенти по медицина на практика във Второ детско отделение.

Над 90 младежи на практика в УМБАЛ Бургас

УМБАЛ Бургас привлече над 90 младежи по програмата на МОН "Студентски практики". Най-много са студентите от Университет "Проф. д-р Асен Златаров". Те са бъдещи лекари, медицински сестри, рехабилитатори. Болницата е подписала договори за практики и с други висши учебни заведения и сред действащите стажанти има студенти по право, счетоводство,..

публикувано на 26.07.21 в 13:10