Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Търговци в Бургас недоволстват: Защо не ползваме облекчения, като колегите си?

Снимка: PixabayТърговци на общински обекти в Бургас се оплакаха, че не са освободени от наемите си, подобна на други техни колеги. Павилионите им за закуски са в близост до училища и са ги затворили, тъй като учениците са в онлайн обучение. От общинският съвет коментираха, че хранителните обекти не фигурират в заповедта на министъра и няма как да ползват облекчения. 

Атанас Димитров работи на общински павилион за пици до две училища. Затворен е вече трети месец, но продължава да плаща наема си. И има въпроси:

„Защо нас не ни одобриха? Писахме две молби с колеги, ако не целия, поне част от наема да ни опростят. Ние сме зависими от учениците, ако не са те, ние нямаме работа. Всичката стока, която закупихме я изхвърлихме. Ние не сме заведения, ние сме малки павилиони и разчитаме на тях“

Димитров и още няколко негови колеги са в незавидното положение, да са с хранителни обекти,чиято дейност на практика да не е забранена от заповедта на министъра, но в същото време са принудени сами да затворят, тъй като 100% клиентите им са ученици, а те учат в домовете си. Търпим големи загуби, казват търговците и настояват местната власт да преразгледа решението си.

С решение на местния парламент ползватели на общински терени не заплащат наем за периода на последните противоепидемични мерки. Хранителните обекти до училищата не са затворени по смисъла на министерската заповед за Ковид ограниченията, коментира общинският съветник Станимир Апостолов по повод недоволството на част от дребните търговци. 

Освобождаването от общински наеми на търговците в Бургас е на база заповед на здравния министър за затворянето им. Павилионите за закуски до училищата не са сред тях и няма как да ползват обекченията, категоричен е съветникът.

„На тях им е намален оборота, вследствие на карантината на учениците, но те не са заведения за ученици, а и за граждани“

Общинският съвет решава по законосъобразност,  няма как да разграничим обектите, казва Апостолов.

Много такива обекти пък работят, като кофи шоповете, те работят и то доста добре. Няма как да ги разделим, едни да бъдат освободени, че са до училище, а други… Всеки един търговец търпи намаление в оборотите вследствие на тази пандемия“

Дребните търговци не приемат аргументите на властта и посочват практики в други местни парламенти, като в Стара Загора и София, където облекчения ползват всички потърпевши.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Част от заведенията отвориха, бургазлии пиха кафе с приятели

Ден след като  отпадна забраната за работа на заведенията в Бургас все още има такива, които не са отворили. Причините са различни -липса на персонал, зареждане с  пресни продукти, обща подготовка на обектите. Един от първите ресторанти,които отвориха на първи март, бе знаково за града  заведение в близост до Ценралния плаж. Успяхме да запазим..

обновено на 02.03.21 в 17:20

С SMS-и ще ни информират за спешни и извънредни ситуации

Парламентът прие на второ четене промените в Закона за електронните съобщения. Те предвиждат до средата на 2021 г. всеки жител на даден район да може да получава съобщения на телефона си при спешни и извънредни ситуации. Тази възможност за известяване ще бъде свързана с телефон 112 и със системите за сигнализация, които се използват в момента...

публикувано на 27.02.21 в 09:40

Продължава базара на изкуствата в туристически комплекс "Акве Калиде"

С концерт на група Горещ пясък и много красиви ръно правени сувенири продължава "Про-Лети - Базар за хубави неща" в Акве Калиде. Всеки ден  от 10:00 до 20:00 ч., майстори на старинни оръжия, традиционни плетива, сечене на монети, храни и декорации представят занаятите си. За децата има работилнички за мартеници от общинско предприятие „Морски знаци“ и..

обновено на 27.02.21 в 08:12

Определени са ставките по схемите за обвързано подпомагане за Кампания 2020

Определени са ставките по схемите за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци за Кампания 2020, със заповеди на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева. Размерът на ставките при някои от схемите е увеличен с близо 55 % , спрямо 2019 г. Ръстът е вследствие на допълнителното финансиране по схемите за обвързана подкрепа от..

публикувано на 26.02.21 в 14:09

Нови цени на тока ще предложат от ЕВН на КЕВР

До края на месец март 2021 г. дружествата от групата на EVN България ще внесат в КЕВР заявленията си за утвърждаване на нови цени от 1 юли 2021 г.  Предложените от компанията цени ще са определени на база одобрените с ценовото решение от 01.07.2020 г. от КЕВР необходими приходи за текущия регулаторен период, индексирани с  разликата между прогнозните..

публикувано на 26.02.21 в 11:27

Бургаският депутат Димитър Бойчев: Санирането ще продължи да е приоритет на правителството

Висока енергийност на сградите и повече инвестиции в тази посока, поиска от парламентарната трибуна бургаският депутат Димитър Бойчев. Според него, сградите трябва да бъ дат обновявани, да са с по-добри енергийни характеристики и гражданите да виждат реалните ползи от промените.  "Това е и целта на Законопроекта за енергийна ефективност (ЗЕЕ)...

публикувано на 25.02.21 в 15:31

Европейска помощ за енергийна ефективност в домовете

Различни проекти за енергийна ефективност на домакинствата могат да бъдат финансирани с европейски средства. Това коментира пред БНР-Бургас заместник - министърът на енергетиката Жечо Станков. Парите ще са по линия на Плана за възстановяване на Европа, каза той и поясни: „ Конкретно за индивидуалните граждани или еднофамилните сгради,..

публикувано на 24.02.21 в 11:07