Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още по 300 лв за пострадалите от наводненията на река Поповска

Снимка: Община Болярово

Освен сумата от 375 лв., които ще получат от държавата пострадалите от наводненията на река Поповска, Общинският съвет в Болярово ще отпусне по още 300 лв. на домакинство. Решението за това ще бъде взето още на първото заседание на съвета за годината, насрочено за 25 януари. 

Днес трябва да приключи работа Временната комисия за описване на щетите в най-пострадалите села – Попово, Воден, Златиница, Мамарчево и Стефан Караджово. За всички тях ще бъдат изпратени документи до Агенцията за социално подпомагане, за да им бъдат отпуснати еднократни помощи по реда на правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане в размер на 375 лв. Тези пари, обаче, са крайно недостатъчни, за да се покрият щетите по жилищата, затова и общината ще помогне на пострадалите, смятат от Общинския съвет в Болярово. 

Най-наложително е надграждането на дигата на река Поповска и почистване на крайпътните канавки, които са държавна собственост, както и почистване на коритото на река Поповска в регулацията на село Воден. Това заяви кметът на община Болярово Христо Христов пред депутата Мария Цветкова. Тя бе в селата Попово и Воден, за да се запознае на място с щетите от наводненията преди седмица. 

За проблема със село Воден общината отдавна има изготвен проект, с който няколко пъти е кандидатствала пред държавната Комисия по бедствия и аварии, но до момента не е получила финансиране. Дигата на река Поповска е изградена преди 10-ина години по проект, но е необходимо надграждането й поне с още 3 метра. Жилищата в района се наводняват вече за трети път в рамките на 5 години и това обикновено става в месеците януари-февруари вследствие на поройни дъждове или обилно снеготопене, обясни и кметът на Попово Ангел Попов. 

Неотложен е и ремонтът на пътя Кошу дере-Стефан Караджово, който още повече се е нагънал вследствие на пороите. За него от 10 години общината пише до различни институции. Ако ремонтът беше извършено досега и бяха изградени отводнителни канавки край него, пътното платно нямаше да бъде залято и нямаше да се създадат затруднения на движението. Но и без наводнения по него ежедневно има предпоставки за катастрофи, заради дълбоките кривини и дупки. 

Пътят е по маршрута на автобусите за Ямбол, както и за множество леки и товарни автомобили, които пътуват към Болярово и Бургас. Преди дни от Областно пътно управление положиха единствено маркировка, отново след дългогодишно настояване от страна на общинската администрация. Депутатът Мария Цветкова обсъди с ръководството на община Болярово и работата на администрацията по време на пандемията, предприетите мерки от местната власт за подобряване на условията в образованието и социалната сфера.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За трети път в Сливен разбиват църквата, където служи протестиращият отец Иван Янков

За трети път в рамките на месеца неизвестни разбиват църквата в сливенския квартал „Речица“. В храма „Света Троица“ служи отец Иван Янков, който преди месец в знак на несъгласие с касирането на епархийските избори за нов сливенски митрополит, обяви гладна стачка и скандализира висшия клир на църквата преди Великденските пости, наричайки църквата..

публикувано на 19.04.24 в 18:34

Община Сливен продължава подкрепата за доброволните формирования

Сливенските села Младово и Бинкос бяха домакини на срещите на кмета на Община Сливен Стефан Радев с доброволци от новите формирования „Циклон“ и „Вихър“. Днес той връчи на всеки един от тях защитна екипировка и карта на доброволеца за легитимация. Облеклото е изработено, съгласно стандартите за осигуряване защита на доброволците при изпълнение на..

публикувано на 19.04.24 в 17:21

ПП "Възраждане":Проблемът с пропадналия участък към "Сарафово" се задълбочава

Ситуацията с пропадналия участък между Солниците и „Сарафово“ става все по-сложна, след като в нея се намесва и МОСВ. Това коментират от ПП „Възраждане“ след отговор на областния управител Пламен Янев по темата. От питането на общинския съветник Мариян Иванов става ясно, че екоминистерството ще проверява близкия плаж за наличие на дюни, което ще..

публикувано на 19.04.24 в 14:39
ТД на НАП в Бургас, архив

Наближава крайният срок за дължимите данъци върху доходите от миналата година

До 30 април гражданите внасят дължимите данъци върху доходите си, придобити през 2023 г., напомнят от Националната агенция за приходите. Най-бързо и лесно и по всяко време на денонощието плащането към НАП става чрез виртуалния ПОС терминал (е-услугата на приходната агенция за плащане с карти). Електронната услуга „Справка за задълженията с възможност..

публикувано на 19.04.24 в 14:29

"Православен зов" : Епископ Йеротей може най-ефективно и пълнотворно да работи за обединяване на свещениците и миряните

На 22 април предстои заседание на Светия Синод, на което трябва да се направи нов списък с достоизбираеми епископи, кандидати за сливенски митрополит. Сдружение „Православен зов“ разпространи становище  до медиите относно избора, в което сигнализира, че има опасност епископ Йеротей да не попадне в списъка. Председателят на..

публикувано на 19.04.24 в 13:41

Немската езикова гимназия „Гьоте“ организира благотворителен концерт

Немската езикова гимназия "Гьоте" кани бургазлии на традиционния си благотворителен концерт под надслов "Обич за всички". Той ще се проведе днес и се организира за 12 - та година, като учениците се ангажират с каузата да помогнат на хората с увреждания.  Призивът е да бъдат събрани средства за Защитено жилище за хора с умствена изостаналост, за..

публикувано на 19.04.24 в 09:51

В Айтос провеждат великденска благотворителна кампания "Подари вечеря на пенсионер в нужда"

Доброволците от инициативата „Бъди човек" - Айтос провеждат за поредна  година благотворителна кампания под надслов "Подари вечеря на пенсионер в нужда".  Събират се хранителни продукти и средства за закупуването им, като хранителни пакети ще бъдат предоставени на самотни възрастни хора в Айтоско. Акции те традиционно се провежда за..

публикувано на 19.04.24 в 09:40