Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Етнографският музей ще бъде преобразен за 4 месеца

2
Снимка: Свобода АтанасоваЕтнографският музей  спря да приема посетители от понеделник.  Причината е ремонт на сградата, паметник на културата и преместването на ново временно място. Обновяването на Бракаловата къща, включва и различен начин на експониране на фонда вътре в сградата, ремонт на покрива, ателиета, открита сцена, кафене и етно кухня. 

Сградата на Етнографския музей е една от най-емблематичните в нашия град и единствената запазена в така наречения Цариградски стил. За последно е реставрирана в периода 1976 - 1981 г. Именно тогава в къщата, била преди това училище и хотел, е настанена етнографската експозиция.

Инициативата за проекта тръгна от  Община Бургас. До неговото разписване сме в тясно сътрудничество с Регионалния исторически музей, защото трябва да знаем и какво е необходимо да се обнови спрямо нуждите, които има институцията, каза Мая Русева от дирекция „Европейски политики и програми“  в общината:


"Проектът стана много интерес, защото музеят не само ще бъде ремонтиран, но и се предвижда цялостен ремонт на покрива. В двора се предвижда изграждането на ателиета за метал и керамика. Смятам, че е атрактивно не само за ученици, но и за гости на града. Причината е, че посетителите ще могат да видят и начина, по който се реставрират артефакти, включително и в ателиетата по керамика ще могат да се изработват керамични предмети. Ще има и открита сцена, на която ще има бутикови концерти, също ще има и арт кафене и етно кухня. Тя ще представя традициите свързани с бургаски регион, свързани с конкретни празници като Никулден, ще има и мероприятия с кухна на етносите в Бургас", каза тя. 


Ще има и дейности насочващи към обучение, уточни Мая Русева. А по отношение на проекта:

"Почти 866 хиляди лева без ДДС  е стойността на ремонта, смяна на интериорните решения и допълващо застрояване в двора. Ремонтът ще продължи не повече от 3-4 месеца. В Момента сме в процес на избор на изпълнител на строително-ремонтните дейности. Очакваме те да бъдат изпълнени най-бързо и най-качествено", уточни Русева.

Докато трае ремонтът в Бракаловата къща, Етнографският музей ще бъде временно с нова локация, обясни уредникът Росица Топалова:


"Започваме подготовката за ремонта на Бракаловата къща и преместването на ново място, както на експонатите от постоянната експозиция, така и на движимите културни ценности от музейните фондове, които никак не са малко. Експозицията ще се разположи в стара сграда, на улица "Александър Батенберг"№14 Това е къщата на Никола Александров, общественик, три пъти кмет на Бургас, почетен консул на Нидерландия в България, през периода 1910-1935 година"


По думите ѝ, през лятото работното време остава същото както и досега, от 10 до 19 часа, без почивен ден.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дефилетата на "Кукерландия" на открити пространства без прекалена близост

Маскарадният фестивал „Кукерландия“ ще се проведе в периода 12-14 март 2021 г., под Патронажа на Министерство на културата. О рганизатори са общините „Тунджа“ и Ямбол.  Кукерските традиции са живи, защото са предавани с много любов от поколение на поколение.  Тази година празникът с грижа за здравето, за сигурността на хората и с грижа за..

публикувано на 08.03.21 в 15:50

"Опознай Бургас" се завръща с нови предизвикателства

Забавната и любознателна инициатива „Опознай Бургас“ се завръща отново, предизвиквайки малки и големи да се разходят до най-големите градски забележителности и да спечелят награди. При посещение на всеки три туристически обекта ви очакват подаръци - магнитчета от специална серия със закачлива бургаска нотка. „ Опознай Бургас" включва 18 от..

публикувано на 08.03.21 в 14:16
Читателите ще могат да резервират книги от новата бургаска библиотека

Бургазлии ще могат да резервират книга от вкъщи

Бургазлии ще могат да резервират и презаписват книги от своя дом. Тази възможност предоставя новата Регионална библиотека „Пейо Яворов“. Там  бе инсталиран нов софтуер с много функционалности, които ще улесняват работата на библиотечните работници. Читателите ще могат да проверяват от всякъде какви книги дължат, да резервират книги, да търсят в..

публикувано на 05.03.21 в 10:29

Благотворителна кампания „С цвете в ръка срещу репродуктивните проблеми“ провеждат в Бургас

За първа година Ротаракт клуб – Бургас Пиргос организира благотворителна кампания под надслов “С цвете в ръка срещу репродуктивните проблеми”. Инициативата се осъществява с подкрепата на Фондация „Искам Бебе“, Община Бургас и „Бургасцвет 90 Танев“ ЕООД. Тя ще се проведе едновременно в 11 града на България и общо 20 Ротаракт клуба. Младите..

публикувано на 04.03.21 в 12:11

Бургаски деца рецитираха стихотворения за Родината (ВИДЕО)

В навечерието на 3 март, в Начално Базово училище „Михаил Лъкатник“ – Бургас се проведе третият конкурс „Рецитирам за България“. В него взеха участие близо 200 деца, които рецитираха с гордост и плам стихотворения за Родината.  Идеята е да се възроди традицията учениците да учат и да изпълняват творби от български автори, каза заместник..

публикувано на 03.03.21 в 12:05

Поставиха сателитен предавател на къдроглав пеликан в Бургас

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) успешно улови и постави сателитен предавател на къдроглав пеликан в района на Атанасовското езеро край  Бургас. Това е първият къдроглав пеликан с предавател в България. Предавателят тежи 33 грама и e с размери 55×56×32 мм. Поставен е на участък от крилото на птицата, където да не създава неудобство при..

публикувано на 02.03.21 в 11:40

Конкурсът за рисунка „Магията на Кукеровден” приключи

Приключи националният конкурс за рисунка на кукерски игри „Магията на Кукеровден”, под надслов „Да прогоним злото, да бъдем по-добри“ организиран от Сдружение „Усмивка” и читалище “Св. св. Кирил и Методий 1985”. В конкурса участваха  2174 деца и ученици от цяла България, на възраст от 6 до 13 години, както и деца от гр.Арма, Северна Ирландия и..

публикувано на 02.03.21 в 09:46