Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Евродепутатите настояват за „право на откъсване от работната среда“

Photo: Arthur Hidden (freepik.com)

Евродепутатите  поставиха искане за „право на откъсване от работната среда“ в целия ЕС. Така ще се регламентира правото на цифрово откъсване от работа без последствия за работника. Какво означава това?

Михаела Чобанова е майка на три деца и работи в спедиторска компания. Работата ѝ позволява да провежда служебните си задължения от своя дом. Но там тя паралелно поема с усмивка и ролята на родител и възпитател на двете ученички във втори и пети клас, както и на най-малката, която трябва да е в детската градина. 

"Постоянно проверяваш до къде са стигнали децата, кое ги е затруднило, къде трябва да се наблегне малко повече. Една жена е свикнала да върши 6-7 неща едновременно и не и пречи. А особено свързани ли са с децата, това не е работа, а удоволствие", споделя Михаела 

И ако тази роля ѝ доставя удоволствие, през деня се налага да намери време и за домакинство и готвене.

"Това психически не го издържам, защото когато са в училище и детска градина, те си имат меню съобразено с необходимия прием на различни вещества. Аз тепърва трябваше да изграждам такова меню с първо, второ, трето, десерти. Това ме изнервяше.

Аз съм късметлийка, защото имам много добри деца - мир, любови и разбирателство."

За други родители обаче, тази идилия не може да бъде постигната и превръщането на жилищата им в офиси замъглява границата между служебен и частен живот, смятат Евродепутатите.

Те настояват, че при работа от вкъщи, често се налага добавянето на допълнителни часове към регламентираното работно време. А това често е без съответната компенсация. Това увеличава психическото натоварване и риска от депресия. Затова работниците имат право да не бъдат безпокоени в дома си с допълнителни служебни задачи. Те трябва да бъдат защитени от правото "да се изключат", за да защитят личната си среда.

Затова и при един задълбочен дебат между институциите в Брюксел, работещите и гражданите, може да се стигне до балансиран подход за регулирането на тази дейност. Това смята и евродепутатът Атидже Алиева-Вели, която е член на Комисията по заетост и социални въпроси.

"Виждаме дигитализацията, цифровизацията и още по-ускорения онлайн начин на работа във връзка с ковид пандемията. За България данните показват, че ако преди пандемията, работата дистанционно е достигала едва 5%, вече след месеците, след които бяхме затворени, 30% работят дистанционно. Много е важно в такъв момент да се осигури ниво на защита на работещите в новата цифрова работна среда."

Евродепутатът пояснява, че част от държавите членки вече са въвели регулаторни механизми на национално ниво.

Тъй като правото на откъсване от работната среда понастоящем не е официално заложено в правото на ЕС, Парламентът ще поиска от Комисията да представи правен акт по въпроса. Предложение за такава директива се добавя като приложение към доклада, който ще бъде обсъден днес и гласуван ден по-късно.


Подробностите в звуковия файл. Репортажът се излъчва като част от проекта "Рестартирай Европа: По-силна - за теб!"

People photo created by ArthurHidden - www.freepik.com
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Татяна Минкова бе избрана за председател на Областната организация на БЧК Бургас

Татяна Минкова бе избрана за председател на Областната организация на БЧК Бургас на отчетнои-изборно събрпание, провело се на 5 март 2021г. Във връзка с усложнената епидемична обстановка, свързана с разпространението на Ковид 19, и наложените ограничителни мерки, то се проведе дистанционно, без физическо присъствие с единна форма на гласуване..

публикувано на 08.03.21 в 17:57

Ще ни дава ли на съд ЧСИ, ако не платим техническия паспорт на сградата?

Частен съдебен изпълнител ще събира задълженията на собственици, не заплатили изготвянето на технически паспорт на сградата. Възлагането в този случай ще извършва кметът на съответната община. Срокът за извършване на техническото обследване е до края на декември 2022 година и няма да бъде удължаван.  Техническият паспорт..

публикувано на 08.03.21 в 17:41

Четири улици в к-с „Меден рудник“ ще носят имената на видни дами

Четири улици в к-с „Меден рудник“ ще носят имената на видни български жени, свързани с Бургас. Това става възможно след решение на Общинския съвет по предложение на Гражданската инициатива “ Бургас-Паметни жени”.  „Инициативата ни е точно отпреди три години като искахме да отбележим 80-годишнината от първото гласуване на жените на парламентарни..

публикувано на 08.03.21 в 15:24

" Булевард Демокрация" на 8-ми март

Темите,които ще ви представим днес: С колко е увеличен броят на ковид леглата в бургаска област и къде има свободни, ще чуем директорът на  РЗИ д-р Георги Паздеров Как ще бъде изготвян техническият паспорт на сградите и как ще бъдат ангажирани домоуправителите Защо и как ще бъде съборена част от крепостната стена на Созопол?. Позицията..

публикувано на 08.03.21 в 14:26

Цвете за бебе и в Бургас на "Александровска", до компаса

За първа година Ротаракт клуб – Бургас Пиргос организира благотворителна кампания под надслов “С цвете в ръка срещу репродуктивните проблеми”. Инициативата се осъществява с подкрепата на Фондация „Искам Бебе“, Община Бургас и известна бургаска фирма за цветя,   едновременно в 11 града на България и общо 20 Ротаракт клуба. Идеята за тази кампания е..

публикувано на 08.03.21 в 09:32
Затварят част от ул.

Заради ремонт, кръстовище в центъра остава затворено за пет дни

По бургаската улица "Климент Охридски" ще бъде въведена временна организация на движението, съобщават от Община Бургас. Това се налага заради извършване на ремонтни дейности на ВиК мрежата. Преминаването на автомобили ще бъде забранено през кръстовището, образувано от ул. „Климент Охридски“ и ул. "Патриарх Евтимий ". Ограничението ще бъде..

обновено на 08.03.21 в 08:17

ЕС променя правилата на играта при цифровите услуги и пазари

Закон, който Австралийският парламент прие задължава технологичните гиганти да възмездяват медиите за публикуване на създадено от тях съдържание. Благодарение на него, се очаква двете водещи компании в дигиталния сектор Google и Facebook, да инвестират десетки милиони долара в споразумения за ползване на местно съдържание. Това доведе и до..

публикувано на 08.03.21 в 08:00