Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Милена Димитрова представя:

„Проклятието на бялото сирене“ – интригуващи истории за живота, вкусен и усмихнат

Изданието е практично, леко, скромно, несериозно. За разтоварване и вкусна храна


Книгата „Проклятието на бялото сирене“ не се вписва в шаблони и предлага история, рецепти и шеги. Тя съдържа 15 разказа с интригуващи истории от Европа, Африка , Америка и Азия. Представена е храната в Китай, Белгия, Франция, дори в Аляска. Това е книга в жанр миленизъм, разказа Милена Димитрова:

„Това е нещо абстрактно! Един жанр роден в условията на пандемия, но съвсем не е анемичен, в него човек може да се наслади и на риби, и на сирене, и на коприва, и на шоколад. Надявам се, че той помага да се оправи настроението ви и да ви държи сито дори и в гладни години. Мислих тази книга да се появи през лятото, за да може човек да си я носи на плажа, да си я „хапва“ на малки хапки, без да преяжда, до като морето се плиска в краката му, но съдбата реши тя да е първата за 2021 година!“

„Проклятието на бялото сирене“ е книга, която забавлява, тя предлага пътешествия  по целия свят и назад към историята. Авторът й има 12 издадени книги и те са на сериозни теми – за българите в чужбина, за историята на родните компютри, за парламентарната журналистика.

„Тази книга е несериозна, човек става за резил когато започне да се взима много на сериозно, а и от друга страна никой не е по – голям от хляба, а и от сиренето! Човек не се изчерпва само с един образ, колкото повече неща му се случват, толкова и на него му е по- интересно!“

Авторката се е качвала на планината Фуджияма, пила е чай с ескимоси в Аляска, карала е ски в Африка, плавала е до Ушуайя, което е някъде накрая на света. В „Проклятието на бялото сирене“ историите са написани с обич и топлота. От текстовете за мидите, рибата на краля , шоколада и други неустоими десерти ще ви дойде апетит не само за ядене, а и за четене.

Повече може да чуете в звуковия файл:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кадър от филма  “Страх” на режисьора Ивайло Христов

Най-добрият филм на “Златна роза” с премиера в Бургас

Черно-белият филм “Страх” на режисьора Ивайло Христов ще бъде в програмата на “София филм фест на брега” и ще има премиера в Бургас на 19 март от 20.30 часа. Режисьорът Ивайло Христов, актрисата Светлана Янчева и продуцентът Асен Владимиров са специални гости на фестивала и лично ще представят филма в новия Културен дом НХК, където ще се провежда..

публикувано на 05.03.21 в 13:04

"Ритуали на душата" - спектакъл в търсене на връзката между съзнание и тяло

Спектакълът „Ритуали на душата“ ще представи Танцова компания "ДЮН". Той се фокусира върху образите на дълбоко движение, в търсене на връзката между съзнание и тяло. Всъщност то разказва за практиката на срещата и сливането - Тяло и Душа в Едно .Това е пространствено представление , което се случва сетивно и иска да накара зрителя да..

обновено на 05.03.21 в 09:39

Магията на любовта оживява на сцената на НХК

Мултимедийният спектакъл на Нина Вангелова „Магията на любовта“ включва танц, музика, стихове и светлинни ефекти. Той е своеобразно продължение на „Магическият свят на любовта“, който оживя миналата година до Стената на приказките. Този път представлението ще бъде поставено на сцената на НХК, тази вечер от 19.30 часа. Включени са различни..

публикувано на 05.03.21 в 08:05

Живко Петров представя “Change The Way” в Бургас

Отново класен джаз, но провокиран от промяната на живота ни в пандемия, представя четвъртият студиен албум на трио  JP3, озаглавен  “Change The Way”. Живко Петров е на пианото, Димитър Карамфилов поема контрабаса от Веселин Веселинов-Еко, Димитър Семов отново е на барабаните. 12 са пиесите в албума. Независимо от различното звучене, при..

публикувано на 04.03.21 в 11:06

Представят филма „Късмет“ на фестивала „София филм фест - на брега“

Един изцяло бургаски филм ще бъде представен в рамките на фестивала „София филм фест - на брега“. „Късмет“ е заснет по разказ на Николай Фенерски. Режисьор е Христо Димитров - Хиндо. Филмът е създаден по време на кинокласа, който вече се превърна в традиция за фестивала, подчерта той.  „Късмет“ е така да се каже рожба на този киноклас...

публикувано на 04.03.21 в 09:22

"Февруари" на Камен Калев открива "София филм фест на брега"

32 филма са включени в програмата на фестивала „София филм фест“, който ще се проведе от 18 до 26 март. 12 от тях са късометражни. Кинопрожекциите от 19-тото издание ще са в обновената зала на Дома на Нефтохимика. БНР-Бургас е медиен партньор на фестивала.    Фестивалът открива новия филм на бургазлията Камен Калев „Февруари“, който бе част от..

обновено на 02.03.21 в 11:45

Бургаският мост светва в цветовете на българския флаг

По случай националния празник 3 март, най-разпознаваемият символ на града – Моста, ще светне в цветове на националния ни флаг. Идеята е на Община Бургас. Монтираните по цялата дължина на съоръжението светодиодни прожектори ще бъдат включени привечер на 3 март (след 18.30 часа). Заради динамично променящата се епидемиологична обстановка и от..

обновено на 02.03.21 в 10:14