Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"За" и "против" отварянето на заведенията

Снимка: БГНЕС

Утре се очаква решение кога ще бъдат отворени заведенията и как ще работят. Част от хората в бранша  в бургаски регион са на различни позиции как трябва да се случи това, но са единни в мнението си, че икономическите мерки ,които осигури държавата не са ефективни.

Ключовият момент с отварянето на заведенията е липсата на на адекватна помощ от държавата към бизнеса, заяви общинският съветник и собственик на заведения Димитър Найденов.Здравето на хората е на първо място,подчерта той и уточни, че обектите  трябва да останат  затворени докато не се овладее вируса:

Това отваряне, което е едно псевдоотваряне, то развързва ръцете на правителството да спре да подпомага бизнеса.Защото ние ще бъдем уведомени, че вече можем да работим и да се оправяме сами.Ако сме затворени, имаме някакви легални основания да претендираме за обезщетения.и помощ,както е в целия свят. В момента, в който ни отворят ще кажат- оправяйте се сами. Няма да имаме работа.Какво означава да работим на 50 процента, какво значи  до 22.30 часа? Хората са достатъчно наплашениу, стерсирани от това, което гледа по телевизията като репортажи за заболяването. Те няма да се втурнат да ходят по заведенията, да се смесват с други хора.

В същото време много от хората, които биха посетили заведения, също изпитват финансови затруднения заради паднемията и ще се останат вкъщи. Така заведенията ще работят, но няма да имат  клиенти, обясни Найденов .

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:

 Късно е отварянето на ресторанти и клубове  в средата на февруари, ако се има предвид зимния сезон, обясни Костадин Ралев собственик на заведения. Според него, един от основните проблеми е двойният стандарт, който се налага. Работят големите хранителни вериги и детски магазини, заведенията в хотелите, а ощетени са останалите обекти. За Ралев, който има заведение и в зимен курорт:
Добре е да се отвори на първи февруари, февруари и март са два месеца, които може да се работи. В момента, какво се случва в зимните курорти- хотелите през уикендите са пълни. Никой никъде не спазва никакви мерки.Единствено страдат собствениците на заведения, които са извън хотелите. 
За градските заведения всеки ден закъснение е загуба. Защото наемите си вървят.Разходите си вървят. В същото време, така обещаваните и прокламираните помощи закъсняват. Следствие на някакъв по -сериозен натиск започнаха да се получават.

Предложението да се работи до 22.30 ч. на 50 процента от капацитета на заведението не е най-доброто, но е някакво решение, обясни Ралев. Според него, обектите трябва да бъдат отворени до 23.30 часа.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Част от заведенията отвориха, бургазлии пиха кафе с приятели

Ден след като  отпадна забраната за работа на заведенията в Бургас все още има такива, които не са отворили. Причините са различни -липса на персонал, зареждане с  пресни продукти, обща подготовка на обектите. Един от първите ресторанти,които отвориха на първи март, бе знаково за града  заведение в близост до Ценралния плаж. Успяхме да запазим..

обновено на 02.03.21 в 17:20

С SMS-и ще ни информират за спешни и извънредни ситуации

Парламентът прие на второ четене промените в Закона за електронните съобщения. Те предвиждат до средата на 2021 г. всеки жител на даден район да може да получава съобщения на телефона си при спешни и извънредни ситуации. Тази възможност за известяване ще бъде свързана с телефон 112 и със системите за сигнализация, които се използват в момента...

публикувано на 27.02.21 в 09:40

Продължава базара на изкуствата в туристически комплекс "Акве Калиде"

С концерт на група Горещ пясък и много красиви ръно правени сувенири продължава "Про-Лети - Базар за хубави неща" в Акве Калиде. Всеки ден  от 10:00 до 20:00 ч., майстори на старинни оръжия, традиционни плетива, сечене на монети, храни и декорации представят занаятите си. За децата има работилнички за мартеници от общинско предприятие „Морски знаци“ и..

обновено на 27.02.21 в 08:12

Определени са ставките по схемите за обвързано подпомагане за Кампания 2020

Определени са ставките по схемите за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци за Кампания 2020, със заповеди на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева. Размерът на ставките при някои от схемите е увеличен с близо 55 % , спрямо 2019 г. Ръстът е вследствие на допълнителното финансиране по схемите за обвързана подкрепа от..

публикувано на 26.02.21 в 14:09

Нови цени на тока ще предложат от ЕВН на КЕВР

До края на месец март 2021 г. дружествата от групата на EVN България ще внесат в КЕВР заявленията си за утвърждаване на нови цени от 1 юли 2021 г.  Предложените от компанията цени ще са определени на база одобрените с ценовото решение от 01.07.2020 г. от КЕВР необходими приходи за текущия регулаторен период, индексирани с  разликата между прогнозните..

публикувано на 26.02.21 в 11:27

Бургаският депутат Димитър Бойчев: Санирането ще продължи да е приоритет на правителството

Висока енергийност на сградите и повече инвестиции в тази посока, поиска от парламентарната трибуна бургаският депутат Димитър Бойчев. Според него, сградите трябва да бъ дат обновявани, да са с по-добри енергийни характеристики и гражданите да виждат реалните ползи от промените.  "Това е и целта на Законопроекта за енергийна ефективност (ЗЕЕ)...

публикувано на 25.02.21 в 15:31

Европейска помощ за енергийна ефективност в домовете

Различни проекти за енергийна ефективност на домакинствата могат да бъдат финансирани с европейски средства. Това коментира пред БНР-Бургас заместник - министърът на енергетиката Жечо Станков. Парите ще са по линия на Плана за възстановяване на Европа, каза той и поясни: „ Конкретно за индивидуалните граждани или еднофамилните сгради,..

публикувано на 24.02.21 в 11:07