Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ВиК-Бургас успокои:

След дъждовете, Бургас е обезпечен с питейна вода за поне 1 година


Жителите на Бургас и областта са обезпечени с питейна вода в следващата поне една година, съобщиха от ВиК-Бургас. Падналите дъждове напълниха язовир "Камчия" до 165 милиона кубически метра вода. Това е 2/3 от обема му.

„От 10 декември до 20 януари в язовир "Камчия" са влезли над 60 млн куб метра вода, тоест водна криза не се предвижда до края на тази година, даже до началото на следващата“, каза Димитър Гюров от водното дружество.

Язовир "Ясна Поляна" също вдигна нивото си. В момента там има 23 млн куб метра вода, което решава проблемите с водата на южното Черноморие.

Въпреки добрите новини, работата по свързването на алтернативните язовири Ахелой и Порой продължава. Макар и вече да не са проекти с гриф спешни, в момента там се извършват ремонтни дейности по свързването им с водоснабдителната мрежа в Бургас.

 „В момента имаме обществени поръчки и договорът ще бъде изпълнен. Работим, чакаме доставка на тръби и на други елементи, които са свързани с новия проект. Има ремонтни дейности по двата язовира, главно по електрически проблеми, които са там на самото място. Има колеги, които работят по отстраняването им.

След това започва прокопаването на тези прочути 10 км водопроводни тръби и мисля, че проблема ще бъде решен с включването на „Ахелой“ и „Порой“ към водопреносната мрежа на язовир „Камчия“, посочи Димитър Гюров.

Проектът предвижда изграждането на  3 км водопровод за яз. „Ахелой" и 7 км водопровод за яз. „Порой". Престои ВиК дружеството да възложи изграждането на 1 пречиствателна и 1 помпена станция за яз. „Ахелой" , както и 1 пречиствателна и 2 помпени станции за яз. „Порой". Резервното водоснабдяване се очаква да струва около 60 млн лв и по думите на екоминистъра Емил Димитров-Ревизоро трябва да бъде готово най-късно до февруари догодина.

Повече чуйте в звуковия файл
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Забранени са плановия прием и операции в областта до 19 март

Спрени са плановите операции и прием в лечебните заведения в област Бургас. Това се посочва в заповед на директорът на РЗИ Бургас д-р Георги Паздеров. От 12 часа днес до 00:00 часа на 19 март т.г. се въвеждат временни противоепидемични мерки в областта. Това се налага заради увеличаващия се брой на заразени с коронавирус в региона. В..

публикувано на 03.03.21 в 19:38

В Созопол ще има паметник на Левски

Община Созопол е с патриотична инициатива, за целта обяви дарителска кампания за изработването на паметник на Васил Левски. Кметът Тихомир Янакиев и главният архитект Радост Георгиева определиха и локацията на бъдещият бюст -паметник. Най-подходящото място е в градската градина на Созопол, около фонтана. Мотивът е, че мястото е..

публикувано на 03.03.21 в 16:07

Сливен отбеляза 143 години от Освобождението

В Сливен с камбанен звън и химна на България, който прозвуча точно в 12:00  часа от часовниковата кула на общината, бе отбелязан Националният празник 3 март. В централния храм „Св. Димитър“ Сливенският митрополит Йоаникий отслужи заупокойна молитва за загиналите за Освобождението на България и молебен за здраве и благоденствие на българския народ...

публикувано на 03.03.21 в 16:01

Тленните останки на руски войник, сражавал се за свободата на България, бяха препогребани в Айтос

Тленните останки на руски войник, сражавал се за освобождението на България по време на Руско – турската освободителна война 1877 – 78 г., бяха препогребани от село Карагеоргиево в град Айтос. Будни българи са спасили гроба му от изчезване и забрава. Това е единственият известен до сега случай в страната, при който граждани сами се..

обновено на 03.03.21 в 15:29

20 лодки с морски поздрав по повод Трети март (снимки)

20 лодки от яхтклубовете „Порт Бургас“ и „Черноморец Бургас“ се включиха във демонстрационната гонка по повод 3 март. Децата с ентусиазъм участваха в празничната програма за националния празник. В акваторията на на порта - край Магазия 1 и Морска гара те развяха в морето националния трибагреник и получиха много аплодисменти от бургазлии решили да..

публикувано на 03.03.21 в 14:47

С военна церемония и рецитал Созопол отбеляза Освобождението

С тържествени чествания под патронажа на кмета на община Созопол Тихомир Янакиев бе отбелязана 143-тата годишнина от Освобождението на България. Официалната церемония започна със слова, припомнящи тежкото петвековно робство и славните дела на българските революционери, опълченци и помогналите нам други народи. Въздействащ рецитал изнесоха..

публикувано на 03.03.21 в 14:34

Бургас празнува Трети март

Със заупокойна молитва в храм „Св. Кирил и Методий“ и тържествена церемония по издигането на националния флаг и знамената на Бургас и ЕС започна честването на националния празник в града ни. Програмата подготвена от Община беше редуцирана, заради високия брой на заразени с коровирус през последните дни. Представителните..

публикувано на 03.03.21 в 14:07