Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Готов е проектът на Общия устройствен план на Поморие

Ще се развива тилът на общината, бяга се от строежи по крайбрежието, посочва кметът Иван Алексиев
Балансиран Общ устройствен план, в който са защитени интересите и на обществеността, и на бизнеса, и на екологията. Така стратегическия документ, който задава посоките за развитие на морската община в следващите две десетилетия определи кметът на Поморие Иван Алексиев. Това е вторият опит на морската община, тъй като изготвеният през 2006-2007 година ОУП получи няколко отрицателни екологични оценки и процедурата бе спряна. Основен акцент в проекта сега е разрастването на общинския център към новите пътни артерии във вътрешността, посочва градоначалникът:

"Отваряме града в посока двата обхода към Бургас и към Ахелой, т.е към основните пътни артерии. Крайбрежието не го натоварваме с тежки параметри и строежи – отбягваме бетонирането на брега. Залагаме на 4 възлови места индустриални паркове, залагаме по периферията на Поморие, където са лозята възможност лозари да си изградят чифлици, във вътрешността, където се занимават с животновъдство да си създадат ферми. Помислили сме и за соларите, защото това е основна дейност на част от местните жители на Поморие. Развиваме сериозно тила на общината, защото там има потенциал."

Според изготвения ОУП подобно на ветрило Стария град на Поморие остава в основата, а по периферията ще са новите индустриални и вилни зони, където се предвижда ниско строителство. Като територии за въздействие са определени Лахана, която граничи с Бургас и местността Кошарите в посока Ахелой и Слънчев бряг. Предвиден е нов живот за земеделските земи около Поморийското  езеро без това да нарушава защитения му статут.  Това е и най-съществената разлика със стария ОУП. Кметът Иван Алексиев допълва:

"При нас се пресичат няколко защитени териториии - Айтоска планина, Стара планина-Емине, а Поморийското езеро е защитено по рамсарското споразумение. При такава наситеност няма как да не се получи конфликт между обществените и екологичните организации, бизнеса. Основната задача на екипа, изработил ОУП беше, да удовлетвори всички страни. На никого не отдаваме предимство, а търсим нормалния баланс за всички дейности, които могат да се развиват на територията на общината." 

Новият проект за Общ устройствен план на Поморие не е в конфликт с екологичното законодателство. Това потвърдиха от неправителствената организация „Зелени Балкани“, която работи на територията на Поморийското езеро. Проблемът в първия проект - урбанизирането на западния бряг на езерото и превръщането на земеделски земи, заети от лозя в курортна зона. Експертът Димитър Попов заяви:

"Територията около Поморийското езеро, в границите на защитена зона "Поморие", вече не влиза в плановете за урбанизиране. Това беше основната спирачка за съгласуването и одобрението на предходния проект. Категорично Община Поморие в лицето на кмета и проектанта са оценили, че за да има ОУП, той трябва да спазва всички норми на действащото законодателство." 

В проблемната зона около езерото, където има лозя, се предвижда изграждането основно на винарни, което е приемливо, добави Попов. Той уточни, че

Амбицията на Община Поморие е през март проектът да бъде внесен в МОСВ за разглеждане пред Националния експертен екологичен съвет, през юни да мине през Националния експертен съвет на регионалното министерство и в края на годината общината да има действащ стратегически документ. 

Общественото обсъждане на ОУП е предвидено в края на февруари. Амбицията на Община Поморие е през март проектът да бъде внесен в МОСВ за разглеждане пред Националния експертен екологичен съвет, през юни да мине през Националния експертен съвет на регионалното министерство и в края на годината общината да има действащ стратегически документ. 

Повече чуйте в звуковите файлове. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Темите в предаването "Булевард Демокрация" на 5 март

В предаването днес: Натискът върху болниците, как се справят в Карнобат и Айтос. В Айтос към момента има свободни места, както и нужното количество медикаменти. Най-голям проблем отново остава осигуряването на достатъчно медицински персонал, това информира директорът на здравното заведение д-р Паруш Парушев. Увеличени са леглата и в карнобатската..

публикувано на 05.03.21 в 14:56

Жители на село Маринка заплашват с блокада на пътя Бургас - М. Търново

Жителите на село Маринка заплашват с блокада на пътя Бургас - Малко Търново заради чести проблеми с тока в населеното място. Местните настояват да се извърши спешна ревизия и подмяна на старите ел. съоръжения. От днес в селото върви подписка, подготвя се и колективна жалба.  Чести прекъсвания на електричеството и пускане на ток с ниско..

публикувано на 05.03.21 в 14:21

Ротаракт клуб – Бургас с инициатива „С цвете в ръка срещу репродуктивните проблеми“

За първа година Ротаракт клуб – Бургас Пиргос организира благотворителна кампания под надслов “С цвете в ръка срещу репродуктивните проблеми”. Инициативата се осъществява с подкрепата на Фондация „Искам Бебе“, Община Бургас и известна бургаска фирма за цветя. Тя ще се проведе едновременно в 11 града на България и общо 20 Ротаракт..

публикувано на 05.03.21 в 13:59
Затварят част от ул.

Заради ремонт, кръстовище в центъра остава затворено за пет дни

По бургаската улица "Климент Охридски" ще бъде въведена временна организация на движението, съобщават от Община Бургас. Това се налага заради извършване на ремонтни дейности на ВиК мрежата. Преминаването на автомобили ще бъде забранено през кръстовището, образувано от ул. „Климент Охридски“ и ул. "Патриарх Евтимий ". Ограничението ще бъде..

публикувано на 05.03.21 в 12:02

Отсякоха опасни дървета в Ямбол

 Два кестена  са премахнати от централната алея на парка в Ямбол. Външни експерти са установили, че дърветата  са напълно изсъхнали и застрашават живота на гражданите. За тях са били подадени няколко сигнала.Причините за физиологично състояние на кестените  са или честите резитби на клони от дърветата, или че по време на преасфалтирането на..

публикувано на 05.03.21 в 09:31

Община Несебър предлага нова социална услуга

Община Несебър стартира нова специализирана социална услуга - „Асистентска подкрепа“ , която ще се осъществява в домашна среда. Потребители могат да бъдат: лица в над трудоспособна възраст в невъзможност за самообслужване, нямащи определена по съответния ред степен на намалена работоспособност; деца с трайни увреждания и пълнолетни лица с трайни..

публикувано на 04.03.21 в 15:02

Имоти на АПИ преминават към Областната администрация в Бургас

Поради отпаднала необходимост правителството отне от Агенция „Пътна инфраструктура” правото на управление върху имоти - публична държавна собственост.  Това са четири терена, заедно с построените в тях сгради. Министерският съвет на днешното си заседание обяви три от имотите за частна държавна собственост. Част от тях  се намират в село Дебелт,..

публикувано на 04.03.21 в 14:58