Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дебати около Наредбата за общинските жилища в Бургас

Снимката е илюстративна.


Общински съветници от БСП предлагат промени в Наредбата за настаняване и продажба на общински жилища в Бургас. Една от целите им е да се избегне спекулация с последваща препродажба на закупените имоти. Докладната записка предизвика дебати в комисиите към Общинския съвет. Според местната администрация предложенията са незаконосъобразни.

Процедурите и цените, по които се отдават и продават общински жилища често са предизвиквали дебати в Общинския съвет през последните години. Общинските съветници от БСП  Христо Панайотов и Стоян Коларов посочват в своята докладна записка, че към края на миналата година чакащите за настаняване в общински жилища са около 450 души. Същевременно за последните 5 години Община Бургас е придобила идва 9 общински жилища, като очаква още 24 апартамента и 14 паркоместа. За същия период реализираните средства от продажба на такива жилища са около 4 милиона и половина лева.

„Първото предложение е свързано с 3-годишен мораториум върху препродажбата на общински жилища. Второто е, средствата от продажбата на общински жилища да постъпват целево във фонд „Жилища“ и да се изразходват само за финансирането и построяването на нови жилища“, обясни Стоян Коларов.

От Община Бургас посочиха, че предложенията са незаконосъобразни. „Не може след като сме продали едно общинско жилище да проследяваме и да разваляме договори за продажби. Единственото условие за продажба трябва да го е имало към датата, в която са се преценявали тези обстоятелства от жилищната комисия“, посочи Златина Георгиева от правния отдел на местната администрация.

Против предложенията е и общинският съветник Иво Баев, председател на правната комисия. „За мен със сигурност е незаконосъобразно ограничаването на правото на продажба, защото то е не само конституционно закрепено, но е и в Хартата за правата и свободите. Такова право може да бъде ограничавано само със закон“, обясни той.

Според общинския съветник от БСП Павел Маринов, възможно е докладната записка да се преработи. „Бихме могли да решим този въпрос с някакъв вид тежест, която да бъде вписана за определен срок в полза на Общината. Да не бъде забрана, но да бъде тежест, която да пречи за продажбата на имота в рамките на някакъв срок“, допълни той.

След дебатите в правната комисия, Христо Панайотов посочи, че част предложенията в докладната записка ще бъдат преработени.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Татяна Минкова бе избрана за председател на Областната организация на БЧК Бургас

Татяна Минкова бе избрана за председател на Областната организация на БЧК Бургас на отчетнои-изборно събрпание, провело се на 5 март 2021г. Във връзка с усложнената епидемична обстановка, свързана с разпространението на Ковид 19, и наложените ограничителни мерки, то се проведе дистанционно, без физическо присъствие с единна форма на гласуване..

публикувано на 08.03.21 в 17:57

Ще ни дава ли на съд ЧСИ, ако не платим техническия паспорт на сградата?

Частен съдебен изпълнител ще събира задълженията на собственици, не заплатили изготвянето на технически паспорт на сградата. Възлагането в този случай ще извършва кметът на съответната община. Срокът за извършване на техническото обследване е до края на декември 2022 година и няма да бъде удължаван.  Техническият паспорт..

публикувано на 08.03.21 в 17:41

Четири улици в к-с „Меден рудник“ ще носят имената на видни дами

Четири улици в к-с „Меден рудник“ ще носят имената на видни български жени, свързани с Бургас. Това става възможно след решение на Общинския съвет по предложение на Гражданската инициатива “ Бургас-Паметни жени”.  „Инициативата ни е точно отпреди три години като искахме да отбележим 80-годишнината от първото гласуване на жените на парламентарни..

публикувано на 08.03.21 в 15:24

" Булевард Демокрация" на 8-ми март

Темите,които ще ви представим днес: С колко е увеличен броят на ковид леглата в бургаска област и къде има свободни, ще чуем директорът на  РЗИ д-р Георги Паздеров Как ще бъде изготвян техническият паспорт на сградите и как ще бъдат ангажирани домоуправителите Защо и как ще бъде съборена част от крепостната стена на Созопол?. Позицията..

публикувано на 08.03.21 в 14:26

Цвете за бебе и в Бургас на "Александровска", до компаса

За първа година Ротаракт клуб – Бургас Пиргос организира благотворителна кампания под надслов “С цвете в ръка срещу репродуктивните проблеми”. Инициативата се осъществява с подкрепата на Фондация „Искам Бебе“, Община Бургас и известна бургаска фирма за цветя,   едновременно в 11 града на България и общо 20 Ротаракт клуба. Идеята за тази кампания е..

публикувано на 08.03.21 в 09:32
Затварят част от ул.

Заради ремонт, кръстовище в центъра остава затворено за пет дни

По бургаската улица "Климент Охридски" ще бъде въведена временна организация на движението, съобщават от Община Бургас. Това се налага заради извършване на ремонтни дейности на ВиК мрежата. Преминаването на автомобили ще бъде забранено през кръстовището, образувано от ул. „Климент Охридски“ и ул. "Патриарх Евтимий ". Ограничението ще бъде..

обновено на 08.03.21 в 08:17

ЕС променя правилата на играта при цифровите услуги и пазари

Закон, който Австралийският парламент прие задължава технологичните гиганти да възмездяват медиите за публикуване на създадено от тях съдържание. Благодарение на него, се очаква двете водещи компании в дигиталния сектор Google и Facebook, да инвестират десетки милиони долара в споразумения за ползване на местно съдържание. Това доведе и до..

публикувано на 08.03.21 в 08:00