Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РЕСТАРТИРАЙ ЕВРОПА: Инициативата „Конференция за бъдещето на Европа“

Илхан Кючюк
Снимка: БГНЕС

Инициативата  „Конференция за бъдещето на Европа“  ще получи по-силен тласък  в следващите месеци. Евродепутатът Илхан Кючюк   пояснява:
Тук разговорът е важен за това какво предстои през следващите месеци и години, защото не трябва да оставаме само на плоскостта на добрите политически послания. Европа трябва да бъде променена, за да бъде ефективна. Редица политически кризи доказаха, че  някои елементи при  вземането на решения не функционират по най-добирят начин. По време на ключови гласувания,  за които е необходимо абсолютното мнозинство, то се използва  като политически блокаж  или политически шантаж  от някои. Може би е дошъл моментът по време на Конференцията за бъдещето на Европа да бъде преосмислен  механизмът на вземане на решения.
Кючюк вижда огромни възможности в  Конференцията за бъдещето на Европа , която ще бъде едно ново начало.  Добре е България да има своето мненине как иска да вижда ЕС. Добре е България да промотира и идеята Западните Балкани, особено тези, които имат статут  на кандидат -член , да бъдат част от Конференцията за бъдещето на Европа , защото тя не  е  за  днешна Европа , а за една бъдеща Европа , в която ние безспорно виждаме и страните от Западните Балкани. 
Първоначалната идея във варианта преди ковид, беше  завършекът на инициативата да бъде по време на френското председателство. Вероятно френското председателство ще изиграе ключова роля. Президентът Макрон много пъти е казвал, че иска да види една нова, реформирана Европа. Ние като част от тази центристка политическа формация в Европейския парламент много настояваме. Имаме даже и собствен кандидат за координатор на Конференцията. 
Тя ще  постави  няколко въпроса, сред тях и  как се  включват европейските граждани в процеса на вземане на решения. Илхан Кючюк отбелязва:  Процесът на отчуждаване на гражданите като цяло от политиката се вижда отчетливо на европейски избори. Спомняте си колко малко беше представителството, ниска беше избирателната активност в България. Наблюдава се едно отдалечаване от европейските институции, а кризите ни показаха, че Европа е решението освен на ценностните въпроси, и на кризисните ситуации. Нали не си представяте, че в една толкова динамична световна среда България като средна по големина, в сравнение с големите дори малка държава, би успяла да се пребори за ваксини .И то да бъдат солидарно разпределени.  А така, когато  Европейската Комисия преговаря от името на всички, доста по-лесно се получават нещата. 
Изслушването на гражданите ще бъде важния елемент. Вторият важен елемен те да се поставят значимите въпроси за начина, по  който ще функционира ЕС. От време на време се дават идеи за различни форми на съюзи.Имаме почти изграден енергиен съюз, почти изграден банков съюз. Говорим за по-голяма неутралност и  автономност по отношение на външната ни политика  и отбранителната политика. Това ще бъде един от ключовите дискутирани въпроси . Говорим за по силен ЕС, който да не бъде зависим от доставките  на жизнено важни ресурси. Забави се Конференцията, но по- голяма  динамика  се очаква по врема нафренското председателство. Сега сме на португалско. Чухме приоритете и те са изцяло свързани с възстановяването и епидимиологично и икономическо. Прибавят се ш по задълбочени връзки на ЕС   с  Африка. Имплементиране на стратегията, която отдавна съществува на масата на европейските институции, за по- задълбочеино партньорство с  Африка, което трябва да бъде моногобхватно и многосекторно, защото е един континет който продължава да се динамизира. ЕС има традиционно добри отношения с африканските държави. Въпросът е да има един цялостен поглед за отношенията. И  си поставя амбицията да  бъде проведена среща на високо равнище или  поне да бъде  подготвена от съответното председателство. 

Репортажът е създаден като част от рубриката "Рестартирай Европа. По-силна - за теб", която се излъчва с финансовата подкрепа на Европейския Парламент. 

#РестартирайЕвропа

#КонференцияЕвропа



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почина журналистът Иван Гарелов

На 81-годишна възраст почина популярният журналист Иван Гарелов. Това съобщиха от "Пирогов", където той беше лекуван повече от месец. Телевизионната легенда е починал тази сутрин, допълниха от болницата. Той беше транспортиран по спешност в неврореанимацията на "Пирогов " в средата на юли т.г. след черепно-мозъчна травма. Журналистическата кариера на..

публикувано на 03.09.24 в 10:26

Водата ще бъде спряна на няколко места днес в Бургас

Водата ще бъде спряна днес от 08:30 часа до 14:00 часа в района на: ул. "Пробуда" в участъка между ул. "Калоян" и ул. "Гладстон", както и по ул. "Ивайло " в участъка между ул. "Любен Каравелов" и ул. "Македония". Това съобщават от Ви К - Бургас. Вода няма да има  до 17.00 часа за всички фирми в района между паркинга на КАТ и Хладилника. Причината и..

публикувано на 03.09.24 в 08:47

Деца рисуваха в парка на селo Голямо Крушево

Малките художници на селo Голямо Крушево превърнаха парковото пространство в картинна галерия, съобщават от Община Болярово. Повод е празникът на населеното място.  Програмата включваше ателиета за рисуване върху стреч фолио, а малките художници превърнаха в своеобразна галерия мястото за отдих и новоизградената беседка.

публикувано на 02.09.24 в 15:56
Община Сливен

Започва допълнителна дезинсекция срещу комари в община Сливен

  Допълнителна дезинсекционна обработка срещу комари  започва о т днес в община Сливен .  Тя се налага заради наличие на регистрирани случаи на Западнонилска треска в страната и предписание за извършване на задължителни хигиенни мероприятия на държавния здравен инспектор, посочват от Общината.  Ще бъдат обработени и поречията на реките..

публикувано на 02.09.24 в 13:22

Къде днес ще отстраняват аварии от ВиК - Бургас

Днес,  от 10:00 до 15:00 часа поради авария ще бъде спряно водоподаването в бургаския кв.„Банево“. Ремонтните дейности ще бъдат на ул. "1-ва", съобщи водоснабдителното дружество в града.  А във връзка с издадени заповеди на кмета на община Поморие за обявяване на режим на водоподаването, в село Козичено водоподаването се спира ежедневно от 18 часа..

публикувано на 02.09.24 в 07:45
архив

До 10 октомври се затваря в Бургас част от улица "Пробуда"

Поради ремонтно-възстановителни дейности на битово-фекална канализация по ул. „Пробуда“, от 10:00 часа на 02.09.2024 г. до 10.10.2024 г. се затваря за движение на превозни средства участъкът от ул. „Уилям Гладстон“ до ул. „Ивайло“, съобщи Община Бургас. Оттам призовават да се спазва временната организация на движение, както и използването на..

публикувано на 01.09.24 в 22:48
Снимката е илюстративна

С един час закъснява бързият влак от Бургас за София

Експресен влак номер 3684 от Бургас за София престоява на гарата в морския влак вече повече от час. За това сигнализира слушател на БНР Бургас. Влакът е от новите композиции, които БДЖ пуснаха преди два месеца и които изминават разстоянието София-Бургас за 5 часа и 55 минути.  Влакът е трябвало да тръгне в 16 часа и да е в столицата в 21:55 часа.  При..

публикувано на 01.09.24 в 16:44