Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Георги Дракалиев: Община Бургас трябва да има метод за еднократно финансово подпомагане на родители

| обновено на 22.01.21 в 12:25В Бургас да има еднократно финансово подпомагане на семейства с новородени или осиновени деца. Това предлагат в докладна записка общински съветници. В сегашната ситуация търсим и социални методи, чрез които родителите да бъдат стимулирани, каза Георги Дракалиев, един от вносителите на предложението за нов Правилник:


"Като част от социалната политика, която община Бургас провежда, знаете, че тя е и на едно от първите места в страната  по отделяне на средства за различни социални групи. Например за даровити деца, студенти, спортни, културни и образователни институции и стигнете до пенсионерски клубове и неправителствени организации. Тук в случая става дума за подпомагане в най-ранна възраст на нашето бъдеще, т.е. на децата, а именно на родителите, които са отделили средства, време, труд и енергия за повишаване на квалификациите, за които имат образование. Става дума за Правилник насърчаващ отговорното родителство, един вид образована раждаемост. Една такава стъпка от политиката на общината е този "Правилник за еднократно финансово стимулиране на родители за насърчаване на раждаемостта и подпомагане на отглеждането на деца". Надяваме се в бъдеще да се развива все повече и повече, да имаме възможност да отделяме по-големи средства от общинския бюджет за една такава първична помощ за тези семейства с първо, второ, трето и повече деца. 
Бургас е една от общините в страната, в които няма такъв вид подпомагане. В много други общини действат подобни нормативни актове. Това е една от причините още в края на предния мандат бях внесъл един правилник за обществено обсъждане, дойдоха изборите и той не стигна до разглеждане на Общинска сесия. Сега се надявам колегите да го подкрепят. Общата сума ще се гласува с годишния бюджет следващия месец и в него се гласуват общите суми за подпомагане и в останалите сектори - спорт, култура. Конкретна сума не фигурира в нито един от Правилниците за подпомагане на Община Бургас. От това, че няма конкретна сума означава, че във всеки един бюджет тя би могла да е различна и да нараства. На предстоящата Общинска сесия очаквам колегите да подкрепят предложението, защото и от останалите политически сили по време на комисиите се забелязва положително отношение", посочи той

Различни гледни точки предизвикаха дебати в комисиите към Общинския съвет.

Предложенията за корекции в текстовете на Правилника ще чуете в следобедния ефир на БНР Бургас.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Забранени са плановия прием и операции в областта до 19 март

Спрени са плановите операции и прием в лечебните заведения в област Бургас. Това се посочва в заповед на директорът на РЗИ Бургас д-р Георги Паздеров. От 12 часа днес до 00:00 часа на 19 март т.г. се въвеждат временни противоепидемични мерки в областта. Това се налага заради увеличаващия се брой на заразени с коронавирус в региона. В..

публикувано на 03.03.21 в 19:38

В Созопол ще има паметник на Левски

Община Созопол е с патриотична инициатива, за целта обяви дарителска кампания за изработването на паметник на Васил Левски. Кметът Тихомир Янакиев и главният архитект Радост Георгиева определиха и локацията на бъдещият бюст -паметник. Най-подходящото място е в градската градина на Созопол, около фонтана. Мотивът е, че мястото е..

публикувано на 03.03.21 в 16:07

Сливен отбеляза 143 години от Освобождението

В Сливен с камбанен звън и химна на България, който прозвуча точно в 12:00  часа от часовниковата кула на общината, бе отбелязан Националният празник 3 март. В централния храм „Св. Димитър“ Сливенският митрополит Йоаникий отслужи заупокойна молитва за загиналите за Освобождението на България и молебен за здраве и благоденствие на българския народ...

публикувано на 03.03.21 в 16:01

Тленните останки на руски войник, сражавал се за свободата на България, бяха препогребани в Айтос

Тленните останки на руски войник, сражавал се за освобождението на България по време на Руско – турската освободителна война 1877 – 78 г., бяха препогребани от село Карагеоргиево в град Айтос. Будни българи са спасили гроба му от изчезване и забрава. Това е единственият известен до сега случай в страната, при който граждани сами се..

обновено на 03.03.21 в 15:29

20 лодки с морски поздрав по повод Трети март (снимки)

20 лодки от яхтклубовете „Порт Бургас“ и „Черноморец Бургас“ се включиха във демонстрационната гонка по повод 3 март. Децата с ентусиазъм участваха в празничната програма за националния празник. В акваторията на на порта - край Магазия 1 и Морска гара те развяха в морето националния трибагреник и получиха много аплодисменти от бургазлии решили да..

публикувано на 03.03.21 в 14:47

С военна церемония и рецитал Созопол отбеляза Освобождението

С тържествени чествания под патронажа на кмета на община Созопол Тихомир Янакиев бе отбелязана 143-тата годишнина от Освобождението на България. Официалната церемония започна със слова, припомнящи тежкото петвековно робство и славните дела на българските революционери, опълченци и помогналите нам други народи. Въздействащ рецитал изнесоха..

публикувано на 03.03.21 в 14:34

Бургас празнува Трети март

Със заупокойна молитва в храм „Св. Кирил и Методий“ и тържествена церемония по издигането на националния флаг и знамената на Бургас и ЕС започна честването на националния празник в града ни. Програмата подготвена от Община беше редуцирана, заради високия брой на заразени с коровирус през последните дни. Представителните..

публикувано на 03.03.21 в 14:07