Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Община Бургас ще осигури достъп и паркиране до лодкостоянката в местността Кьошето

Укритието за рибарски лодки, планирано в  бургаската местност "Ъгъла", бивша местност "Кьошето“,  ще  може да бъде ползвано и от други малки плавателни съдове,  ще бъде част от концепцията на Община Бургас за развитието на  морските таксита. Постепенно по  цялото крайбрежие ще  има подходящи   съоръжения за тях.

Инвестиционната  инициатива на Община Бургас  за изграждане на лодкостоянката  при  Кюшето  сега изисква  промяна за  част от  урегурилания поземлен имот с размер не повече от 600 кв. м. По действащ план площта  е  4560 кв метра, след изменението ще бъде  3903 квм. Частта която се засяга -всъщност на мястото  има изпълнени  само  бетонови подпорни стени, преди в УПИ 1 е бил позициониран корабът Знаме на мира. От Общината уточниха:  На мястото  не  правим нищо, което вече не е направено. Нямаме съществуващо озеленяване, което да бъде засегнато нито има едроразмерна растителност  в тази част. Имаме и подробно геодезическо заснемане.

 За достъп до новото  съоръжение е необходима  промяната на улична регулация. Улицата за достъп трябваше да мине между  зоната, ползвана  сега за паркиране, и  бункера, но  тъй като така улицата би останала тясна и без обръщало, архитект Мирослав Бойчев  предложи паркингът „да слезе“ на новообразуваната улица,а УПИ 1 да се "измести" нагоре като граница, алеята да остане. По този начин  ще се уедри площта за паркиране  и ще се даде възможност  улицата да има обръщало,   имотът за озеленяване  ще стане буферен между паркинга и жилищната част горе.

Арх. К. Христов отбеляза, че УПИ1 се води за  озеленяване, а реално целият  се използва за паркиране. Той попита предвижда ли се все пак  смяна на предназначението  и този парцел за озеленяване, който никога не е бил озеленен, с оглед на историята му и сегашното ползване, дали  се води  част от зелената система -направена ли е  равносместка  дали това отнемане  влиза в разрез с нормите за озеленяване. Кварталът няма много възможности за озеленяване, с изключение на този парцел, и брегоукрепването което в момента се довършва , подчерта Христов.

От общината посочиха, че  за Кюшето като самостоятелна териториална единица и със самия подробен усптройствен план, който е одобрен, няма  изискване за процентно съотношение на частите за озеленяване.  Такъв баланс има единствено с Общия устроствен план на град Бургас където са описани площите за озеленяване спрямо  брой жители на града. Тези баланси бяха налични във всички стари подробни  планове, които са правени 90-те години. Към момента нормата от 20 кв. м озеленена площ на жител е спазена, но това е за територията на целия град Бургас.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Созопол ще има паметник на Левски

Община Созопол е с патриотична инициатива, за целта обяви дарителска кампания за изработването на паметник на Васил Левски. Кметът Тихомир Янакиев и главният архитект Радост Георгиева определиха и локацията на бъдещият бюст -паметник. Най-подходящото място е в градската градина на Созопол, около фонтана. Мотивът е, че мястото е..

публикувано на 03.03.21 в 16:07

Сливен отбеляза 143 години от Освобождението

В Сливен с камбанен звън и химна на България, който прозвуча точно в 12 часа от часовниковата кула на общината, бе отбелязан Националният празник 3-ти март. В централния храм „Св. Димитър“ Сливенският митрополит Йоаникий отслужи заупокойна молитва за загиналите за Освобождението на България и  молебен за здраве и благоденствие на българския народ...

публикувано на 03.03.21 в 16:01

Тленните останки на руски войник, сражавал се за свободата на България, бяха препогребани в Айтос

Тленните останки на руски войник, сражавал се за освобождението на България по време на Руско – турската освободителна война 1877 – 78 г., бяха препогребани от село Карагеоргиево в град Айтос. Будни българи са спасили гроба му от изчезване и забрава. Това е единственият известен до сега случай в страната, при който граждани сами се..

обновено на 03.03.21 в 15:29

20 лодки с морски поздрав по повод Трети март (снимки)

20 лодки от яхтклубовете „Порт Бургас“ и „Черноморец Бургас“ се включиха във демонстрационната гонка по повод 3 март. Децата с ентусиазъм участваха в празничната програма за националния празник. В акваторията на на порта - край Магазия 1 и Морска гара те развяха в морето националния трибагреник и получиха много аплодисменти от бургазлии решили да..

публикувано на 03.03.21 в 14:47

С военна церемония и рецитал Созопол отбеляза Освобождението

С тържествени чествания под патронажа на кмета на община Созопол Тихомир Янакиев бе отбелязана 143-тата годишнина от Освобождението на България. Официалната церемония започна със слова, припомнящи тежкото петвековно робство и славните дела на българските революционери, опълченци и помогналите нам други народи. Въздействащ рецитал изнесоха..

публикувано на 03.03.21 в 14:34

Бургас празнува Трети март

Със заупокойна молитва в храм „Св. Кирил и Методий“ и тържествена церемония по издигането на националния флаг и знамената на Бургас и ЕС започна честването на националния празник в града ни. Програмата подготвена от Община беше редуцирана, заради високия брой на заразени с коровирус през последните дни. Представителните..

публикувано на 03.03.21 в 14:07

Реплика на Браилското знаме може да се види в Ямбол

С тържествена церемония и благодарствен молебен беше отбелязан Националния празник в Ямбол. Стотици граждани поднесоха венци и цветя пред паметника на загиналите за Освобождението. В храм паметника „Александър Невски”, в местността Бакаджиците край Ямбол, беше отслужена заупокойна молитва. Десетки се поклониха пред мемориалната плоча  на..

публикувано на 03.03.21 в 13:25