Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Созопол залага на бюджет над 23 млн. лв., представят го в сряда

В Несебър приключи общественото обсъждане

Срокът за предложения към бюджета на Несебър изтече днес. Седмица дадоха от местната администрация, ако жителите на общината искат да направят допълнения. 

Проектобюджетът на Община Несебър ще колкото и миналогодишният - малко над 65 милиона лева, показа справка на БНР-Бургас. Срокът за предложения за него изтича днес. Приходната му част е като през 2020 г. - 65 200 000 лв. Близо 50 милиона са планираните собствени приходи. Над 12 са заделени за капиталови разходи. Общината планира да получи европейско финансиране от 7.5 милиона лева. Някои от проектите са разширение на Детската градина „Слънце“, реконструкция на улици в Стария град, както и продължаване на проекта за рибарското пристанище на северната буна. Администрацията е заложила за проектиране през тази година редица обекти. Сред тях са консервация и реставрация на църквите „Св. Св. Архангели Михаил и Гавраил“ и „Христос Пантократор“, както и на двете вятърни мелници. За самия Несебър ще се проектират разширение на гробищния парк; общински център за изследване на флората и фауната, заедно с ботанически и природонаучен музей; пристройка на детската градина „Моряче“ и други. В „Слънчев бряг“ ще се изготвят документи за улици и осветление, разширение на част от ул. „Първа“ и паркинги по нея. Проекти за инфраструктура ще се изготвят и за Обзор и Равда, както и за някои от селата.

До края на седмицата в Созопол събират становища и предложения за техния бюджет. Той ще бъде представен в YouTube на 27 януари, в сряда. Документите за него са качени на 15 януари на страницата на общината. Общата му рамка е малко над 23 милиона лева. Над 14 милиона са планираните местни приходи, близо 13 - разходите за дейности в общината. През тази година Созопол ще трябва да върне близо милион и половина от заема от централния бюджет, над 2 милиона от досегашните си кредити.

Какво е заложено в него? С малко над 700 000 лв. се предвижда рехабилитация на част от ул. „Републиканска“ и още няколко участъка в Созопол, основното финансиране е от Програмата за развитие на селските райони. Над половин милион лева европари ще влязат за проекта за съществуващото рибарско пристанище в Созопол, а над 350 000 - за патронажна грижа и програмата за топъл обяд. Със собствени средства ще бъде завършен ремонта на пътя Росен - Атия, ще се изгради дъждовна канализация по ул. „Републиканска“ в Созопол и ще се ремонтира участъкът, ще се доизгради канализация в Равадиново. 100 000 лв. са заложени за проектиране и изграждане на автогара в Черноморец. В първоначалния вариант на капиталовата програма е заложен и четвърт милион лева за изграждане на подземни контейнери в Созопол.

В Приморско общественото обсъждане на бюджета ще е присъствено, насрочено е за 4 февруари, а документът е качен на страницата на администрацията.

В сряда, на 27 януари, ще бъде гласуван проектобюджетът на Община Малко Търново. Заседанието на местния съвет е от 15 ч.

Присъствено ще е и общественото обсъждане на проектобюджетът на Карнобат. То е насрочено за петък, 29 януари, от 15 ч., в заседателната зала. Проектът е качен на страницата на общината. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Несебър предлага нова социална услуга

Община Несебър стартира нова специализирана социална услуга - „Асистентска подкрепа“ , която ще се осъществява в домашна среда. Потребители могат да бъдат: лица в над трудоспособна възраст в невъзможност за самообслужване, нямащи определена по съответния ред степен на намалена работоспособност; деца с трайни увреждания и пълнолетни лица с трайни..

публикувано на 04.03.21 в 15:02

Имоти на АПИ преминават към Областната администрация в Бургас

Поради отпаднала необходимост правителството отне от Агенция „Пътна инфраструктура” правото на управление върху имоти - публична държавна собственост.  Това са четири терена, заедно с построените в тях сгради. Министерският съвет на днешното си заседание обяви три от имотите за частна държавна собственост. Част от тях  се намират в село Дебелт,..

публикувано на 04.03.21 в 14:58

"Булевард Демокрация" - на 4 март

Докато чакаме договорените ваксини да пристигнат някой ден и да достигнем прословутия процент от 70 на сто имунизирани, пък дано това се случи преди новата ваксинация, май ще дочакаме руската инжекция. „ Комисията по хуманна медицина към Европейската агенция по лекарствата започна цялостен преглед на руската ваксина "Спутник V".  Това е..

публикувано на 04.03.21 в 14:55

Възстановяват транспортни разходи на учителите

Министерският съвет одобри допълнителни трансфери по бюджетите на общините в размер на 8 115 597 лв. за възстановяване на разходите за транспорт и за наем на педагогическите специалисти в институциите в системата на предучилищното и училищното образование. Необходимите средства са изчислени на базата на получена информация от кметовете на общини,..

публикувано на 04.03.21 в 14:28

В Айтос с извънреден безплатен транспорт на Задушница в събота

За улеснение на гражданите, Община Айтос и общинското търговско дружество "Айтос - Автотранспорт" ЕООД организират безплатен транспорт до Гробищния парк на 6 март /събота/ - Голяма Задушница преди Месни заговезни и Великия пост. В събота, на 6 март, автобусът ще тръгне от Автогарата в 8.30 часа, и ще се движи по обичайния маршрут. Обратният курс..

публикувано на 04.03.21 в 13:34

Нови 100 места за автомобили до бл.76-80 в „Меден рудник“

Приключи изграждането на новия паркинг за 100 автомобила до бл.76-80 в „Меден рудник“, съобщи Община Бургас. На същото място преди години имаше незаконно поставени  метални гаражни клетки. Заедно с паркоместата са изпълнени тротоари и подходи към жилищните блокове, за да не газят хората в кал при влажно време. Проектът е изпълнен след заявено изрично..

публикувано на 04.03.21 в 13:08

В село Баня протестират, не искат отделяне от община Несебър

В отворено писмо до премиера Борисов, Министерския съвет и областния управител на Бургас жителите на село Баня се обявяват против отделянето им от община Несебър . В неделя на референдум в град Обзор и още 6 села 73 на 100 от гласувалите избраха да се обособи нова община с център Обзор. Днес над 60 жители на село Баня се събраха на протест срещу..

публикувано на 04.03.21 в 12:13