Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Среща във влак ражда музикално-поетичния тандем Бозо Дорошенко и Георгиос Филаделфевс

Пианистът Бозо Дорошенко и гръцкият артист Георгиос Филаделфевс ще представят днес пред бургаската публика музикално-артистичния спектакъл "Случайна среща между музиката и поезията". В програмата са включени клавирни произведения от 19-ти и 20-ти век, както и  поеми от големи европейски автори. Много настроение и приятни емоции ще внесе в спектакъла участието на музикантът и актьор Георгиос Филаделфевс. Той, освен че ще чете поезия, ще разкаже с чувство за хумор откъси от живота си.

"Случайна среща, защото с това талантливо момче Бозо Дорошенко ние се срещнахме във влака, той пътуваше за Бургас, а аз за Сливен, след концерт и там поговорихме точно пет минути и той реши да се срещне с мен, да дойде и да ми посфири. Това всъщност е една нова програма, която той учи, с произведения от Бетховен, Чайковски, Рахманинов и Шопен и решихме да направим този спектакъл в Бургас".

Георгиос Филаделфевс е роден в Атина. В България пристига през 1998 година, за да учи пиано в Националната музикална академия „Панчо Владигеров”. По-късно среща съпругата си, която е от Сливен и оства да живее у нас. Филаделфефс има в репертоара си 28 концерта за пиано и оркестър, 22 тенорови партии, старинни арии, както и голям солов пианистичен репертоар. По време на първия локдаун направи серия от хумористични виде, които публикува във Фейсбук. Още за тях, разговорът ни с него продължава след малко.

Музикално-артистичния спектакъл "Случайна среща между музиката и поезията"  можем да видим днес от 19.00 часа, в Културния  дом-НХК.  
Интервюто с Георгиос Филаделфевс можете да чуете от звуковия файл.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Две публични лекции по кино в Киноклас Бургас

32-ма участници – ученици и студенти от Бургас и страната, гледаха “Сцени от живота на една актриса” на режисьора Иван Владимиров. След като бяха запознати с различните позиции във филмопроизводството, учениците бяха разпределени в два екипа. След среща с режисьора на работния филм “Сцени от живота на една актриса”, на която той разказа за..

публикувано на 24.02.21 в 16:55

Министерството на културата финансира гостуването на арт проекти в различни градове

Министерството на културата обяви две програми "Мобилност" - за професионални и непрофесионални културни организации и артисти.Те дават възможност изкуството и неговите създатели да пътуват. Така сътворени в Бургас културни продукти могат да бъдат показвани в различни краища на страната, без това да натоварва финансово творците. А публиката да се радва..

публикувано на 24.02.21 в 11:29

Еко мартеници с минерали в Природонаучния музей в Бургас

Уникални мартеници с минерали предлагат в Природонаучния музей. Може да си закупите от тях или сами да си ги направите като се включите в творческа работилница. Специалните еко мартенички имат освен бял и червен конец и минерали за здраве, успехи, късмет и щастие. "Слагаме тигрово око, аметист, кварц и много други. Използваме..

обновено на 24.02.21 в 10:05

„Zaberski vs. Yossifov” в Бургас

Проектът „Зимни джаз вечери” представя албума „Zaberski vs. Yossifov” в Бургас. Авторските композиции на двамата джазмени са създадени по време на пандемията.  Пиесите на Ангел Заберски -син са в стил бибоп и мейнстриим, две от тях са по-оркестрови. Михаил Йосифов се включва с оптимистични джазови композиции.  Зад албума стои..

обновено на 23.02.21 в 16:37

Над 40 творци от Бургас и страната участват в изложбата "Млади автори"

Изложбата "Млади автори" е представена в залата на Дружеството на бургаските художници. В тазгодишното издание участват 46 творци от Бургас и страната до четиридесетгодишна възраст, съобщи председателят на дружеството Добрин Вътев: „Те се представят със 101 творби, като има живопис, графика и скулптура. Това е традиционна..

публикувано на 23.02.21 в 14:39

Ансамбъл "Странджа" с концерт посветен на пролетните празници

Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа" ще представи първия си концерт за тази година. Подготвена е 70 минутна двустилна програма с репертоар от Странджа и Еркеч, която е обвързана предимно с наближаващите пролетни празници, съобщи ръководителят на ансамбъла Марио Егов: „Началото е сценична разработка на празника Сирни Заговезни и..

обновено на 23.02.21 в 10:36

ВМРО: Бургас да почете паметта на Раковски за 200 години от рождението му

В културния календар на община Бургас да бъде включен и ритуал за почитане на личността на Георги Раковски, това да бъде рождената му дата, предлагат съветниците Николай Стоянов и Георги Дракалиев. Георги Раковски е организатор и ръководител на българското национално-освободителното движение, подчерта Дракалиев „Тази година, във връзка с..

публикувано на 20.02.21 в 16:38