Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Искат с петиция разширение на синята зона в жк "Възраждане" /ОБНОВЕНА/
Онлайн петиция за разширяване на синята зона започнаха живущи в бургаския комплекс „Възраждане“. Инициаторите смятат, че така ще се реши проблема с безразборното паркиране и собствениците ще могат да паркират спокойно до домовете си. 

Последното разширение на синята зона в Бургас е от март. С днешна дата към обхвата й иска да се присъедини ново, доста голямо като териториален обхват парче от града. Става въпрос за района, заключен между улица  „Гладстон“ и бул. „Мария Луиза“ и между улиците „Сан Стефано“ и „Раковски“. Досега там хората паркират безплатно, но трудно намират свободни места. Проблемът е особено наболял за живущите в района, които прибирайки се вечер от работа трудно намират къде да паркират.  

Мястото е едно от най-конфликтните в града. В част от жилищните кооперации, изникнали през последните години има гаражи, в други, строени по-рано това бе излишна екстра. В част от гаражните клетки сега виждаме фризьорски салончета, малки магазинчета и офиси. В същото време повечето семейства имат по една, често и по две коли. Паркинги бяха построени, като този на ул. "Дебелт", бул. "Мария Луиза" и пред някои блокове, но те не са достатъчни. Идеята за многоетажни паркинги на общината пък не срещна разбиране от страна на живущите. Така омагьосаният кръг с паркирането в тази част на града продължава да тормози местните. И докато едни виждат надежда в синята зона, други ги попарват в разгорелите се дискусии в мрежата.  На място положението не е по-различно – едни са „за“, други твърдо „против“

„… Има нужда от синя зона, близо сме до центъра и хората, които работят там, спират тук.

… Трябва първо да се оправят улиците, и след това да се подреди това

Като стане синя зона пак няма да има места за паркирене. Колите са много, на мястото на една къща сега има кооперация с 10-15 коли

… Може би решението са подземни или надземни паркинги

… Не намирам никога места за паркине, по-добре да си платиш и да имаш къде да паркираш“

Община Бургас ще изчака набирането на подкрепа в петицията. Районът може да бъде включен след приключване на проектите за рехабилитация на част от улиците там.  Разискват се и варианти за изграждане на паркинги. 

Работим по облекчаване на проблемите с паркирането в този район, казаха от общината. Последните паркинги, изградени там са до бул. Мария Луиза и до блок 42. Обмисля се и обособяването на нови, казва  директорът на Общинско предприятие „Транспорт“ Андрей Рунчев.

„Надземни най-вече и по-малко варианта с подземни. Ако се намери финансиране за изграждане на един такъв паркинг ще има такса за паркиране, защото това е голяма инвестиция“

Няма много свободни парцели за нови паркинги, а и често гражданите са против. С предимство пред синята зона са проектите за рехабилитация на улици. Такива има готови за района на улиците „Гладстон“ и „Македония“.

„В момента сме по-скоро с идеята да изчакаме улиците да придобият един по-добър вид", каза Рунчев.

Засега няма официално предложение в администрацията, а последната дума за разширяването на синята зона е на Общинския съвет.

Повече по темата чуйте в прикачените файлове: 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Подписка срещу лошата инфраструктура в източната част на вилната зона на Сливен

Подписка срещу лошата инфраструктура в източната част на вилната зона на Сливен подеха живеещите там. Чрез нея близо 450 души искат община Сливен да обърне внимание на трудния достъпна до имотите им, липсата на канализация и улично осветление. Те обявиха, че ще настояват за спешна среща с ръководство на Община Сливен.  Основното оплакване на..

публикувано на 06.03.21 в 15:25

Инвестиция от 63 млн евро за ремонт на ВиК системата в област Бургас

Инвестиция от 63 000 000 евро от кохезионния фонд  одобри Европейската комисия за ремонт на водоснабдителната и канализационна система на област Бургас. Проектът включва прокарването на около 7 километра нов водопровод и повторно изграждане на други 158 километра, с което ще се подобри качеството на питейната вода и ще се увеличи ефективността на..

публикувано на 06.03.21 в 08:35

Днес е Месопустна Задушница

Днес Православната църква отбелязва Голяма Задушница или Месопустна. Нарича се така, защото е в събота преди Месни Заговезни и седмица преди началото на Великденския пост. Утре е последният ден, в който вярващите могат да ядат месо, с което започва подготвителната седмица преди началото на поста. В дните до Сирни заговезни е разрешена консумацията на..

публикувано на 06.03.21 в 08:30

Темите в предаването "Булевард Демокрация" на 5 март

В предаването днес: Натискът върху болниците, как се справят в Карнобат и Айтос. В Айтос към момента има свободни места, както и нужното количество медикаменти. Най-голям проблем отново остава осигуряването на достатъчно медицински персонал, това информира директорът на здравното заведение д-р Паруш Парушев. Увеличени са леглата и в карнобатската..

публикувано на 05.03.21 в 14:56

Жители на село Маринка заплашват с блокада на пътя Бургас - М. Търново

Жителите на село Маринка заплашват с блокада на пътя Бургас - Малко Търново заради чести проблеми с тока в населеното място. Местните настояват да се извърши спешна ревизия и подмяна на старите ел. съоръжения. От днес в селото върви подписка, подготвя се и колективна жалба.  Чести прекъсвания на електричеството и пускане на ток с ниско..

публикувано на 05.03.21 в 14:21

Ротаракт клуб – Бургас с инициатива „С цвете в ръка срещу репродуктивните проблеми“

За първа година Ротаракт клуб – Бургас Пиргос организира благотворителна кампания под надслов “С цвете в ръка срещу репродуктивните проблеми”. Инициативата се осъществява с подкрепата на Фондация „Искам Бебе“, Община Бургас и известна бургаска фирма за цветя. Тя ще се проведе едновременно в 11 града на България и общо 20 Ротаракт..

публикувано на 05.03.21 в 13:59
Затварят част от ул.

Заради ремонт, кръстовище в центъра остава затворено за пет дни

По бургаската улица "Климент Охридски" ще бъде въведена временна организация на движението, съобщават от Община Бургас. Това се налага заради извършване на ремонтни дейности на ВиК мрежата. Преминаването на автомобили ще бъде забранено през кръстовището, образувано от ул. „Климент Охридски“ и ул. "Патриарх Евтимий ". Ограничението ще бъде..

публикувано на 05.03.21 в 12:02