Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искат с петиция разширение на синята зона в жк "Възраждане" /ОБНОВЕНА/




Онлайн петиция за разширяване на синята зона започнаха живущи в бургаския комплекс „Възраждане“. Инициаторите смятат, че така ще се реши проблема с безразборното паркиране и собствениците ще могат да паркират спокойно до домовете си. 

Последното разширение на синята зона в Бургас е от март. С днешна дата към обхвата й иска да се присъедини ново, доста голямо като териториален обхват парче от града. Става въпрос за района, заключен между улица  „Гладстон“ и бул. „Мария Луиза“ и между улиците „Сан Стефано“ и „Раковски“. Досега там хората паркират безплатно, но трудно намират свободни места. Проблемът е особено наболял за живущите в района, които прибирайки се вечер от работа трудно намират къде да паркират.  

Мястото е едно от най-конфликтните в града. В част от жилищните кооперации, изникнали през последните години има гаражи, в други, строени по-рано това бе излишна екстра. В част от гаражните клетки сега виждаме фризьорски салончета, малки магазинчета и офиси. В същото време повечето семейства имат по една, често и по две коли. Паркинги бяха построени, като този на ул. "Дебелт", бул. "Мария Луиза" и пред някои блокове, но те не са достатъчни. Идеята за многоетажни паркинги на общината пък не срещна разбиране от страна на живущите. Така омагьосаният кръг с паркирането в тази част на града продължава да тормози местните. И докато едни виждат надежда в синята зона, други ги попарват в разгорелите се дискусии в мрежата.  На място положението не е по-различно – едни са „за“, други твърдо „против“

„… Има нужда от синя зона, близо сме до центъра и хората, които работят там, спират тук.

… Трябва първо да се оправят улиците, и след това да се подреди това

Като стане синя зона пак няма да има места за паркирене. Колите са много, на мястото на една къща сега има кооперация с 10-15 коли

… Може би решението са подземни или надземни паркинги

… Не намирам никога места за паркине, по-добре да си платиш и да имаш къде да паркираш“

Община Бургас ще изчака набирането на подкрепа в петицията. Районът може да бъде включен след приключване на проектите за рехабилитация на част от улиците там.  Разискват се и варианти за изграждане на паркинги. 

Работим по облекчаване на проблемите с паркирането в този район, казаха от общината. Последните паркинги, изградени там са до бул. Мария Луиза и до блок 42. Обмисля се и обособяването на нови, казва  директорът на Общинско предприятие „Транспорт“ Андрей Рунчев.

„Надземни най-вече и по-малко варианта с подземни. Ако се намери финансиране за изграждане на един такъв паркинг ще има такса за паркиране, защото това е голяма инвестиция“

Няма много свободни парцели за нови паркинги, а и често гражданите са против. С предимство пред синята зона са проектите за рехабилитация на улици. Такива има готови за района на улиците „Гладстон“ и „Македония“.

„В момента сме по-скоро с идеята да изчакаме улиците да придобият един по-добър вид", каза Рунчев.

Засега няма официално предложение в администрацията, а последната дума за разширяването на синята зона е на Общинския съвет.

Повече по темата чуйте в прикачените файлове: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
снимката е илюстративна

Град и дъжд удариха Сливен и други населени места в областта

Ледена покривка на места се образува след падналия град и пороен дъжд този следобед в град Шивачево, община Твърдица. Град и дъжд удариха Сливен и други населени места в областта.  Очаква се градушката да е нанесла щети по насажденията извън града, каза кметът на Шивачево Диян Иванов. "Навсякъде казват, че щетите им са минимални по дворовете, но не..

публикувано на 25.04.24 в 21:43

Община Болярово ще подпомогне финансово своите абитуриенти

Общинският съвет в Болярово единодушно утвърдени докладите на шестте читалища в общината, отчетите за състоянието на общинската собственост и резултатите от нейното управление през миналата година. Общината ще изпрати тържествено своите 13 абитуриенти на 23 май. По предложение на кмета Христо Христов съветниците разрешиха от общинския бюджет да..

обновено на 25.04.24 в 16:08

Безплатни извънредни курсове ще има в Бургас в нощта срещу Великден

На Великден в нощта на 4 срещу 5 май, ОП "Бургасбус" ще осигури безплатни извънредни курсове. Автобусите ще се движат по линии Б11 и Б12 с часове на тръгване от начална спирка в 00:30. Линиите обслужват основните спирки в комплексите „Изгрев“, „Славейков“ и „Меден рудник“, както и спирки на възлови места в града – УМБАЛ, бул. „Демокрация“, ул...

публикувано на 25.04.24 в 13:10

В началото на юни „Алеф” награждава победителите в литературния конкурс

Стойността на човешкия живот и цената, която нашите предци са били готови да платят за неговото спасяване по време на Холокоста отвори врати към знанията и въображението на над 300 младежи от България, Израел, Германия, Румъния, Австрия, Унгария, Украйна, Словакия, Полша, Испания, Франция и Латвия. Единадесетият Международен литературен ученически..

публикувано на 25.04.24 в 11:37

Започва реденето на паважна настилка по ул. „Доктор Нидер“

Инспекция на ремонтните работи по ул. „Доктор Нидер“ направи к метът Димитър Николов и инж. Чанка Коралска, информират от Община Бургас. Там ВиК постави нови тръби, а след тях минаха и други оператори на подземни мрежи. Възложена е работа по изграждане на тротоари и отводнителна система. От понеделник ще започне нареждане на паважна настилка по ул...

публикувано на 25.04.24 в 11:17

Улица "Патриарх Евтимий" в Бургас ще бъде ремонтирана

Предстои пълното обновяване на улица “Патриарх Евтимий” в Бургас, съобщи кметът Димитър Николов. Ремонтът започва след Великденските празници. Получено е одобрение от институциите. Финансирането е от  Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Предстои цялостна интервенция с подмяна на водопровода и канализацията, изграждане на..

публикувано на 25.04.24 в 08:37

Променят времетраенето на светофарите в Айтос

От днес в 10 часа влизат сила промените в светофарната уредба на кръговото в Айтос, съобщават от общината. Във връзка със сигнали на граждани за светофарната уредба на кръговото кръстовище на ул. "Славянска", ул. "Хаджи Димитър" и ул. "Гарова" в град Айтос, ще бъдат променени І, ІІ и ІІІ циклограми на пешеходния поток и завиващите на дясно в едно и..

публикувано на 25.04.24 в 07:21